16.02.2015 | 14:23h ► 17:30h Kraljevo / Beograd

Sindikat radnika u prosveti nastavlja sa štrajkom

Sindikat radnika u prosveti nastavlja sa štrajkom Ilustracija / Foto: Novi magazin
Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) odbio je danas predlog sporazuma koji je ponudila Vlada Srbije o rešavanju spornih pitanja u prosveti što znači da se zakonski štrajk nastavlja, rekao je danas Tanjugu potpredsednik tog sindikata Miodrag Sokić.

Tu odluku, rekao je on, donelo je danas Predsedništvo SPRS .

Sokić kaže da taj sindikat zahteva od Vlade Srbije da se nastave pregovori o sporazumu, kako bi se dogovorili o rešavanju spornih pitanja u prosveti koja se odnose na materijalni položaj zaposlenih i garancije koje bi dala Vlada.

Taj sindikat, naveo je on, potpisaće Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika, koji su već potpisali predstavnici dva sindikata, i očekuje poziv iz Ministarstva prosvete za potpisavanje tog ugovora.

 

Unije sindikata prosvetnih radnika ne prihvata Sporazum

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije takođe danas nije prihvatio ponuđeni Sporazum o rešavanju spornih pitanja u prosveti, jer smatra da ne postoje čvrste garancije za njegovo sprovođenje, zbog čega će štrajk biti nastavljen. To je Tanjugu izjavila portparol Unije Sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, navodeći da je Unija prihvata Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika i spremni su da ga potpišu.

Unija traži od Vlade Srbije da pruži potrebne garancije, odlučeno je na današnjoj sednici Glavnog odbora tog sindikata.

Dva sindikata obrazovanja - Unija Sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije nisu potpisala Poseban kolektivni ugovor i sporazum o rešavanju spornih pitanja u prosveti, dok su čelnici Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikata obrazovanja Srbije u sredu su sa ministrom prosvete potpisali sporazum i PKU i izjavili su da su zadovoljni postignutim i da će nastava u školama njihovim članicama biti normalizovana od 18. februara.

Jedan od zahteva prosvetnih radnika jeste uvodenje platnih grupa i platnih razreda u javnom sektoru, što je, prema rečima ministra Srđana Verbića, najefikasniji način da se uspostavi pravedan odnos plata, shodno nivoima obrazovanja i u skladu sa odgovornošću posla koji se obavlja.

"Donošenje Zakona o platama koji će regulisati odnose između zarada, od prioritetnog je značaja za Vladu Srbije, a posebno za prosvetu zbog toga što su u ovom resoru u proseku najobrazovaniji ljudi", rekao je ranije Verbić za Tanjug.

Kako podseća ministar, jasna namera države da donese ovaj Zakon, koji bi počeo da se primenjuje 2016. godine, sadržana je i u Sporazumu o rešavanju spornih pitanja izmedu Vlade Srbije i reprezentativnih sindikata prosvete.

 

Kraljevački prosvetari nastavljaju štrajk

Većina škola i prosvetnih radnika u Kraljevu, od srede 18. februara, nastaviće sa štrajkom i skraćenim časovima, rekao je danas Gordan Marković, predsednik Sindikata obrazovanja u Kraljevu.

"Na glavnom sastanku Unije prosvetnih radnika Srbije u Beogradu, danas je odlučeno da se ne prihvate uslovi ministarstva prosvete, i da će se štrajk nastaviti“, rekao je Marković za Tanjug.

On je naveo i da najveći broj prosvetnih radnika osnovnih i srednjih škola na teritoriji Kraljeva ne pripada članstvu dva sindikata obrazovanja čiji su čelnici sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem postigli sporazum o prekidu štrajka, kojim su se obavezali na normalizaciju nastave od srede 18. februara.

Škole u Kraljevu u kojima će se normalizovati nastava su osnovne škole „Sveti Sava“ u Kraljevu, u Ušću, Studenici, Vrbi i Godačici, kao i u srednjoj Šumarskoj školi u Kraljevu.

U svim ostalim školama, časovi će i dalje biti skraćeni na 30 minuta.

autor: VV /IP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side