09.08.2011 Moskva

Rusija pozvala EU, NATO i UN da spreče nasilje

Rusija pozvala EU, NATO i UN da spreče nasilje
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je danas Evropsku uniju, NATO i Ujedinjene nacije da spreče mogući pokušaj Prištine da silom povrati kontrolu na teritorijama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu.

Podsećajući da je 5. avgusta usaglašen privremeni plan kontrole na administrativnoj granici na "severu srpske autonomne pokrajine Kosovo",  portparol ministarstva Aleksandar Lukaševič,ocenio da je reč o "iznuđenom sporazumu".

On je "izrazio žaljenje" što postoji velika verovatnoća da se i pored tog sporazuma, "Priština ne odupre iskušenju da pokuša da silom potčini srpske rejone na Kosovu".

„Nažalost, veliki su izgledi da će uprkos sporazumu o uzdržavanju od vojnih akcija od 5. avgusta, Priština pasti u iskušenje da ponovo silom uspostavi kontrolu nad srpskim stanovništvom na Kosovu”, rekao je Lukašević.

On je dodao da Rusija poziva EU, NATO i UN, „koje imaju svoje kancelarije u regionu da pokažu maksimum odgovornosti u cilju sprečavanja takvog scenarija” i istakao da se „zabrinutost stanovnika u severnim opštinama na Kosovu ne treba zanemariti”.

Lukašević je objasnio da Rusija smatra da svi sporazumi treba da budu u interesu stanovništva, kao i da treba smanjiti tenzije na severu Kosova.

autor: AS izvor: Agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side