Šarčević: EU potvrdila da je sproveden najveći deo dogovorenih reformi obrazovanja
25.02.2020 Beograd

Šarčević: EU potvrdila da je sproveden najveći deo dogovorenih reformi obrazovanja

Šarčević: EU potvrdila da je sproveden najveći deo dogovorenih reformi obrazovanja Foto: Beta/Miloš Miškov
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević izjavio je u Beogradu da je Evropska komisija konstatovala da je u prethodne dve godine uspešno sproveden najveći deo planiranih i dogovorenih aktivnosti u okviru reforme obrazovanja u Srbiji.

Na današnjoj sednici Međuministarskog saveta za praćenje i usmeravanje sprovođenja reforme u oblasti obrazovanja i obezbeđivanje potrebnih uslova i resursa za njeno sprovođenje, Šarčević je rekao i da je Evropska unija uplatila sredstva u budžet Srbije, u skladu s ugovorom, na osnovu rezultata koje je u 2017. i 2018. godini ostvario njegov resor, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

"Nadamo se i očekujemo da će sličan uspeh biti zvanično potvrđen tokom ove godine i kada je reč o našim postignućima u 2019. godini. Ovo je veliki uspeh svih nas koji predstavljamo institucije koje su, direktno ili indirektno, nadležne za obrazovni sistem u Srbiji", rekao je Šarčević.

Podržavajući reformske aktivnosti u oblasti obrazovanja, Evropska unija je u protekle tri godine opredelila 27,4 miliona evra za trogodišnji period od 2017. do 2019. godine iz sredstva Sektorske budžetske podrške iz programa IPA 2016, navodi se u saopštenju.

Po završenoj evaluaciji rezultata sprovođenja Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji tokom 2019. godine, u budžet Srbije krajem 2020. godine, kako se navodi, trebalo bi da bude uplaćena poslednja, treća tranša tih sredstava.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je na sednici Međuministarskog saveta da očekuje pozitivan izveštaj i za 2019. godinu, podsetio da je budžetska podrška Srbiji počela 2017. godine i da to pokazuje posvećenost EU Srbiji.

Prema njegovim rečima, tranša od 7,4 miliona evra odobrena je u decembru prošle godine za rezultate iz prethodne godine, navodi se u saopštenju.

"Dobro je urađena modernizacija nastavnih planova na svim nivoima, povezan je Nacionalni okvir kvalifikacija sa evropskim, a ostvareni su napori u oblasti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i poboljšanja veština", naveo je Fabrici.

On je rekao da ima još mnogo toga da se uradi i da treba uložiti dodatne napore u pogledu potreba dece sa invaliditetom i razvoja informacionog sistema.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je da su Vlada i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sproveli postavljene ciljeve i ukazala na važnost Međuministarskog saveta.

"Kada sektorsku budžetsku podršku imate kao mehanizam koji vam je dostupan, a takva podrška se ne daje svim kandidatima, to govori o ozbiljnosti institucija i načina na koji se pretpristupni fondovi koriste u Srbiji", navela je Joksimović.

Međuministarski savet je telo uspostavljeno radi praćenja efikasnosti i efektivnosti sprovođenja mera definisanih u Strategiji razvoja obrazovanja u Republici Srbiji do 2020. godine, planiranja izgradnje institucionalnih i administrativnih kapaciteta i predlaganje polaznih osnova za izradu nove strategije razvoja obrazovanja za period posle 2020. godine, dodaje se u saopštenju.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Profesor Džinzu Čen, MIT: Ne postoji država koja će sama rešiti ovu krizu Intervju Profesor Džinzu Čen, MIT: Ne postoji država koja će sama rešiti ovu krizu

  Ako uzmemo u obzir razliku u simptomima širom populacije, od asimptomatskih do fatalnih, bolest koju prouzrokuje SARS-CoV-2 je verovatno rezultat vrlo složene interakcije između virusa i ljudskog imunog sistema. Varijacije koje se pojavljuju u virusu, kao i razlike među ljudima, doprinose simptomima bolesti i krajnjem ishodu, pa je vrlo mala verovatnoća da će jedan lek biti efikasan za sve pacijente, kaže za Novi magazin dr Džinzu Čen.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte . . . U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte . . .

