13.03.2019 Moskva

Ruski parlament ponovo osudio bombardovanje SRJ

Ruski parlament ponovo osudio bombardovanje SRJ Foto: prtscr ytb
Gornji dom ruskog parlamenta Savet federacije ponovo je danas osudio bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) 1999. godine, ocenjujući da je ta operacija protiv suverene države pretvorila NATO u glavnu opasnost po bezbednost u svetu.

"Vojna operacija članica NATO-a predstavlja akt agresije protiv suverene države, zbog čega bi inicijatore ovog zločina trebalo pozvati na odgovornost", ocenio je Savet Federacije.

Gornji dom ruskog parlamenta pozvao je parlamente država širom sveta i međunarodne organizacije poput Ujedinjenih nacija, Zajednice nezavisnih dražava, Organizacije ugovora o koletivnoj bezbednosti, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Evropski parlament da osude agresiju protiv SRJ i preduzmu sve korake kako bi se sanirale posledice.

U dokumentu koji je usvojen povodom 20 godina od početka NATO bombardovanja, navodi se da je nekažnjavanje odgovornih dovelo do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji ida danas isto preti Venecueli, Kubi i Nikaragvi.

"Činjenica je da je čitav niz zemalja Zapada priznalo nezavisnost Kosova 2008, predstavlja samo nastavak onoga što je započeo NATO, podršku separatizmu i konfliktu na teritoriji bivše Jugoslavije", ocenjuje se u dokumentu.

Savet Federacije smatra da je faktičko otcepljenje Kosova presedan u međunarodnim odnosima, koji je krajnje zakomplikovao rešavanje postojećih konflikata u pitanju nepriznatih država, pogotovu kad se uzme u obzir činjenica da se Zapad u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini ponaša potpuno suprotno.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side