02.03.2020 Beograd

Sijarto pozvao EU da otvori pet poglavlja Srbiji

Sijarto pozvao EU da otvori pet poglavlja Srbiji Foto: pixabay.com
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Beogradu da je Srbija spremna da otvori pet pregovaračkih poglavlja i ocenio da evropska integracija Srbije ima ključni značaj za jačanje Evropske unije.


"Upućujemo poziv Hrvatskoj da tokom predsedavanja Evropskoj uniji otvori ta poglavlja za koje je Srbija spremna", rekao je Sijarto posle razgovora s ministarkom Srbije za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Sijarto je izjavio da će Mađarska nastaviti da pomaže i podržava Srbiju na putu ka članstvu u EU.

"Mađarska je maksimalno privržena evropskim integracijama Srbije. U smislu stabilnosti na Zapadnom Balkanu, gledamo na Srbiju kao ključni faktor", rekao je Sijarto.

Ministarka Srbije je izrazila zahvalnost Mađarskoj i Sijartu što uvek "na jasan i glasan način" govore o evropskoj budućnosti Srbije.

"Hvala što svaki put na iskren i, nekad bih rekla, hrabar način braniš politiku proširenja i put Srbije u EU", rekla je Joksimović mađarskom kolegi.

Joksimović je dodala da Mađrska nikada nije zloupotrebljavala proces evropskih integracija Srbije da bi joj postavljala svoja otvorena pitanja ili zahteve.

Govoreći o novoj metodologiji pregovora o članstvu sa EU, Joksimović je rekla da je Srbija otvorena za razgovore i da će u donošenju odluke voditi računa da, ako se prihvati nova metodologija, ne umanji dosadašnji napredak u odnosu na otvorena poglavlja.

Joksimović je ocenila da su Srbija i Mađarska uspele da urede odnose na način koji može da bude primer svima u jugoistočnoj Evropi.

Sijarto je rekao da je Srbija u svakom pogledu strateški partner Mađarske i da je 2019. godine ostvarena trgovinska razmena od više od 2,5 milijardi evra.

Naglasio je i izuzetno značajnu saradnju dve zemlje u energetskom sektoru i zahvalio Srbiji na svemu što je uradila u interesu izgradnje gasovoda koji će preko Srbije doći do Mađarske.

"Velika količina gasa će 2021. početi da prolazi kroz Srbiju do Mađarske", rekao je šef mađarske diplomatije.

Sijarto je dodao i da su zahvaljujući izmenama i dopunama zakona stvoreni bolji uslovi za rad mađarske kompanije Mol.

 

Mađarska će braniti svoje granice i pomoći Srbiji

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Beogradu da će njegova zemlja braniti svoje granice i da je spremna da pomogne Srbiji u suočavanju sa novim talasom izbeglica.

"Nijednog ilegalnog migranta nećemo pustiti da prođe u našu zemju" rekao je Sijarto na konferenciji za novinare posle razgovora sa srpskom ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joskimović.

Sijarto je izrazio zabirnutost zbog događaja u Siriji i Turskoj i na grčko-turskoj granici posle odluke Ankare da otvori svoje granice za migrante koji idu ka Evropi.

"Jasno možemo da računamo da će stotine hiljada migranata doći u ove obalsti možda već u narendim sedmicama ili mesecima", rekao je mađarski ministar.

Sijarto je rekao da je 20 mađarskih policajaca raspoređeno na granice sa Srbijom i da je Mađarska spremna da razgovara sa Beogradom o daljoj pomoći.

Ministarka Joksimović je rekla da Srbija intenzivno radi na tome da bude spremna za novi talas migranata i da je do sada pokazala humani pristup rešavanju tog problema.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side