09.07.2013 Beograd

Rekonstrukcija: Ko je na udaru

Rekonstrukcija: Ko je na udaru Foto: Beta
Novi program vlade biće završen u četvrtak. Vrh SNS blizu odluke da smeni Kneževića, Petkovića i Marićevu. Kod SPS na udaru Mrkonjić i Obradović. URS bira između dve ministarke iz svojih redova.

Novi program Vlade Srbije koji će u svom središtu imati smanjenje nezaposlenosti i ostvarenje svih uslova za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, biće završen u četvrtak, prenose Večernje novosti.

Konačnu reč, kako piše list, o redizajniranim programskim načelima dao je prvi potpredsednik Vlade i lider SNS Aleksandar Vučić, a dokument će biti prosleđen svim partnerima vladajuće koalicije na usaglašavanje. U narednim danima, državni vrh bi trebalo da odluči i ko će biti glavni pregovarač Srbije u procesu višegodišnjeg pristupanja EU.

Naprednjaci će prvi, već tokom vikenda, predstaviti novu kadrovsku šemu za svoje funkcionere. Prema saznanjima Novosti, iz tabora SNS bi bez ministarske fotelje do 27. jula mogli da ostanu potpredsednik stranke i ministar poljoprivrede Goran Knežević, ministar kulture Bratislav Petković i ministarka sporta Alisa Marić.

Prema nezvaničnim informacijama iz naprednjačkih krugova, mogli bi, između ostalih, da budu smenjeni i državni sekretari Vladimir Božović (MUP) i Miloš Jeftović (zdravstvo). Takođe, gotovo izvesno će predložiti i smenu Aleksandra Obradovića, prvog čoveka Elektroprivrede Srbije.

Potpredsednik SNS Bratislav Gašić, ne otkriva imena, ali najavljuje dubinske rokade:

“Velika je verovatnoća da ćemo na sednici Predsedništva razgovarati o promeni ministara, učinku državnih sekretara, pomoćnika ministara, direktora javnih preduzeća i više od 95 predsednika opština i gradonačelnika”.

Podužim spiskom svojih „igrača“ koji će morati na „klupu za rezerve“, Vučić će tako dati javni primer Ivici Dačiću i Mlađanu Dinkiću da i oni moraju da režu u svom dvorištu.

Kod socijalista, prvi na udaru su Žarko Obradović, ministar prosvete i Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja. Premijer i lider socijalista tvrdi, pak, da neće biti „seče knezova“ i da će se o personalnim promenama razgovarati tek sledeće nedelje.

“Ne isključujem ni mogućnost rotacije nekih ministarstava između SPS i SNS ali se o tome nije razgovaralo. Ako bi se krenulo tim putem, morao bi da se menja i koalicioni sporazum. Pričaćemo o personalnim promenama i sigurno je da se nećemo svađati. Za sada su postavljeni ciljevi u budućem radu, a to su ubrzanje pregovora o članstvu u EU, kao i žestoka borba protiv nezaposlenosti”, rekao je Dačić.

U sedištu URS tvrde da za sada razgovaraju samo o novom programskom konceptu Vlade. Ali, i Dinkić će morati da pripremi spisak kadrova koji bi mogli da napuste Nemanjinu 11.

Njihova suštinska dilema je da li će da zamene Vericu Kalanović, ministarku za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu ili Suzanu Grubješić, vicepremijerku za evropske integracije. Na osnovu naših saznanja, lider URS je zadovoljan radom i rezultatima obe članice Vlade i pokušaće da odbrani njihov ostanak u Nemanjinoj, jer su to i njegovi najjači aduti u stranci. Zauzvrat, Dinkić bi mogao da pripremi poduži spisak državnih sekretara, pomoćnika i direktora koje je spreman da smeni. Zvanično, „regionalisti“ ne otkrivaju taktiku.

Za sada, najmirniji su lideri najmanjih stranaka koalicije koji „soliraju“ u Vladi: Rasim Ljajić (SDPS), Velimir Ilić (NS), Jovan Krkobabić (PUPS) i Sulejman Ugljanin (SDA). Od njih još niko ne očekuje da - sami sebe smene, kosntatuju Novosti.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side