Lekari sa ginekologom sutra kod Šešelja
25.01.2012 | 09:24h ► 18:01h Hag

Lekari sa ginekologom sutra kod Šešelja

Lekari sa ginekologom sutra kod Šešelja
Haški tribunal odobrio je lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju da ga u pritvoru poseti lekarski tim po njegovom izboru.

Među specijalistima koje je Šešelj tražio da vidi je i ginekolog Paja Momčilov, koji je poslanik SRS u Skupštini Srbije. 

Upravo je insitiranje na dolasku Momčilova i napravilo problem sa odobravanjem posete ekipe lekara iz Srbije Šešelju.

Direktor Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović potvrdio je da je taj sud prihvatio lekare koje je odabrao lider radikala i naveo da će ta poseta biti ubrzo realizovana.

Ignjatović je podsetio da je država u više navrata nudila Šešelju da ga pregleda tim srpskih lekara, što je on odbijao, i dodao da nadležni organi nisu učestvovali ni u izboru aktuelnog tima, ali da je, ukoliko takav zahtev bude podnet, Srbija spremna da snosi troškove puta Šešeljevog tima u Hag.

Nekadašnji ministar zdravlja i visoki funkcionera JUL-a Milovan Bojić, koji predvodi Šešeljev lekarski tim, rekao je da će njihov zadatak prilikom odlaska u Hag biti da pogledaju celokupnu dokumentaciju o dosadašnjem lečenju lidera radikala i da ga pregledaju te da su spremni da krenu u svakom trenutku.

"Mi smo spremni da ovog trenutka krenemo na aerodrom i da idemo ka Hagu. Ovog momenta. Znači oni su zaista na potezu", rekao je Bojić. 

Dolazak Momčilova više nije sporan, iako je tribunal uveren da je stranačka pripadnost jedini razlog za njegovo uvrštavanje u tim, odnosno da se poseta lekara praktično politizuje.

Šešeljev stav je inače bio da, ako poseta ne bude dozvoljena ginekologu Momčilovu, ne želi da ga posete ni drugi specijalisti.

Stanković: Ginekolog - dugogodišnji porodični lekar

 

Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković najavio je da će ekipa srpskih lekara sutra ujutru, u četvrtak, otići u Haški tribunal gde će pregledati Šešelja, o čijem zdravstvenom stanju minitarstvo ima izveštaj, ali iz medicinskih i etičkih razloga ne žele da ga iznesu u javnost.

"Imajući u vidu pejsmejker koji je ugrađen mogu da kažem da je zdravstveno stanje Šešelja ozbiljno narušeno i da je potreban poseban tretman pre svega u sudnici", kazao je ministar zdravlja.

On je naveo da je Ministarstvo platilo 2.500 evra za troškove puovanja i dvodnevnog boravka u Hagu ekipi lekara u kojoj su kardiolozi i pulmolozi Milovan Bojić, Zora Naumović, Miodrag Vukčević, kao i Paja Momčilov koji je ginekolog i poslanik SRS.

Stanković je kazao da će ta ekipa lekara nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i Šešeljevo zdravstveno stanje podneti izveštaj Ministarstvu zdravlja.

Stanković je rekao da je Ministarstvo zdravlja uvažilo želju Šešselja o timu lekara, a povodom polemike u javnosti što I ginekolog odlazi u Hag, kazao je da je Momčilov dugogodišnji porodični lekar i da se zato na Šešeljev zahtev nalazi u njegovom timu.

autor: MP/AA izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Profesor Džinzu Čen, MIT: Ne postoji država koja će sama rešiti ovu krizu Intervju Profesor Džinzu Čen, MIT: Ne postoji država koja će sama rešiti ovu krizu

  Ako uzmemo u obzir razliku u simptomima širom populacije, od asimptomatskih do fatalnih, bolest koju prouzrokuje SARS-CoV-2 je verovatno rezultat vrlo složene interakcije između virusa i ljudskog imunog sistema. Varijacije koje se pojavljuju u virusu, kao i razlike među ljudima, doprinose simptomima bolesti i krajnjem ishodu, pa je vrlo mala verovatnoća da će jedan lek biti efikasan za sve pacijente, kaže za Novi magazin dr Džinzu Čen.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte . . . U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte . . .

