28.11.2018 Beograd

Šarčević o osnivanju Fonda za nauku i izmeni Zakona o patentima

Šarčević o osnivanju Fonda za nauku i izmeni Zakona o patentima Foto: Z. Raš
Zakon o Fondu za nauku Srbije uređuje i obezbeđuje politiku i mere za podsticanje naučno-tehnološkog razvoja države, izjavio je danas u Skupštini Srbije ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.


On je obrazlažući poslanicima predloženi tekst zakona rekao da zakon unapređuje i uređuje oblast podrške toj delatnosti, u cilju obezbeđivanja uslova za kontinuirani razvoj naučnoistraživačkih i razvojnih aktivnosti u Srbiji, neophodnih za napredak društva zasnovanog na znanju.

Osnovna uloga fonda će biti da obezbeđuje finansiranje naučnoistraživačkih projekata, a Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će se baviti politikom u oblasti naučnih istraživanja, kao i institucionalnim finansiranjem kojim će biti obezbeđena stabilnost rada naučnih ustanova i samih istraživača, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, za sprovođenje ovog zakona potrebno je obezbediti 500 miliona dinara i to za aktivnosti osnivanja i rada Fonda za nauku Srbije i uspostavljanje informacionog sistema i baze podataka o programima, projektima i drugim aktivnostima.

Šarčević je istakao da je ključni cilj koji se želi postići donošenjem tog zakona stvaranje naučnoistraživačkog sektora koji može biti ravnopravan partner u okviru Evropskog istraživačkog prostora, ali i koji svojom relevantnošću pozitivno utiče na privredni rast Srbije i doprinosi kulturnom i društvenom napretku.

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o patentima, on je kazao da se izmene donose sa namerom unapređivanja dobre prakse zaštite pronalazaka u Srbiji.

Zakon se usklađuje sa relevantim propisima EU, a sa ciljem uspostavljanja efikasnijeg sistema zaštite pronalazaka u Srbiji, rekao je Šarčević.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side