14.06.2019 Beograd

RTS: EU odlaže odluku o pregovorima sa Severnom Makedonijom i Albanijom

RTS: EU odlaže odluku o pregovorima sa Severnom Makedonijom i Albanijom Foto: pixabay
EU neće u junu doneti odluku o otvaranju pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, već će se tom pitanju najverovatnije vratiti na jesen, objavio je večeras RTS pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Takav ishod je kompromis između stavova zemalja članica koje se protive otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom i onih koje su podržale preporuku Evropske komisije da pristupni pregovori budu otvoreni u junu.

U nacrtu odluke o kojoj i dalje raspravljaju diplomatski predstavnici članica EU, navodi se da će se EU "vratiti tom pitanju kako bi donela pozitivnu odluku što je pre moguće, a najkasnije do septembra 2019. godine".

Konačna formulacija biće poznata možda tek 18. juna na sastanku Saveta EU, koji će raspravljati o napretku zemalja Balkana i o tome usvojiti zaključke.

U pripremnoj debati za taj sastanak zemlje naklonjene proširenju na Balkan, među kojima su Austrija, Italija, Grčka i druge, zalažu se da odlaganje bude što kraće i da pregovori, bar sa Severnom Makedonijom, budu otvoreni u julu.

Skeptične zemlje kao što su Francuska, Holandija i Danska, protive se prejudiciranju pozitivne odluke u tekstu zaključaka i traže duže odlaganje, do kraja godine, navodi RTS.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 15.06.2019, 07:41h E, vala - kad je komšiji crkla krava...

    "RTS: EU odlaže odluku o pregovorima sa Severnom Makedonijom i Albanijom..." ...- ... na radost RTS-a (bog kažnjava one koji bi u NATO, a i tradicionalna srBska vrednost - sažeta velika misao "Nemam nikakvu korist od toga, ama - milo mi je kad komšiji crkne krava..."

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side