10.11.2018 Priština

Samoopredelenje najavljuje demonstracije ako Tači nastavi da pregovara sa Beogradom

Samoopredelenje najavljuje demonstracije ako Tači nastavi da pregovara sa Beogradom Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Opozicioni pokret Samoopredeljenje najavio je proteste i demonstracije ako predsednik Kosova Hašim Tači ne prestane da pregovara sa Beogradom bez ustavnog mandata, odnosno bez saglasnosti Skupštine Kosova, izjavila je danas na konferenciji za medije poslanica Samoopredeljenja Aljbuljana Hadžiu.

"Mi ćemo delovati zavisno od situacije. Ako Hašim Tači ne bude zaustavio (pregovore), protesti i demonstracije su neizbežni i neophodni", kazala je Hadžiu.

Upitana o najavi Srpske liste da će ako ustreba glasati za izglasavanje nepoverenje vladi Ramuša Haradinaja zbog uvođenja takse od 10 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, poslanica Samoopredeljenja Fatmire Kolčaku je rekla da "ne isključuju i njihovu podršku".

"Mi smo za vanredne izbore, ako i Srpska lista bude za to glasala, računamo i na njihove glasove", kazala je Kolčaku.

Opozicioni Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje zahtevaju da se predsedniku Kosova onemogući da pregovara o sporazumu o stabilizaciji odnosa između Beograda i Prštine, posebno nakon njegove najave da će deo tog sporazuma biti korekcija granica, odnosno razmena teritorija.

Oni su na dve vanredne sednice Skupštine Kosova zatražili donošenje rezolucije kojom se Tačiju zabranjuje da vodi dalje pregovore, već da umesto toga pregovore preuzme posebna pregovaračka grupa.

Prilikom glasanja u Skupštini taj zahtev nije prošao međutim, prema poslednjim informacijama u kosovskim medijima, predstavnici vlasti i opozicije su vrlo blizu usaglašavanja rezolucije u kojoj se zabranjuje svim institucijama Kosova, bez posebnog pominjanja predsednika Tačija, da pregovaraju o podeli ili korekciji bez prethodne saglasnosti i odluke Skupštine Kosova, koja je prema Ustavu jedina ovlašćena da dvotrećinskom većinom odlučuje o pitanjima teritorije i suvereniteta Kosova.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side