15.09.2011 Beograd

Savet bezbednosti UN o Kosovu

Savet bezbednosti UN o Kosovu
Savet bezbednosti UN razmotriće danas na sednici zatvorenoj za javnost stanje na Kosovu.

Kako prenosi Tanjug, sednica je sazvana na zahtev Srbije i Rusije, a zakazivanje je rezultat višečasovnih konsultacija Saveta bezbednosti održanih u sredu  uveče n akojima je razmatrano pismo u kome Srbija poziva to telo UN da spreči vlasti u Prištini da ponovo primene silu na severu Kosova..

U kabinetu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića je potvrđeno da će on prisustvovati današnjoj sednici.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je, u pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-munu, pozvao svetsku organizaciju da preduzme sve neophodne mere kako bi se sprečile jednostrane akcije kojima prete vlasti u Prištini i dodao da bi, u suprotnom, mogao biti ugrožen tekući dijalog.

"Pozivam UN da preduzmu sve neophodne mere da spreče bilo koju akciju koju ne odobre vršilac dužnosti specijalnog predstavnika generalnog sekretara ili Savet bezbednosti", navodi se u pismu.

Jeremić je podsetio na niz zvaničnih najava koje su dale prištinske vlasti, da u petak 16. septembra nameravaju da jednostrano nametnu carinsku i graničnu policijsku kontrolu na administrativnim prelazima između severnog Kosova i centralne Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija je dobila obaveštenje da Kfor i Euleks nameravaju da olakšaju tu operaciju što bi, istakao je, predstavljalo teško kršenje njihovog statusno neutralnog mandata po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Odgovornost za posledice biće na vlastima u Prištini i onima koji imaju mandat i kapacitet da ih spreče. Ne sme se ponoviti neaktivnost od 25. jula kada međunarodna zajednica nije uspela da spreči neovlašćeni upad Prištine na sever Kosova", naveo je šef srpske diplomatije.

On je ukazao da je imperativ da Euleks i Kfor nastave da deluju u skladu sa svim svojim ovlašćenjima i u okviru statusno neutralnog okvira UN.

U sadašnjim okolnostima, to zahteva od njih da preduzmu odgovarajuće preventivne mere protiv najavljenog unilateralizma , precizira se u pismu.

Srbija osuđuje nameru albanskih vlasti u Prištini da unilateralno promene stanje na terenu, istakao je Jeremić.

"Ako im se omogući da izvedu svoju unilateralnu akciju, nastavak dijaloga postaće nemoguć, kao i primena onoga što je već dogovoreno", upzorio je Jeremić.

On je izrazio očekivanje da će se izbeći ta pretnja po regionalni mir i bezbednost, koju predstavljaju najave Prištine, a do koje dolazi manje od dva meseca posle neisprovociranog oružanog napada albanskih vlasti u pokrajini na sever Kosova 25. jula. Srbija ostaje privržena miru i stabilnosti u regionu, za čije održavanje, nema sumnje, najave Prištine predstavljaju ozbiljnu pretnju, napominje se u pismu.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin upozorio je danas na opasnost od eskalacije konflikta na Kosovu i izrazio nadu da će sednica Saveta bezbednosti "sprečiti dramatični i opasni razvoj".

 

autor: ZM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side