11.09.2011 Novi Sad

Razvijati trgovinske odnose sa Kosovom

Razvijati trgovinske odnose sa Kosovom
Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izjavio je da Srbija u pogledu Kosova "živi u iluzijama" i ocenio da Srbija treba da umesto toga razvija trgovinske odnose s Kosovom.

"Vrlo je nezdravo živeti u iluzijama. I što više budemo živeli u toj samoobmani da imamo značajnu moć i uticaj na Kosovu, utoliko gubimo vreme", rekao je Mićunović u intervjuu za nedeljno izdanje novosadskog "Dnevnika".

Prema njegovim rečima, priča o suverenitetu Srbije na Kosovu sve je više "virtuelna", a ne realna.

Mićunović je ocenio da Srbija može još neko vreme da sprečava prijem Kosova u Ujedinene Nacije. "Ali, države ulaze u sistem svetske organizacije  dobrovoljno, što znači da mogu da postoje i da funkcionišu u međunarodnom pravu čak i bez toga. Tako da je naš manevarski prostor u tom smislu sužen", kazao je on.

Mićunović je ocenio da se od 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, situacija menjala na štetu Srbije, jer su Albanci uspostavili vlast i dobili diplomatsko priznanje najvećeg i najvažnijeg dela EU, kao i SAD.

"Suveren je onaj ko ima vlast u nekoj zemlji, ko može da uvede vanredno stanje, a zna se ko je u ovom momentu suveren na Kosovu", ukazao je Mićunović.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da Kosovo i ostali delovi Balkana budu "ugurani" u Evropsku Uniju, jer bi se time otklonila napetost oko granica i olakšalo sporazumevanje.

Mićunović je rekao da je Srbija zakasnila sa idejom o podeli Kosova. "Kada je bilo vreme, nismo na tome insistirali, a Vojislav Koštunica koji je tada bio premijer, nije hteo ni da čuje za to", naveo je Mićunović.

On je ocenio da Srbija treba da razvija trgovinske odnose s Kosovom i da izbegava "drame", poput poslednje - oko carinskog pečata. "Imali smo skoro 400 miliona evra izvoza što je za naš spoljnotrgovinski deficit velika stvar jer robu možemo tamo da prodamo, a ne u Americi", rekao je Mićunović.

Ukazao je da Srbija mora voditi računa i o tome da ona ima veliku državnu i privatnu imovinu na Kosovu. "Mi smo ti koji imamo velike materijalne i kulturne vrednosti na Kosovu, koje mogu biti ugrožene, i zato imamo i mnogo interesa za dijalog sa Prištinom", kazao je Mićunović.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da, preko Saveta Evrope, Evropskog parlamenta i Ujedinjenih nacija, insistira na autonomiji za Srbe na Kosovu i na poštovanju njihovih ljudskih i građanskih prava.

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar (6) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 13.05.2012, 08:21h sami

  pametno govori micunovic ali vi srbi ste budale vi jos zivite u iluzijama pa sto moze vise srbija na kosovo napraviti sada vise ratom nemate sance prije ste imali na kosovu sto tisuca policajaca i vojnika sada nemate ni jednoga sada albanci imaju svoju policiju i vojsku sto sa bradama cete osvojiti kosovo nema sance gotovoooooooooooooooooooooooooooooo

 • 11.09.2011, 15:44h zaki (1)

  Sram te bilo godina koje imas i para koje si uzeo od ove zemlje za sto godina tvog bavljenja politikom!

 • 11.09.2011, 13:23h Pera (1)

  Veoma je lose ziveti u iluzijama da je DS bilo sta drugo osim najgorih izroda.

 • 11.09.2011, 13:18h Deki (1)

  dali je moguice napraviti referendum oko kosova pa da narod odluci da li je za EU ako se prizna Kosovo . Mislim da bi to bilo najpostenije . jer ako bi onda narod odlucio da se neodrice Kosova zauvek bi ucutko Micunovica ,Jovanovica i ostalu bagru

 • 11.09.2011, 12:03h z (1)

  Tesko nama ako nam buducnost zavisi od izvoza na Kosovo. Ne vidim da smo nesto bolje ziveli, imali vecu zaposlenost itd dok smo izvozili nasu robu tamo.

 • 11.09.2011, 07:02h ime (2)

  Budala matora!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side