27.11.2017 Beograd

Saković: Posejano 650.000 pšenice, pola nedeklarisanim semenom

Saković: Posejano 650.000 pšenice, pola nedeklarisanim semenom Foto: pixabay
Direktor Poslovnog udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković rekao je danas da je pšenicom u Srbiji zasejano 650.000 hektara, ali je za polovinu tih površina korišćeno nedeklarisano seme.

On je za agenciju Beta rekao da će ova godina biti retko dobra po veličini površina koje su zasejane pšenicom jer je moguće da je posejano i više od 650.000, verovatno skoro 700.000 hektara.

"Oko 80 odsto njiva zasejano je u optimalnom roku, ali nije dobro što je za 50 odsto njiva korišćeno nedorađeno seme sa tavana", rekao je Saković.

Razlog za "dobru" setvu je, prema njegovim rečima, to što je mraz ove godine oštetio prolećne useve, a nije jesenje, a i proizvodnja pšenice najmanje košta.

Dodao je da pšenica na domaćem tržištu ima dobru cenu i sada se prodaje po 18 do 18,50 dinara po kilogramu bez poreza na dodatu vrednost.

Saković je rekao da se pšenica zbog visoke cene malo izvozi, jer je Bugari, Rumuni i Rusi nude po nižim cenama.

"Rusi dopremaju pšenicu morskim putem u albansku luku Drač i odatle se snabdeva delom i Kosovo, što nije dobro za naš izvoz", rekao je Saković.

Procenio je da, ako sledeće godine pšenica dobro rodi, srpski proizvođači moraju tražiti nova tržišta ili način da se vrate na stara, ali je to uvek teži put.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Bajatović: Gasovod kroz Srbiju će biti stavljen u funkciju 1. januara 2020. godine Bajatović: Gasovod kroz Srbiju će biti stavljen u funkciju 1. januara 2020. godine

  Generalni direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović izjavio je danas da bi izgradnja gasovoda kroz Srbiju od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom trebalo da počne u martu, a da je završetak radova predviđen 15. decembra ove godine.

 • Novosti: Jug Srbije leži na srebru i zlatu Novosti: Jug Srbije leži na srebru i zlatu

  Kanadska istraživačka firma "Medgold risorsis" pronašla je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, piše u današnjem izdanju "Večernje novosti".

 • Evro sutra iznosi 118,40 dinara Evro sutra iznosi 118,40 dinara

  Dinar će u utorak neznatno promeniti vrednost u odnosu na evro i zvanični srednji kurs biće 118,4071 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • MMF smanjio predviđeni svetski rast MMF smanjio predviđeni svetski rast

  Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je predviđeni svetski rast za ovu godinu, navodeći trgovinske tenzije i povećanje referentnih kamata u SAD.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side