27.11.2013 Hag

Šešelj traži slobodu i 12 miliona evra

Šešelj traži slobodu i 12 miliona evra Tanjug (arhiva)
Optuženi Vojislav Šešelj zatražio je od Tribunala u Hagu hitno i neodložno puštanje na slobodu, ocenivši da se postupak ne može nastaviti na pravičan način posle izuzeća sudije Frederika Harhofa.

U podnesku koji je Tribunal danas objavio, Šešelj traži 12 miliona evra kao "naknadu štete".

Lider Srpske radikalne stranke, optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, tako je odgovorio na pitanje raspravnog veća kako nastaviti proces posle izuzeća sudije Harhofa zbog "utiska da je pristrasan" u korist osuđujućih presuda.

Šešelj, na čiji je zahtev sudija Harhof izuzet uoči izricanja presude, naglašava da "s obzirom da je izuzeti sudija Harhof bio član pretresnog veća u toku celog pretresnog postupka... jasno je da se ovaj postupak uopšte više ne može nastaviti".

"Sudija Harhof je učestvovao u donošenju svih odluka pretresnog veća, pa je svaka radnja u toku postupka ništavna", naveo je Šešelj.

Optuženi "pravno nemogućom" naziva situaciju u kojoj bi se novoimenovani sudije Madaje Nijang "automatski uključio u proces" i učestvovao u donošenju presude, zato što "nije učestvovao u procesu ni jedan jedini dan".

Šešelj smatra i da je potpuno jasno da se postupak protiv njega "ne može nastaviti na iole pravičan način" i podvlači da je "jedini pravno moguć izlaz iz ove situacije da se postupak odmah obustavi" i da ga puste na slobodu.

U opširnom podnesku, Šešelj je ponovio raniji stav da je optužnica protiv njega politička i da je Tribunal prekršio njegovo pravo na "suđenje u razumnom roku".

U pritvoru Tribunala Šeselj je od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je obelodanjena optužnica protiv njega.

Posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog, suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007, a izricanje presude bilo je zakazano za 30. oktobar ove godine, ali je odloženo na neodređeno vreme zbog izuzeća sudije Harhofa.

Da je presuda izrečena 30. oktobra, Šeselj bi, kako je precizirao, u pritvoru tribunala bio "tačno 3.900 dana" i primetio da "izgleda da haške sudije ne znaju šta je svrha suđenja u razumnom roku".

Tvrdeći da je pretrpeo i "nematerijalnu štetu", Šešelj traži da mu je Tribunal nadoknadi sa 12 miliona evra.

autor: MP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side