27.11.2017 Beograd

Saković: Posejano 650.000 pšenice, pola nedeklarisanim semenom

Saković: Posejano 650.000 pšenice, pola nedeklarisanim semenom Foto: pixabay
Direktor Poslovnog udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković rekao je danas da je pšenicom u Srbiji zasejano 650.000 hektara, ali je za polovinu tih površina korišćeno nedeklarisano seme.

On je za agenciju Beta rekao da će ova godina biti retko dobra po veličini površina koje su zasejane pšenicom jer je moguće da je posejano i više od 650.000, verovatno skoro 700.000 hektara.

"Oko 80 odsto njiva zasejano je u optimalnom roku, ali nije dobro što je za 50 odsto njiva korišćeno nedorađeno seme sa tavana", rekao je Saković.

Razlog za "dobru" setvu je, prema njegovim rečima, to što je mraz ove godine oštetio prolećne useve, a nije jesenje, a i proizvodnja pšenice najmanje košta.

Dodao je da pšenica na domaćem tržištu ima dobru cenu i sada se prodaje po 18 do 18,50 dinara po kilogramu bez poreza na dodatu vrednost.

Saković je rekao da se pšenica zbog visoke cene malo izvozi, jer je Bugari, Rumuni i Rusi nude po nižim cenama.

"Rusi dopremaju pšenicu morskim putem u albansku luku Drač i odatle se snabdeva delom i Kosovo, što nije dobro za naš izvoz", rekao je Saković.

Procenio je da, ako sledeće godine pšenica dobro rodi, srpski proizvođači moraju tražiti nova tržišta ili način da se vrate na stara, ali je to uvek teži put.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Mihajlović i Mali s predstavnicima francuskih kompanija o beogradskom metrou Mihajlović i Mali s predstavnicima francuskih kompanija o beogradskom metrou

    Ministri finansija i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Siniša Mali i Zorana Mihajlović razgovarali su danas, u okviru posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, sa delegacijama francuskih kompanija "Ežis" i "Alstom" o realizaciji projekta "Beogradski metro".

  • Evro sutra 117,73 dinara Evro sutra 117,73 dinara

    Dinar će u utorak neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,7330 dinara za jedan evro, što će biti najjača vrednost dinara u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side