13.09.2018 Beograd

Ružić potpisao ugovore o korišćenju sredstava iz fonda za nacionalne manjine

Ružić potpisao ugovore o korišćenju sredstava iz fonda za nacionalne manjine Foto: Z. Raš
Ministar državne i lokalne samouprave Branko Ružić potpisao je danas u Beogradu ugovore sa udruženjima, fondacijama i ustanovama koje su aplicirale na konkursu ministarstva za raspodelu sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, koji predviđa da 77 projekata dobije ukupno 21,8 miliona dinara.

Budžetski fond za nacionalne manjine bio je neaktivan 15 godina ali je od prošle godine Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu počelo da obavlja raspodelu sredstava iz fonda.

"Sredstva obezbeđena budžetom prošle godine bila su mala - 1,8 miliona dinara, ali smo uspeli da sada obezbedimo 21,8 miliona dinara, što su dvanaest puta veća sredstva u odnosu na prošlu godinu", izjavio je Ružić.

Oblast kojom se ministarstvo bavi već dve godine - informisanje na jezicima nacionalnih manjina, bila je osnova raspisanog konkursa, što je i predlog predstavnika Saveta nacionalnih manjina koji su to inicirali i pred Vladom.Na konferenciji za novinare, ministar je rekao da je "ovo godina nacionalnih manjina" nakon seta manjinskih zakona koje je parlament usvojio i "nakon svih pohvala koje je Srbija dobila od međunarodnih referentnih institucija i Visokog predstavnika za nacionalne manjine OEBS-a, Lamberta Zanijera".

"Pokretanje ovog fonda je doprinos koji Vlada Srbije daje na polju nacionalnih manjina i trudiću se da u idućoj godini ovaj budžetski fond bude veći ako to finansijska situacija dozvoli", rekao je Ružić.

On je pozvao sve pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji da iskoriste svoje aktivno ili pasivno biračko pravo i da učestvuju na izborima 4. novembra i da time "strukturalno i kvalitativno" ojačaju sastav Saveta nacionalnih manjina.

Promotivna kampanja koju je ministarstvo pokrenulo za upisivanje u biračke spiskove još je aktuelna, i kako ministar navodi "upis u birački spisak prekinut je samo na 48 sati pre raspisivanja izbora".

Ministar je rekao i da je elektronskim upisivanjem u biračke spiskove olakšan uvid građana da li su upisani i gde mogu glasati.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side