02.08.2018 Beograd

Reditelj Filipović: Sporna prodaja karata školama za film Ristovskog pre ocene da li je za decu

Reditelj Filipović: Sporna prodaja karata školama za film Ristovskog pre ocene da li je za decu Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Reditelj Stevan Filipović ocenio je danas da je sporna prodaja karata deci u školama pre nego što je završeno snimanje filma Lazara Ristovskog "Kralj Petar Prvi", jer učenici i roditelji nisu mogli da se izjasne o tome i što nadležni odbor za kulturu nije mogao da pogleda film i oceni da li je relevantan za učenike.

Komentarišući to što je opštinama i domovima kulture u raznim gradovima Srbije data mogućnost da unapred kupe karte za film po nižoj ceni, Filipović je agenciji Beta rekao da je prodaja karata unapred sasvim dobra kao ideja kada je film u distribuciji.

"To nije sporno. Sporna je navodna prodaja karata deci u školama, koja je išla preko lokalnih samouprava, koje su izdvajale za to novac iz budžeta, a da niko iz njihovih odbora za kulturu nije pogledao film (s obzirom da film nije završen) i ocenio da je relevantan za učenike kao nekakva dopuna gradivu ili šta već", ocenio je Filipović

Povodom navoda Ristovskog da mu je za snimanje filma "Kralj Petar Prvi" pomogao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da Ristovski nije mogao da dobije podršku predsednika Republike, jer finansiranje filmova nije u njegovoj nadležnosti, već Filmskog centra Srbije i Radio televizije Srbije od kojih je "dobio pozamašnu podršku" - "veću nego nekoliko drugih filmova".

Zbog navoda Ristovskog da nije imao pomoć onih koji imaju najviše novca u Srbiji, odnosno "srpskih tajkuna", Filipović je kazao da ne zna da u Srbiji postoji film koji su finansirali tajkuni i da bi, ukoliko greši, voleo da čuje koji su to filmovi i koji su to tajkuni, kako bi mogao da im traži novac za svoje projekte.

"Mislim da je u pitanju zamena teza. Ne znam da postoji film u Srbiji koji su finansirali tajkuni - iz prostog razloga, što im se to ne bi isplatilo zbog malog tržišta... Dakle, svi zavisimo od državnih sredstava. Praktično 100 odsto filmova u Srbiji snima se na taj način, kao i u većini evropskih zemalja sa malim tržištima", rekao je Filipović.

Lazar Ristovski izjavio je ranije danas da nije imao pomoć za snimanje filma "Kralj Petar Prvi" od onih koji imaju najviše novca u Srbiji, pa je zato dao mogućnost opštinama i domovima kulture u raznim gradovima u Srbiji da unapred kupe karte za film po nižoj ceni.

"Nisam naišao na odziv naročito onih koji imaju para, a to su srpski tajkuni. Niko od njih nije dao dinar za ovaj projekat. Na kraju sam srećan zbog toga, jer oni nisu to ni zaslužili", objasnio je Ristovski i dodao da je najveću pomoć snimanju filma dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i Komandant Kopnene vojske Milosav Simović.

Pojedini mediji tvrdili su da su mnogi gradonačelnici i predsednici opština dobili direktivu iz Srpske napredne stranke za kupovinu karata u pretprodaji, čime su se uključili u finansiranje novog filma Lazara Ristovskog.

Prema pisanju medija, samo je grad Čačak kupio više od 4.000 karata.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side