Salkić: Srbija da pruži Bošnjacima prava koja traži za Srbe u regionu
20.02.2020 Beograd

Salkić: Srbija da pruži Bošnjacima prava koja traži za Srbe u regionu

Salkić: Srbija da pruži Bošnjacima prava koja traži za Srbe u regionu Foto: PrnScr/YouTube
Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić ocenio je danas u Novom Pazaru da postoji prostor i potreba da Srbija omogući veći stepen prava i sloboda Bošnjacima u Sandžaku.


On je nakon sastanka sa predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom rekao da Srbija treba da pruži drugim narodima koji žive na njenom prostoru ono što traži za srpski narod u regionu.

"Samo na takav način možemo postići potpunu ravnotežu i možemo učiniti da smo svi pođednako zadovoljni ili svi pođednako nezadovoljni na ovom prostoru, u ovom regionu", rekao je Salkić, koji je i član predsedništva SDA Bosne i Hercegovine.

Ugljanin je rekao da je na osnovu razgovora sa Salkićem o osnovnim pravima Bošnjaka, od kulturnih do političkih, jasno da žive u istom velikosrpskom okruženju.

"Velikosrpski nacionalizam je najviše zlo koje je ikada zadesilo Balkan, jer je zasnovano na verskom šovinizmu, nacional-fašizmu i socijal-rasizmu. Vreme je da se žarište velikosrpskog nacionalizma u Beogradu ugasi, jer ćemo onda svi na Balkanu živeti mirno", rekao je Ugljanin.

On je istakao i da je vreme da međunarodna zajednica kaže da zna ko je počinio zločine genocida u Bosni i Hercegovini nad Bošnjacima i ko je inspirator toga.

Salkić u Novom Pazaru boravi od srede povodom obeležavanja 21. februara, Dana školstva na bosanskom jeziku, koji prigodnim događajima organizuje Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

 

Separatistička politika Dodika biće pobeđena

Potpredsednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić izjavio je danas u Novom Pazaru da će separatistička politika člana predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika biti pobeđena.

Salkić, koji je i član predsedništva Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, kazao je da takva politika "nije samo iz glave Dodika", već da on ima podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Vučić samo deklarativno govori o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, ali to u suštini ne radi, pokušavajući da zameni teze time da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, a ne da je potpisnica, čime je posvedočena umešanost Srbije u rat u Bosni i Hercegovini", rekao je Salkić.

On je istakao da "rukovodstvo Srbije, zajedno sa predstavnicima bosanskih Srba, sprovodi završnu fazu činjenja genocida".

"Ta faza se u nauci definiše negiranjem žrtava i sudskih presuda, kao i veličanjem zločinaca. Sada živimo tu fazu. Istorija je jasna, sudovi su utvrdili činjenice, Srbija je jedina zemlja koja je osuđena jer nije sprečila genocid, nije kaznila počinioce i dalje negira genocid", istakao je Salkić.

Kriza u BiH je eskalirala posle odluke parlamenta RS da srpski predstavnici u organima BiH ne učestvuju u donošenju odluka, zbog ranije donete odluke Ustavnog suda BiH da država, a ne entiteti, bude vlasnik poljoprivrednog zemljišta.

Osim toga, Dodik je u poslednje vreme intenzivirao svoju priču o mogućem otcepljenju RS.

"Odluka Ustavnog suda pokazuje da entitet RS donosi zakone koji su samo u interesu srpskog naroda, a koji su protivni Ustavu i diskriminišući. Pozivam ih da prestanu sa donošenjem takvih zakona i da počnu da donose zakone u interesu svih građana", poručio je Salkić.

On je naglasio da Dodik mora poštovati Ustav BiH i dodao da RS postoji samo ako postoji Dejtonski sporazum.

"Ako nema Dejtonskog sporazuma, onda na scenu stupa Bosna i Hercegovina kao država priznata u maju 1992. godine. Toga moraju biti svesni", rekao je Salkić.

 

BiH je matica svih Bošnjaka

Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić, rekao je danas u Novom Pazaru da je Bosna i Hercegovina matica svih Bošnjaka i da u budućnosti treba da budu oslonjeni jedni na druge.

On je nakon sastanka sa predsednicom BNV-a Jasminom Curić rekao da su postignuti veliki rezultati, ali da predstoje mnogo veći zadaci u izgradnji institucija, mogućnosti i prava za Bošnjake.

"Mi smo jedan narod, imamo jedan jezik i naše koračanje prema budućnosti treba da bude zajedničko i koordinirano", rekao je Salkić

Predsednica BNV-a Jasmina Curić istakla je da je na današnjem sastanku naglašena potreba jačanja odnosa izmedju Sandžaka i Bosne i Hercegovine.

Bošnjačko nacionalno veće će večeras organizovati i promociju Salkićeve knjige "Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo".

Salkić u Novom Pazaru boravi od srede povodom obeležavanja 21. februara, Dana školstva na bosanskom jeziku, koji prigodnim dogadjajima organizuje Bošnjačko nacionalno veće.

 

U Republici Srpskoj aparthejd u obrazovnom procesu

Potpredsednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić rekao je danas u Novom Pazaru da je obrazovni proces u tom entitetu Bosne i Hercegovine (BiH) pravoslaviziran i da je organizovan samo u korist srpske dece.

On je povodom obeležavanja 21. februara, Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku koje organizuje Bošnjačko nacionalno veće (BNV), ocenio da se u Republici Srpskoj sprovodi sistematska diskriminacija i aparthejd u obrazovnom procesu.

"Ukoliko bi oni slučajno dobili bitku u BIH protiv bosanskog jezika, preko noći bi on nestao i ovde. Bosanski jezik nazivaju jezikom bošnjačkog naroda ili bošnjačkim jezikom, što mi ne prihvatamo", rekao je Salkić novinarima.

On je istakao da se mora poštovati Ustav kojim se Bošnjacima daje pravo da svoj jezik zovu onako kako oni žele.

"Imamo jasne sudske presude, ali i vlast koja ih ne poštuje i koja se bori protiv pravne države, ali mi nećemo odustati. Uvereni smo da vodimo ispravnu borbu i dobićemo je", rekao je Salkić.

On je podsetio da se na poslednjem popisu u BiH izjasnilo više građana da govori bosanskim jezikom, nego što ih se izjasnilo da su Bošnjaci.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side