25.09.2018 Beograd

Savez za Srbiju traži poništavanje odluke o prodaji PKB-a

Savez za Srbiju traži poništavanje odluke o prodaji PKB-a
Zamenik šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju Nikola Jovanović zatražio je danas na početku sednice Skupštine grada da se dnevni red dopuni raspravom o poništavanju odluke da se Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) preda Republici koja ga je prodala po, kako je naveo, bagatelnoj ceni i na nameštanom tenderu.Jovanović je istakao da se Savez za Srbiju kategorički protivi prodaji PKB-a.

On je dodao da "nije normalno" da skupština ne odvoji vreme i ne govori o sudbini gotovo čitave leve obale Dunava Beograda, o 20.000 hektara strateški važne zemlje.

Jovanović je dodao da je saglasan sa ocenom zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da je PKB izuzetno važan za Beograd, ali ga je upitao zašto se u ime grada odrekao svih akcija koje su bile u vlasništvu Beograda.

"Koja se to lokalna samouprava u svetu odriče bez razloga i bez nadoknade imovine vredne stotine miliona evra", upitao je Jovanović.

Kako je ocenio Jovanović, odlukom o prodaji PKB-a "obogaljeni su Beograd i Beograđani".

"Čak i po ovoj bagatelnoj ceni, na nameštenom tenderu, uskratili su sve naše sugrađane za 57 obdaništa, odnosno 16 škola, odnosno 30 godina besplatnih udžbenika za sve naše osnovce", ocenio je Jovanović.

Jovanović je upitao zašto cena po kojoj je prodat PKB ne odgovara procenjenoj od 526 miliona evra.

"Prema izveštaju sadašnjeg menadžmenta PKB-a, bliskog SNS-u, njegova vrednost je 526 miliona evra. To se lako može videti iz izveštaja u APR-u iz juna 2018. godine. Dugovi jesu 80 miliona. To daje 446 miliona evra. Prodato je za 105. Gde je nestao 341 milion evra?", upitao je Jovanović.

Jovanović je dodao da "odgovorno tvrdi da je SNS sistematski uništavao PKB od 2014. godine, sa namerom da ga za bagatelu proda Arapima".

"SNS menadžment je od tada povećao zaduženost PKB za 20 miliona evra. U 2012. čist profit je bio sedam miliona evra, a u 2017. beleži se gubitak od 12 miliona evra", objasnio je Jovanović.

Po njegovim rečima, SNS je postavio Jovana Gutešu iz Vršca da zastupa interese Beograda u Skupštini akcionara PKB, i za njega naveo da je čovek sa trogodišnjom srednjom školom i zvanjem "vozač viljuškara".

On je kazao da kada su poklonili sve akcije Beograda Republici, prodaju PKB je vodio Dragan Stevanović - konobar iz Surdulice. Na tender se onda javila jedna firma - Al Dahra Irig, osnovana za 100 dinara, a njena je obaveza da uplatu za kupovinu PKB izvrši u narednih pet godina.

"Za Al Dahru je javna tajna, još od 2015, da će dobiti PKB. Izašla je, uostalom, sa ponudom koja je gotovo identična minimalnoj propisanoj, iz čega osnovano sumnjamo da su znali da neće biti drugih ponuđaca", naveo je Jovanović.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli

  Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas, povodom stava Beograda prema krizi u Venecueli, da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

 • Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgraničenje sa Kosovom nije zvaničan predlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan predlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati građani na referendumu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Srbija i svet -- Šta određuje, a šta će određivati (spoljnu) politiku Srbije? -- Zadatak za neko buduće rukovodstvo mogao bi da bude definisanje seta prioriteta, kojim bi se politika “prema regionu” odvojila od spoljne i na neki način normalizovala. Postavljena na principima dobrosusedskih odnosa, težila bi ostvarenju punog potencijala prekogranične saradnje, zajedničkih projekata, a sve u kontekstu članstva u EU. Ovde bi posebnu korist morale imati manjine. Marko Savković*

 • Direktor Železnica podneo ostavku Direktor Železnica podneo ostavku

  Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojičić podneo je ostavku na tu funkciju navodeći da je imao opstrukcije u radu i da je bio onemogućen da raspolaže imovinom tog preduzeća.

 • Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo u kojem mu je predsednik Kine Si Đinping zahvalio na čestitki povodom kineske Nove godine i naveo da je spreman da ulaže napore da zajedno vode strateško partnerstvo dve zemlje ka većem napretku, saopšteno je danas iz Vučičevog kabineta.

 • Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja

  Agencija za borbu protv korupcije zatražila je podnošenje tužbe protiv rešenja Povernika za informacije od javnog zanačaja kojim joj je naloženo da novinarki CINS-a omogući uvid u dokumente koje su politički subjekti koristili kаo sredstvа obezbeđenjа zа kredite i zаjmove u kаmpаnjаmа zа sve nivoe izborа 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

 • Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić aktivnostima u okviru kampanje "Budućnost Srbije" nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, saopštila je danas Agencija.

 • Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja

  Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je nemoguće razgraničenje bez priznanja Kosova, navodeći da se teritorija jedne zemlje može menjati samo uz dopuštenje građana odnosno na referendumu i da je antiustavan način na koji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio "zvaničnu poziciju Srbije" u dijalogu sa Prištinom.

 • Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo

  Srbija je zemlja društvene nejednakosti i ovim tempom biće potrebno 40 godina da u njoj bude iskorenjeno siromaštvo, rečeno je danas na tribini "Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja".

 • Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU

  Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je realno da Srbija do 2025. uđe u Evropsku uniju i da je uveren da će Priština morati da ukine takse na srpske proizvode.

 • Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu

  Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu imaće priliku da u petak tokom protesta potpišu dokument koji je nazvan "Sporazum sa narodom", a koji su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side