  Tema broja: Finansije u doba korone - Bankarski sefovi puni - Šta znači doštampavanje bilion evra, neograničena pomoć privredi u Nemačkoj, pet milijardi evra ovdašnjim preduzećima? Kako će preduzeća stizati do zajmova, koji će sektori prvi stradati, a koji prvi izaći na zelenu granu? Kako će se sve te milijarde evra u Srbiji i svetu pravično raspodeliti i ko će biti sudija? Bankari, privrednici sami ili slabost zdravstvenih sistema? - Priredila: Jelena Aleksić

 • Bilčik: Garantovati slobodu medija i izražavanja i tokom vanrednog stanja Bilčik: Garantovati slobodu medija i izražavanja i tokom vanrednog stanja

  Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je od suštinske važnosti da se garantuju sloboda medija i sloboda izražavaja čak i tokom vanrednog stanja.

 • Tiodorović: Sada smo u udarnom talasu, nije vreme za diskusije o demokratiji Tiodorović: Sada smo u udarnom talasu, nije vreme za diskusije o demokratiji

  Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa Branislav Tiodorović izjavio je da se nalazimo u "udarnom talasu i to će sigurno da traje negde do Vaskrsa, a to je optimistički i uslovljeno održavanjem socijalne distance".

 • U KC Vojvodine 126 pacijenata zaraženih koronavirusom U KC Vojvodine 126 pacijenata zaraženih koronavirusom

  U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 126 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je osmoro u izuzetno teškom stanju i nalaze se na respiratorima.

 • Pao deo fasade u centru Beograda, povređena žena Pao deo fasade u centru Beograda, povređena žena

  U centru Beograda je pao deo fasade i tom prilikom je povređena četrdesettrogodišnja žena, javlja RTS.

 • Popović: Senat zabrinut zbog kažnjavanja sveštenika i docenta Milićevića Popović: Senat zabrinut zbog kažnjavanja sveštenika i docenta Milićevića

  Članovi Senata Univerziteta u Beogradu (UB) jednoglasno su se složili da izdaju saopštenje, u kome će, kako je rekla rektorka Ivanka Popović, "odmereno" i "biranim rečima" izraziti zabrinutost zbog situacije u kojoj se našao docent Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta (PBF) Vukašin Milićević.

 • Indeks: Vučić koristi pandemiju za suspenziju institucija, ukidanje sloboda Indeks: Vučić koristi pandemiju za suspenziju institucija, ukidanje sloboda

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pandemiju koronavirusa prvenstveno iskoristio za uvođenje vanrednog stanja, suspenziju rada parlamenta i preuzimanje još veće moći, uz psihološko-policijski teror nad građanima kroz kombinaciju svakodnevnih javnih istupa i drakonskih mera i ad hok ukidanja građanskih sloboda, piše hrvatski portal Indeks (Index.hr).

 • Lazović: Vučić u političkoj kampanji, građani i opozicija u karantinu Lazović: Vučić u političkoj kampanji, građani i opozicija u karantinu

  Aktivista Inicijative na davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je da, uprkos opštoj opasnosti od koronavirusa, režim sprovodi političku kampanju kako bi dobio na rejtingu i kako bi iz ove situacija "Aleksandar Vučić izašao kao spacilac".

 • Novi način obaveštavanja KC Niš o stanju obolelih od koronavirusa Novi način obaveštavanja KC Niš o stanju obolelih od koronavirusa

  Klinički centar u Nišu uveo je novi "protokol" o obaveštavanju porodica o zdravstvenom stanju njihovih članova hospitalizovanih zbog koronavirusa, tako da svakoga dana u 13 sati zdravstveno osoblje KC Niš najbližim članovima porodice, ispred "čistih" ulaza u klinike koje zbrinjavaju pacijente sa virusom Covid-19, daje sve potrebne infomacije, saznaje agencija Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side