17.09.2019 Beograd

Šef češke diplomatije ne vidi razlog za povlačenje priznanja Kosova

Šef češke diplomatije ne vidi razlog za povlačenje priznanja Kosova Foto: PrtScn
Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček izjavio je danas u Pragu da ne vidi razlog da Češka povlači priznanje Kosova i dodao da bi za takvu odluku uslov moralo da bude to da su se promenile neke okolnosti, pre svega da Kosovo više ne ispunjava kriterijume državnosti na osnovu kojih ga je Češka 2008. godine priznala.

"Mi smo Kosovo priznali de jure. Ukoliko bi pristupili tome da povučemo priznanje onda bi to moralo da bude na osnovu toga da su se promenile neke okolnosti, pre svega da je prestalo da ima neke kriterijume državnosti koji su vodili njegovom priznanju 2008. godine", kazao je danas novinarima u češkom parlamentu ministar Petšiček.

Češki premijer Andrej Babiš ali i ministar spoljnih poslova spremni su da razgovaraju za mesec dana sa predsednikom Češke Milošem Zemanom o njegovoj inicijativi da želi da proveri da li bi bilo moguće da Češka povuče priznanje Kosova.

Češki predsednik je to obećao tokom posete Srbiji prošle sedmice a kao argument da ubedi premijera i vladu, koja je jedina odgovorna i kreira spoljnu politiku zemlje, želi da upotrebi činjenicu da su neki od najviših kosovskih zvaničnika pod istragom suda u Hagu za ratne zločine a kao drugi argument taj da je Poslanički dom parlamenta Češke tražio od tadašnje vlade premijera Topolaneka da Kosovo ne priznaje, što je vlada ignorisala.

Zeman na narednom neformalnom sastanku državnog vrha o koordinaciji spoljne politike nema argumente koje kao pravno nužne za povlačenje priznanja države pominje šef diplomatije.

"Spreman sam da sa premijerom i državnim vrhom pričam o tom pitanju, predstavim argumente. Ubeđen sam da naša spoljna politika treba da bude u kontinuitetu i čitljiva", kazao je danas Petšiček novinarima u Pragu.

Zemanova inicijativa da se Kosovu, koje on po vlastitim rečima ne voli, povuče priznanje nije na dnevnom redu formalne rasprave nijedne češke institucije ali je premijer Babiš rekao da će saslušati Zemanove argumente i da će se o njima raspravljati među ministrima u vladi.

Češko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je 12. septembra da je Češka Republika Kosovo priznala kao državu u potpunosti i definitivno a da nikada do sada Češka nije povukla svoje priznanje neke države.

"Češka Republika ima nesumnjiv interes da očuva međunarodne sporazume sa Republikom Kosovo uključujući tu i obaveze koje proističu iz njih za obe strane", stoji u saopštenju MSP-a.

MSP je navelo da je Češka potpisala sa Kosovom da kao država naslednica stupa u bilateralne međunarodne sporazume iz perioda od 1936. do 1999. godine još iz vremena Čehoslovačke i bivše Jugoslavije a da su se sa sporazumima o readmisiji i o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Kosovom kao državom složili svojim potpisom, odnosno punomoćjem, i tadašnji predsednik Vaclav Klaus i sadašnji Miloš Zeman koji su dosledni protivnici priznavanja nezavisnosti Kosova.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side