20.01.2020 | 11:15h ► 12:40h Priština

Samoopredeljenje: Kurti mandatar za sastav Vlade Kosova

Samoopredeljenje: Kurti mandatar za sastav Vlade Kosova Foto: PrtScn
Pokret Samoopredelenje (PS) je zvanično, pismeno obavestilo predsednika Kosova Hašima Tačija da je lider PS Aljbin Kurti mandatar za sastav nove Vlade Kosova proizašle iz prevremenih parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra prošle godine.

Kako je preneo portal Koha.net, pismo je danas predato u kabinetu predsednika Kosova.

Sporazum između PS i Demokratskog saveza Kosova (DSK) o koaliciji još uvek nije postignut, i pored "maratonskih razgovora i susreta", a u razgovorima, kojih nije bilo više od deset dana, sporno je ostalo mesto predsednika Skupštine Kosova, na kojoj je bez dogovora izabran poslanik PS Glauk Konjufca.

Obe strane tražile su da se postigne dogovor o raspodeli funkcija, iako ne odstupaju od svojih stavova.

DSK je zahtevao funkciju predsednika Skupštine do izbora predsednika Kosova, kada bi taj položaj prepustili Samoopredeljenju.

Samoopredelenje je, na taj zahtev, odgovorilo da ne dolazi u obzir da se smeni Konjufca da bi se izašlo u susret zahtevu DSK.

DSK je ostao pri stavu da vlada ima 12 ministarstva - po pet za svaku partiju i dva za manjine.

Prema predlogu DSK, do izbora predsednika Kosova PS ima premijera, prvog potpredsednika Skupštine, drugog potpredsednika Vlade i pet ministarstava, dok će DSK imati predsedavajućeg Skupštine, drugog potpredsednika Skupštine, prvog potpredsednika vlade i pet ministarstava.

DSK će imati predsednika Kosova, koga će sama predložiti.

Prethodno je Samooprdeljenje predložilo povećanje broja ministarstava sa 12 na 14, od toga šest za DSK, pet za svoju stranku i tri ministra iz manjinskih zajednica, dok DSK ne prihvata povećanje broja ministarstava.

 

Kurti nije došao na sastanak, Tači potpisao ukaz o njegovom imenovanju za mandatara

Lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti nije došao na sastanak sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, ali je predsednik potpisao ukaz o njegovom imenovanju za mandatara za sastav vlade Kosova, javljaju izvori portala koha.net.Dekret o određivanju mandatara biće službeno dostavljen predsedniku Skupštine Kosova na dalji postupak.

Prema Ustavu i poslovniku o radu Skupštine Kosova, Konjufca najkasnije u roku od 15 dana treba da zakaže sednicu Skupštine Kosova na kojoj bi se glasalo o premijeru i sastavu nove Vlade, pod uslovom da Kurti obezbedi dovoljan broj glasova za izbor.

U slučaju da se ne obezbedi dovoljan broj glasova da Kurti bude izabran, onda predsednik Kosova, prema istom postupku, određuje drugog mandatara koji ima rok od 10 dana da obezbedi 61 glas potreban za njegov izbor.

Ukoliko i tada premijer ne bude izabran, onda predsednik Kosova dekretom raspušta Skupštinu i zakazuje nove prevremene parlamentarne izbore koji trebaju da budu održani najkasnije u roku od 40 dana od njihovog zakazivanja.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side