Selaković: Nema nikakvog napada Srbije na državu Crnu Goru, želimo najbolje odnose
10.02.2020 Beograd

Selaković: Nema nikakvog napada Srbije na državu Crnu Goru, želimo najbolje odnose

Selaković: Nema nikakvog napada Srbije na državu Crnu Goru, želimo najbolje odnose Foto: Novi magazin / SA
Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da ne postoji nikakav orkestiran niti dirigovan napada države Srbije na državu Crnu Goru, odbacujući takve primedbe iz vrha vlasti u Podgorici, navodeći da Srbija priznaje tu državu kao suverenu i nezavisnu.

"Srbija se trudi i želja joj je da razvija najbolje moguće odnose sa njom. Međutim, očito postoji ozbiljan broj problema u statusu srpskog naroda u Crnoj Gori, donošenjem zakona o verskim slobodama ta situacija je još samo uzavrelija", rekao je Selaković za Radio televiziju Vojvodine, u emisiji Prav ugao.

On je rekao da pomoć u zaštiti srpskog naroda i pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, o čemu je bilo reči iz vrha srpskih vlasti, može podrazumevati svaku vrstu stručne i pravne pomoći, skretanje pažnje u diplomatskim aktivnostima.

Prema njegovim rečima, "ono što se radi, radi se u granicama šta je prihvatiljivo za delovanje jedne suverene države prema drugoj suverenoj državi".

"Ustavna je obaveza Srbije da kao matična država srpskog naroda vodi brigu o Srbima van granica naše države", rekao je Selaković.

On je nazvao "jeftinim političkim spekulacijama" da mitropolit crnogorsko primorski Amfilohje jednako smeta predsednicima Srbije i Crne Gore Aleksandru Vučiću i Milu Đukanoviću.

Prema rečima Selakovića, mitropolit Amfilohije "nesporno poseduje ozbiljan duhovni autoritet među pravoslavnim življem u Crnoj Gori".

Na pitanje da li će se Vučić i Đukanović sastati u Beogradu ili Podgorici, a ne samo van ovih država, Selaković je rekao da je za to potrebno da se dva predsednika usaglase.

"Ne možete naći zemlju u kojoj Vučić nije bio, da li kao predsednik države ili vlade u zvaničnoj poseti, jedina u kojoj nije bio je Crna Gora. Naravno da to ima veze i sa statusom i pravima našeg naroda i predsednik Vučić je o tome otvoreno govorio", rekao je Selaković.

Govoreći o atmosferi u kojoj se odvija politički život u Srbiji, Selaković, koji je član Predsedništva Srpske napredne stranke, je rekao da ta stranka ne kontoliše neku televiziju niti ima interes za to.

Na pitanje vidi li da ih neko favorizuje u medijima, on je naveo da je to svar nečije uredivačke politike.

Komentarišući nedavne ocene o izbornim uslovima Tanje Fajron, Selaković je rekao da ona dolazi iz države u kojoj su Srbi drugi po brojnosti narod, misleći na Sloveniju, a nemaju ni najosnovnije pravo da budu priznati kao nacionalna manjina.

"Da bi vam neko delio lekciju mora da prvo pogleda sebe u ogledalo pa da vam onda kaže određene stvari", rekao je Selaković.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side