18.04.2019 | 10:02h ► 11:30h Beograd

RSF: Posle pet godina Vučićeve vladavine, novinarstvo u Srbiji nebezbedno i bez podrške vlasti

RSF: Posle pet godina Vučićeve vladavine, novinarstvo u Srbiji nebezbedno i bez podrške vlasti Foto: pixabay.com
Srbija tokom pet godina otkako zemljom upravlja predsednik Aleksandar Vučić, prvo kao premijer a zatim predsednik, postala je mesto gde novinarstvo nije ni bezbedno niti podržano od vlasti, navodi se u danas objavljenom izveštaju Reportera bez granica (RSF).

Prema indeksu RSF-a za 2019, Srbija je u odnosu na prethodnu godinu pala 14 mesta i nalazi se 90. mestu.

"Broj napada na novinare i medije je u porastu, uključujući i pretnje smrću, a zapaljiva retorika na čijoj su meti novinari sve više dolazi od vladinih zvaničnika", navodi RSF.

Mnogi pokušaji da se ugrozi integritet novinara nisu istraženi, rešeni ni kažnjeni, a "agresivne kampanje klevete koje provladini mediji organizuju protiv istraživačkih novinara su u punom zamahu", dodaje se u izveštaju.

Neki hrabri novinari nastavljaju, kako se navodi, da pokrivaju opasne teme kao što su kriminal i korupcija, ali "zbog nedostatka pluralizma u zemlji njihovo izveštavanje je ograničeno".

Izuzetno je zabrinjavajuća situacija između političara i medija, dezinformacija koje Vlada toleriše i nedostatka pluralizma u štampanim i elektronskim medijima, navodi RSF.

 

Srbija peta u regionu po slobodi medija

Prema indeksu Reportera bez granica za 2019, u regionu je Srbija na petom mestu, iza Slovenije, BiH, Hrvatske i Kosova, a ispred Makedonije i Crne Gore.

Slovenija je prema indeksu RSF na 34. mestu. Tokom 2018. u toj zemlji je vladala klima sve veće napetosti prema novinarima: pretnje i fizički napadi su u porastu, navodi međunarodna nevladina organizacija.

BiH, gde RSF navodi da okruženje nije povoljno za slobodu medija uz polarizovanu političku klimu, verbalne napade i nacionalističku retoriku, nalazi se na 63. mestu.

U Hrvatskoj, novinari koji istražuju korupciju, organizovani kriminal i ratne zločine, često su žrtve kampanja uznemiravanja, navodi RSF, koji je prema indeksu slobode medija Hrvatsku svrstao na 64. mesto.

"Uplitanje vlade u upravljanje javnim servisom HRT i dalje predstavlja stvarni problem i prepreku nezavisnosti medija u Hrvatskoj", ocenjuje RSF.

Za Kosovo RSF navodi da je "talac sopstvene nestabilnosti" i svrstava ga na 75. mesto.

Severna Makedonija je 95. Iako se situacija stabilizovala 2018, nova vlada još nije promenila zakon o audiovizuelnim medijima, suprotno obećanjima koje je dala po dolasku na vlast 2017, navodi se u izveštaju.

U Crnoj Gori, koja je na 104. mestu po indeksu RSF-a, "kao i prethodnih godina, zvaničnicu su nastavili da maltretiraju i ugrožavaju novinare" i "vlasti nastavljaju da vrše pritisak na uređivačku politiku javnog servisa RTCG".

U svetu je u samo 24 odsto od 180 zemalja i teritorija u kojima se pratila sloboda medija situacija "dobra" ili "prilično dobra", navodi RSF, dodajući da je prethodne godine taj procenat iznosio 26.

"Neprijateljstvo prema novinarima, čak i mržnja koju u mnogim zemljama prenose politički lideri, na kraju je dovela do ozbiljnijih i češćih napada", navodi RSF.

Prve tri zemlje prema indeksu slobode medija su Norveška, Finska i Švedska, dok se Eritreja, Severna Koreja i Turkmenistan nalaze na poslednja tri mesta.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side