Moskva traži ukidanje Haškog tribunala
01.12.2012 | 13:30h ► 18:59h Moskva

Moskva traži ukidanje Haškog tribunala

Moskva traži ukidanje Haškog tribunala
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je odluku Haškog tribunala da oslobodi Ramuša Haradinaja i proces protiv njega u tom sudu označilo kao skandalozan.

Zvanična Moskva je najavila da će zatražiti prekid rada Haškog tribunala, u skladu sa ranije usvojenom rezulucijom Saveta bezbednosti UN.

Proces protiv Haradinaja vođen je u skandaloznim okolnostima, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova, uz napomenu da su "prvi put u istoriji međunarodnog pravosuđa svedoci na tom suđenju podvrgavani otvorenom pritisku i zastrašivanju, a često su i fizički eliminisani. Sve se to obavljalo u atmosferi potpunog bezakonja i popustljivosti međunarodnih predstavnika na Kosovu".

Ruska Federacija je više puta ukazivala Savetu bezbednosti UN na nedopustivu situaciju u vezi sa tim i drugim procesima u Haškom tribunalu i zahtevala odlučnu akciju da bi se izrazila odgovornost za pogibiju ljudi i osigurala efikasnija zaštita svedoka na Kosovu. Nažalost, ti apeli su blokirani, pod izgovorom da nisu svrsishodni i da predstavljaju mešanje u tobože objektivan rad Tribunala u Hagu, ističe rusko ministarstvo.

U sopštenju Ruskog ministarstva spoljnih poslova se ukazuje i da je oslabođajuća presuda Haradinaju u Haškom tribunalu, zajedno sa nedavnim oslobađenjem dvojice hravtskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, "još jedan dokaz dvostrukih arašina u radu tog suda, kada se ne kažnjavaju lica oputužena za prestupe protiv čovečnosti i ratne zločine".

Rusko ministarstvo izražava nezadovoljstvo radom Haškog tribunala, uz napomenu da "utvrđeni rok za rad tog organa (SB UN) ističe i da je Rusija odlučna u nameri da se dalja aktivnost Tribunala okonča u roku koji je utvrđen Rezolucijom 1966 usvojenom u SB UN 2010. godine.

Inače, članovi porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji protestovali su danas na Trgu Republike zbog oslobađajuće presude Haradinaju.

Protest pod sloganom "Ćutanjem protiv nepravde" počeo je simbolično u 12.05, a organizatori kažu da su na ovaj način želeli da skrenu pažnju državi na zakasnelu reakciju.

"Ovo je poslednji šamar i ruganje srpskim žrtvama. Uzalud smo poslednjih 14 godina ukazivali na zločine, nudili dokaze i svedoke Hagu, ali i našim organima, ali niko nije pokazao interesovanje", rekla je novinarima Gordana Ðikanović iz Udruženja porodica kindapovanih i ubijenih.

Ona je naglasila da je na Kosmetu od 1998. godine do danas ubijeno 3.500 Srba i nealbanaca.

autor: IJ izvor: Tanjug/Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side