20.11.2018 Priština

Samoopredeljenje zbog Interpola zahteva ostavku Tačija, Haradinaja i Pacolija

Samoopredeljenje zbog Interpola zahteva ostavku Tačija, Haradinaja i Pacolija Foto: pixabay
Opozicioni kosovski pokret Samoopredeljenje zatražilo je danas ostavku predsednika i premijera Kosova, Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, kao i ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija zbog neuspeha u prijemu Kosova u Interpol.

U saopštenju Samoopredeljenje je navelo da "Skupština Kosova treba odmah da oduzme mandat Tačiju zbog njegove lične avanture sa Srbijom bez ovlaščenja, legitimiteta i bez kompentencija, kao i da Republika Kosovo uspostavi puni politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet prema Srbiji".

Ostavka ove trojice zvaničnika bi, prema Samoopredeljenju, bila dobra vest koja bi obradovala većinu građana Kosova.

"Jedini način na koji oni mogu da pomognu Kosovu je podnošenjem ostavke. Velika većina građana, da ne kažemo svi, bi se večeras obradovali, ako bi u večernjim vestima čuli vest da su Tači, Haradinaj i Pacoli dali ostavku", navedeno je u saopštenju.

Samoopredeljenje je navelo da posle neuspeha Kosova za prijem u Interpol u utorak "na hiljade srpskih ratnih zločinaca slave", dodajući da su posledice tog neuspeha i u oblasti pravde i mira, ali i ratnih zločina.

Na današnjoj konferenciji za medije poslanik Samoopređelenja, Dželjalj Svečla govorio je da je Srbija vodila veliki "rat" kako bi ometala učlanjenje Kosova u Interpol i o "avanturama predsednika Kosova prema trgovini sa Srbijom".

"Hipokrizija se ogleda u činjenici sastanaka Tači – Vučić. Hašim Tači nezavisno od situacije na terenu nastavlja da juri prema trgovini sa Srbijom, koja se, kao nikada pre i posle proglašenja nezavisnosti Kosova, bori protiv državnosti i subjektiviteta Kosova", rekao je Svečla.

Prema njemu, prvi korak koji može da dokaže da su strane zainteresovane za konačni sporazum je prestanak "rata na terenu".

"Kako je moguće da se država Kosovo suočava sa takvim teškoćama a da predsednik Tači odlazi i susreće se bez ikakvog uslova za Srbiju. Ovaj predsednik prenebregava svaki interes zemlje samo kako bi sam uspeo da se spase (od Specijalnog suda). On je izabrao svoj put, ali ne treba niti sme da sa sobom povede i Kosovo. Ovaj čovek je prešao na srpsku stranu", naveli su iz Samoopredeljenja.

Poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu kazala je da je trgovina teritorijama Tačija sa Vučićem kulminirala njegovim susretom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, što je izazvalo konfuzije kod mnogih država koje su priznale nezavisnost Kosova.

"Ove se godine dogodilo dovođenje u pitanje nezavisnosti i državnosti Kosova putem apsurdnih avantura predsednika Kosova. Sve nas manje tretiraju ozbiljno, jer predsednik zemlje ne shvata ozbiljno našu državu", kazala je ona i dodala da slabost i odmerenost prema Srbiji niko ne tretira kao velikodušnost, već kao strah i neznanje.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side