09.12.2014 Beograd

Sindikati: Skraćeni časovi u više od 60 odsto škola

Sindikati: Skraćeni časovi u više od 60 odsto škola Foto: Beta
Skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuje više od šezdeset odsto osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a uporedo sa protestom traju i pregovori prosvetara sa nadležnim ministarstvima, izjavio je predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković.

Prema podacima sindikata od 2.400 škola u Srbiji štrajkuje 1.082 škole. Kako navodi Brajković reč je o velikim školama, pa kada je reč o broju zaposlenih koji štrajkuju taj procenat iznosi oko 70 odsto.

Uporedo sa štrajkom nastavljaju se i pregovori sa ministarstvima prosvete i finansija, a Brajković najavljuje da će, ukoliko razgovori budu uspešni, štrajk će, barem privremeno, biti prekinut.

On je istakao da je bitno da bude ispunjeno ono što je dogovoreno i da sindikati od toga neće odustati.

"Dogovorili smo se oko osnova zakona o obrazovanju i vaspitanju, nadamo se da tu neće biti nekih promena i da će dogovor biti i ispunjen", kazao je Brajković, precizirajući da sindikati insistiraju na tome da ne bude zapošljavanja po konkursima, već da se prvo zbrinu onu koji su tehnološki višak, ili nemaju pun fond časova.

Prema Brajkovićevim rečima, sindikati traže da se oroče razgovori o uređenju platnih razreda u javnom sektoru.

O posebnom kolektivnom nastavljaju se pregovori s ministarsvom finansija, a nastavnici kažu da neće odustati od toga da im se posebnim kolektivnim ugovorom omogući isplata jubilarnih nagrada i prekovremenog rada.

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti - Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta.

Sindikati traže i da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto, ali iz Vlade odbacuju ovakav zahtev.

Pregovori se nastavlju o kolektivnom ugovoru za narednu godinu, kao i o usaglašavanju platnih razreda. Cilj je da se izbegnu situacije u kojima prosvetari sa visokim obrazovanjem imaju manje plate od zaposlenih u ostalim državnim službama sa slabijim kvalifikacijama.

autor: VS izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side