Saobraćajni fakultet se uspešno prebacio na „onlajn nastavu“
07.04.2020 Beograd

Saobraćajni fakultet se uspešno prebacio na „onlajn nastavu“

Saobraćajni fakultet se uspešno prebacio na „onlajn nastavu“ Foto: pixabay.com
Saobraćajni fakultet u Beogradu je proces nastave u potpunosti prebacio na režim „učenja na daljinu“ omogućivši studentima i nastavnom osoblju veliki broj digitalnih platformi koje omogućavaju visok kvalitet nastave i interakcije.


Za kratko vreme Saobraćajni fakultet napravio je važne korake u pravcu organizovanja nastave (predavanja i vežbi), konsultovanja elektronskim putem, kao i dostavljanja materijala za nastavu. 

Sa druge strane, odloženi su do daljeg ispitni rokovi i predispitne obaveze, kao i planirani naučni skupovi i kongresi studenata. Obustavljeni su svi programi mobilnosti, odnosno razmene studenata i profesora.

Prva iskustva pokazuju da se velika većina nastavnika, saradnika i studenata uspešno prilagodila učenju preko digitalnih platformi. Zanimljivo je da je posećenost onlajn predavanjima veća nego posećenost redovnih predavanja na Fakultetu!

Nastava je organizovana preko sledećih platformi: Moodle (uključujući E-Learning platformu Računarskog centra UB), Skype, , ZOOM. Za konsultacije se koriste, pored e-maila - Skype i Cisco Webex .

„Virtuelnim učionicama“ pristupa se preko službenih elektronskih adresa, generisanih za sve nastavnike i studente. Predavanja, u audio i video zapisu, postavljaju se u terminima predviđenim rasporedom nastave, nakon čega se studenti sistemski obaveštavaju o dostupnosti materijala, uključujući prezentacije. Edukacija nastavnika za postavljanje materijala obavljena je prosleđivanjem korisničkih uputstava, uz konstantno rešavanje problema kontaktom sa IT osobljem. Na Saobraćajnom fakultetu organizovana je kontrola redovnosti održavanja nastave.

Teškoće koje se odnose na nastavu tiču se problema dostupnosti besplatnim izdanjima platformi za nastavu i konsultovanje, te brzine i stabilnost Interneta. Jedan broj studenata, koji nema laptopove, predavanja i vežbe pohađa preko mobilnog telefona.

Laboratorijske vežbe, kao i eksperimentalne vežbe (i eksperimentalni rad), zbog njihovih specifičnosti, ne mogu da budu organizovane. Saobraćajni fakultet ne može  održavati stručnu praksu (uključujući terensku praksu), kao i praktičnih predavanja i fizičkih istraživanja (testiranja i merenja).

Svi rokovi koji se odnose na prijave doktorskih disertacija (odobrenje teme, usvajanje referata, davanje disertacije na uvid javnosti, odbrane) su suspendovani tokom trajanja vanrednog stanja, odnosno, da ne teku.

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori

  Ponašanje zvanične Srbije prema Crnoj Gori je neprijateljsko, pijemontsko i asimilatorsko. Pritom je garnirano starim istorijskim lažima i obmanama o Crnoj Gori.

 • Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra

  Državni funkcioneri u Srbiji u proseku primaju platu oko 1.000 evra, ali pojedini značajno odskaču od tog proseka, objavljeno je na portalu nova.rs.

 • Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom

  Potpredsednica Stranke slobode i pravde i narodna poslanica Marinika Tepić poručila je danas da se državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova neće baviti policijom, nego će se policija baviti njom.

 • Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu

  Kada se istog dana održavaju lokalni, pokrajinski i republički izbori za organizaciju glasanja zadužena je Republička izborna komisija (RIK) i lokalna samouprava nema nadležnosti, ali je ipak moguće da građanin glasa samo na jednom nivou ukoliko tako odluči, izjavio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

 • Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot

  Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da vlast nema odgovor na bojkot izbora, koji će je delegitimizovati, jer nije reč samo o procentima izašlih birača i osvojenih glasova, nego i o tome kako će izgledati skupština u kojoj nema nikoga ko zastupa polovinu glasačkog tela Srbije.

 • Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put

  Italijanski ambasador u Beogradu Karlo lo Kašo zahvalio se danas Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na velikodušnoj donaciji medicinske opreme Italiji i istakao da je u krizi epohalnih razmera u interesu svih da se obezbede garancije za budućnost čitave Evrope i zato Italija veruje u integraciju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, podržavajući snažno evropski put Srbije.

 • DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije

  U Srbiji pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića odrasta generacija koja nema pojma o istoriji, piše švajcarski Tagesancajger povodom kandidatura Vojislava Šešelja, Dragana Vasiljkovića i drugih osuđenih ratnih zločinaca na junskim izborima u Srbiji, prenosi danas Dojče vele (DW).

 • Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava

  Od 220 rečnih brodova za koje se zna da ih je nemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svetskog rata, neposredno posle rata izvađeno je njih 30, a ostalo je još 183 koje treba izvaditi, rakao je predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.

 • Skupština Kosova sutra bira novu Vladu Skupština Kosova sutra bira novu Vladu

  Sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se glasati o novoj vladi na čelu sa Avdulahom Hotijem biće održana sutra u 11 časova, saopštio je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši.

 • Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je tokom borbe sa epidemijom koronavirusa Vojska Srbije još jednom pokazala da u slučaju krize predstavlja stabilan i pouzdan oslonac svom narodu i državi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side