19.10.2011 Podgorica

Rusi nas zovu u carinsku uniju

Rusi nas zovu u carinsku uniju
Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu izjavio je da će se carinska unija Rusije, Belorusije i Kazahstana proširiti na Crnu Goru i Srbiju, jedine države Balkana sa kojima Moskva ima sporazum o slobodnoj trgovini.

"To će biti dodatni podstrek za ulaganja, jer se pored postojećih, otvara i tržište Carinske unije", kazao je Šojgu tokom razgovora sa crnogorskim ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

Šojgu i Kavarić su razgovarali o problemima u Kombinatu aluminijuma Podgorica, u kome po trećinu vlasništva imaju crnogorska vlada i kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske.

"Probleme treba rešavati u najkraćem roku, u cilju stabilizacije kompanije. Ukoliko se radi o ulasku trećeg partnera u kompaniju, potrebno je da sve tri strane sednu i razgovaraju o načinu realizacije tog scenarija. Ukoliko se radi o potrebi da ruski partner napusti KAP, takođe je potreban dogovor oko načina njegovog izlaska", navodi se u saopštenju crnogorske vlade.

Ukazano je da je "pitanje svih pitanja" dugoročno snabdevanje kompanije električnom energijom, "od čega zavisi sudbina" fabrike aluminijuma.

Ministar za vanredne situacije Rusije, Sergej Šojgu, prema pisanju medija, u Podgoricu je doputovao da od crnogorske vlade traži subvencije za električnu energiju.

Državna pomoć te vrste ističe u proleće 2012. godine. Dug KAP-a je preko 50 miliona evra, a država je do sada izdala 132 miliona evra garancija za pomoć fabrici aluminijuma.

autor: IJ izvor: Beta/Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side