20.02.2020 Sarajevo

Ruska ambasada u BIH: Vreme je da se BiH oslobodi neumesnog spoljnog uplitanja

Ruska ambasada u BIH: Vreme je da se BiH oslobodi neumesnog spoljnog uplitanja Foto: Pixabay
Ruska ambasada u BiH saopštila je da je došlo vreme da se nezavisna i suverena BiH oslobodi neumesnog spoljnog uplitanja, 25 godina posle završetka sukoba i potpisivanja mirovnog sporazuma.

Iz ruske ambasade su istakli da razvoj unutrašnjopolitičke situacije u BiH, kao rezultat odluke Ustavnog suda BiH o zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, izaziva ozbiljnu zabrinutost.

"Ne možemo da ne primetimo da je odluka izazvala jednoglasnu reakciju jednog konstitutivnog naroda, koji je procenio da su njegova ustavna dejtonska prava bila povređena. Ubeđeni smo da se to ne sme zanemariti", stoji u saopštenju.

Dalje se navodi da je ključ za prosperitet BiH "komforan suživot i saradnja svih naroda na osnovu ravnopravnosti, međusobnog poštovanja, kompromisa i konsenzusa".

Ruska ambasada u BiH smatra da nastala situacija izaziva novu napetost koja ne može doprineti jačanju međusobnog razumevanja, vladavini zakona niti održivom ekonomskom razvoju.

"U tom kontekstu posebnu pažnju zaslužuje tema spoljnog prisustva u BiH, koje, očito, ne odgovara realnosti u zemlji. To se odnosi i na OHR i strane sudije u Ustavnom sudu, te politike pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji i dalje ukazuju domaćim vlastima kako se moraju ponašati i čak, što je posebno zabrinjavajuće, postavljaju ultimatumi demokratski izabranim predstavnicima naroda", naglašava se u saopštenju.

Iz ruske ambasade su istakli da predlog dva konstitutivna naroda (Srba i Hrvata) zakona o Ustavnom sudu BiH, predstavlja Ustavom BiH predviđenu mogućnost da se napravi važan korak ka oslobađanju zemlje od vanjskog protektorata.

Ambasada Rusije u BiH pozivala je sve strane da ovom pitanju pristupe konstruktivno i ozbiljno i da postignu odluku konsenzusom, u skladu sa dejtonskim principima ravnopravosti naroda u duhu dijaloga i kompromisa

"Smatramo da takav postupak u trenutnim uslovima predstavlja najbolji način izlaza iz aktuelne situacije i izbegavanja zaoštravanja napetosti koja nije u interesima nijedne od strana", naglašeno je u saopštenju.

Rusija nije podržala jučerašnju izjavu Upravnog odbora Saveta za primenu mira (PIC), čija je jedna od članica.

UO PIC-a je dao bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, naglašavajući da su odluke ovog suda konačne i obavezujuće, te da su nadležni organi obavezni da ih sprovode.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side