RTS: Ubuduće u prometu samo jaja A klase
12.02.2019 Beograd

RTS: Ubuduće u prometu samo jaja A klase

RTS: Ubuduće u prometu samo jaja A klase Foto: pixabay
Ministarstvo poljoprivrede usvojilo je novi pravilnik o proizvodnji i prometu jaja u Srbiji koji donosi podelu na jaja A i B klase, ali će u prometu biti samo A klasa, izjavila je danas za RTS Tamara Bošković iz Uprave za veterinu.

"A klasa znači da su jaja sveža i ubuduće će samo ta klasa biti u prometu. Takođe, postojaće i jaja izuzetne svežine koja su stara najviše 10 dana od nošenja, kao i ekstra sveža jaja, stara do četiri dana posle nošenja", rekla je ona.

Bošković je objasnila da jaja B klase više neće biti u prometu, već će ići u industrijsku proizvodnju odnosno u konditore ili će se koristiti kao hrana za životinje.

Navela je da će klasifikacija po veličini jajeta da ostane ista, od jaja S veličine koja imaju manje od 53 grama do jaja XL veličine koja imaju više od 73 grama, a postojaće i klasifikacija na osnovu ishrane kokoški.

"Oznaka 0 su organska jaja, 1 su jaja iz slobodnog uzgoja, 2 jaja podnog uzgoja, a oznaku 3 imaju kavezna jaja", kazala je Bošković i dodala da će ta oznaka biti sastavni deo broja koji se nalazi i na jajetu i na spoljnom pakovanju.

Ona je rekla da, po novom pravilniku, jaja koja se prodaju na pijacama nosiće naziv "neupakovana jaja", kao i da će to biti isključivo jaja A klase.

"Individualni proizvođač jaja će morati da ima oznaku istaknutu na tabli koja pokazuje da li je reč o organskm uzgoju, o veličini jajeta i sličnom", ukazala je Bošković i podsetila da rok trajanja jaja ne sme da bude duži od 28 dana od dana nošenja.

Novi pravilnik o proizvodnji i prometu jaja u Srbiji koji će stupiti na snagu 14. februara je, po njenim rečima, uveden kako bi se standardi u zemlji usaglasili sa pravilima u regionu koja su na snazi više od 10 godina.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side