  Tema broja: Finansije u doba korone - Bankarski sefovi puni - Šta znači doštampavanje bilion evra, neograničena pomoć privredi u Nemačkoj, pet milijardi evra ovdašnjim preduzećima? Kako će preduzeća stizati do zajmova, koji će sektori prvi stradati, a koji prvi izaći na zelenu granu? Kako će se sve te milijarde evra u Srbiji i svetu pravično raspodeliti i ko će biti sudija? Bankari, privrednici sami ili slabost zdravstvenih sistema? - Priredila: Jelena Aleksić

 • Bilčik: Garantovati slobodu medija i izražavanja i tokom vanrednog stanja Bilčik: Garantovati slobodu medija i izražavanja i tokom vanrednog stanja

  Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je od suštinske važnosti da se garantuju sloboda medija i sloboda izražavaja čak i tokom vanrednog stanja.

 • Tiodorović: Sada smo u udarnom talasu, nije vreme za diskusije o demokratiji Tiodorović: Sada smo u udarnom talasu, nije vreme za diskusije o demokratiji

  Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa Branislav Tiodorović izjavio je da se nalazimo u "udarnom talasu i to će sigurno da traje negde do Vaskrsa, a to je optimistički i uslovljeno održavanjem socijalne distance".

 • U KC Vojvodine 126 pacijenata zaraženih koronavirusom U KC Vojvodine 126 pacijenata zaraženih koronavirusom

  U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 126 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je osmoro u izuzetno teškom stanju i nalaze se na respiratorima.

 • Pao deo fasade u centru Beograda, povređena žena Pao deo fasade u centru Beograda, povređena žena

  U centru Beograda je pao deo fasade i tom prilikom je povređena četrdesettrogodišnja žena, javlja RTS.

 • Popović: Senat zabrinut zbog kažnjavanja sveštenika i docenta Milićevića Popović: Senat zabrinut zbog kažnjavanja sveštenika i docenta Milićevića

  Članovi Senata Univerziteta u Beogradu (UB) jednoglasno su se složili da izdaju saopštenje, u kome će, kako je rekla rektorka Ivanka Popović, "odmereno" i "biranim rečima" izraziti zabrinutost zbog situacije u kojoj se našao docent Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta (PBF) Vukašin Milićević.

 • Indeks: Vučić koristi pandemiju za suspenziju institucija, ukidanje sloboda Indeks: Vučić koristi pandemiju za suspenziju institucija, ukidanje sloboda

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pandemiju koronavirusa prvenstveno iskoristio za uvođenje vanrednog stanja, suspenziju rada parlamenta i preuzimanje još veće moći, uz psihološko-policijski teror nad građanima kroz kombinaciju svakodnevnih javnih istupa i drakonskih mera i ad hok ukidanja građanskih sloboda, piše hrvatski portal Indeks (Index.hr).

 • Lazović: Vučić u političkoj kampanji, građani i opozicija u karantinu Lazović: Vučić u političkoj kampanji, građani i opozicija u karantinu

  Aktivista Inicijative na davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je da, uprkos opštoj opasnosti od koronavirusa, režim sprovodi političku kampanju kako bi dobio na rejtingu i kako bi iz ove situacija "Aleksandar Vučić izašao kao spacilac".

 • Novi način obaveštavanja KC Niš o stanju obolelih od koronavirusa Novi način obaveštavanja KC Niš o stanju obolelih od koronavirusa

  Klinički centar u Nišu uveo je novi "protokol" o obaveštavanju porodica o zdravstvenom stanju njihovih članova hospitalizovanih zbog koronavirusa, tako da svakoga dana u 13 sati zdravstveno osoblje KC Niš najbližim članovima porodice, ispred "čistih" ulaza u klinike koje zbrinjavaju pacijente sa virusom Covid-19, daje sve potrebne infomacije, saznaje agencija Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side