28.08.2018 Zrenjanin

Šarčević: Najava protesta prosvetnih radnika je zauzimanje bolje pozicije u pregovorima

Šarčević: Najava protesta prosvetnih radnika je zauzimanje bolje pozicije u pregovorima Foto: prtscr ytb
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević ocenio je danas da je najava protesta sindikata prosvetnih radnika motivisana zauzimanjem bolje pozicije u pregovorima kada su u pitanju platni razredi i promena načina finansiranja.

Šarčević je danas u Zrenjaninu, gde je otvorio naučni simpozijum o pivu, rekao da 1. septembar služi da se "ukaže na sebe", ali da sada "nije tvrd model nerazumevanja između države i sindikata".

"Ostalo je da se danas ili sutra nađu predstavnici Ministarstva i sindikata za neke popravke unutar samog sistema. Da li će, recimo, bolju poziciju imati bibliotekari, koji su po toj matrici shvaćeni kao deo kulture. To je fino štelovanje unutar sistema", rekao je novinarima Šarčević.Naveo je da je mnogo važnije ono što ljudi u sindikatima žele da ostvare.

"Trebalo bi predstavnici sindikata prosvete da sednu sa zdravstvom, socijalom, sa svim drugima, i uporede to što bi kod nekoga bilo bolje, veće ili manje. Znači, tu se krije taj trik. A inače, sama matrica daje mogućnost da se povećanja plata u prosveti dese već od 1. januara, kroz procenu kvaliteta", rekao je ministar Šarčević.

Četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavili su protest za petak 31. avgust.

Oni su naveli da će od Vlade Srbije zatražiti da prosvetni radnici sa sedmim stepenom obrazovanja budu prebačeni u devetu platnu grupu i dodali da su nezadovoljni time što su prema sistemu platnih razreda smešteni u osmu platnu grupu, dok su ostala zanimanja sa istim stepenom obrazovanja smeštena makar u devetu radnu grupu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 28.08.2018, 16:21h Pozicija/poza za nastavnike

    "Šarčević: Najava protesta prosvetnih radnika je zauzimanje bolje pozicije u pregovorima..." ... - Eh, vrlo važno to njihovo "zauzimanje bolje POZICIJE" - postavićete vi njih u POZU Bunjuelovog "tog mračnog predmeta želje"... želje onog žandarmerijskog narednika od pre II svetskog rata, koga opisuje Basara...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side