16.09.2016 Beograd

Skat: Digitalni svet - beskrajne mogućnost, ali i izazovi

Skat: Digitalni svet - beskrajne mogućnost, ali i izazovi Foto: Beta / Milan Obradović
Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat otvorio je danas drugi dan konferencijie "Digital 2016" uz poruku da digitalno doba nudi beskrajne mogućnosti, ima upliv na sve sfere čovekovog života, a veliki uticaj ima i u politici.

"Društvene mreže imaju veliki uticaj u izbornim kampanjama. Političke partije oduvek su tražile nove načine kako da dođu do glasača", rekao je Skat.

On je dodao da se sada preko društvenih mreža kandidati obraćaju određenim ciljnim graupama i svoje poruke prilagođavaju povratnim informacijama koje od njih dobijaju.

Prema njegovim rečima, ljudi danas sve više koriste ovu vrstu medija kao osnovni izvor informacija, a u tom kontekstu postavlja se i pitanje kredibilnosti.

Skat, takođe, skreće pažnju da je svet tradicionalnih medija sada okrenut naglavačke, a "onaj ko odbacuje novi digitalni svet rizikuje da izostane iz tog brzog digitalnog voza, ostane u prošlosti i postane digitalni dinosaurus".

On kaže da digitalni svet nudi beskrajne mogućnosti, ali ima i svoje "mračne strane".

"Ova vrsta izazova prevazilazi nacionalne granice i potrebna je saradnja svih zemalja", rekao je Skat, dodajući da vlada SAD i ambasada u Beogradu uspešno sarađuju sa Srbijom.

U tom kontekstu, on je naveo sve veći pristup privatnim informacijama ili ličnim podacima, lažne ponude koje se nude ljudima, ali ono što je najvažnije - društvene mreže, prema njegovim rečima, mogu da služe i za promociju ekstremnih stavova i radikalnih ideja i regrutovanje ljudi, terorizam i ekstremizam.

"Bez obzira na to što digitalni svet ima i svoje negativne aspekte, nadam se da ćemo svi mi pomoću ovih medija nastaviti da gradimo bolja, demokratskija i transparentnija društva", istakao je američki ambasador.

Skat je, inače, prvi strani ambasador u Srbiji koji je dolazak u našu zemlju najavio obraćanjem preko Ju-tjub kanala na srpskom jeziku.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side