22.03.2019 | 20:00h ► 22:16h Novi Sad

Škoro: Svi da dođu 13. aprila u Beograd, ostajemo dok Vučić ne podnese ostavku

Škoro: Svi da dođu 13. aprila u Beograd, ostajemo dok Vučić ne podnese ostavku Foto: Beta / Dragan Gojić
Novinar Srđan Škoro pozvao je večeras na protestnom mitingu u Novom Sadu građane da dođu iz cele Srbije 13. aprila na protest u Beogradu i da "ne odlaze dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne podnese ostavku".

 

Škoro je rekao da su protesti građanski i politički, a protest "Jedan od pet miliona" je "svenarodni".

"Svi dođite 13. aprila u Beograd i nema razilaženja dok ne postignemo cilj. Vučiću, tvoje vreme je isteklo", rekao je Škoro.

On je rekao da se ovih dana navršava 20 godina od početka NATO bombardovanja Srbije.

"Dok su građani prebrojavali svoje mrtve i ranjene, Vučić je tada prebrojavao kvadrate stana. Danas, uz pomoć tih istih koji su nas bombardovali, pljačka Srbiju i prodaje vojvođansku zemlju Arapima", kazao je Škoro.

On je rekao da je za njega "autonomija Vojvodine ona bez lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i republičkog poslanika Marijana Rističevića".

Glumac Milorad Kapor upitao je vlast u Srbiji zašto još uvek nije utvrđen tačan broj žrtava srpske, albanske i svake druge nacionalnosti koji su stradali od raznih zločinačkih ruku.

Građani su nakon govora krenuli u protestnu šetnju, a tokom čega su se zadržali ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine (RTV) gde su organizovali prvi "Novosadski Dnevnik uživo".

Ispred zgrade RTV je tokom protesta postavljena bina sa rasvetom, na kojoj je bio transparent "Jedan od pet miliona Novi Sad", a Dnevnik je vodio novinar Igor Mihaljević.

Mihaljević je poručio da na taj način novinari pokazuju da odbijaju da "pasivno posmatraju srozavanje profesije i demokratije".

On je najavio da će se u tom "uličnom" Dnevniku petkom govoriti o najvažnijim zbivanjima u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji, "o kojima RTV i drugi mediji ne izveštavaju".

Gost Dnevnika bio je bivši gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković, student Brajan Brković, odbornik u Skupštini Novog Sada Lazar Runjanin i fotograf Vladimir Vava Jovanović.

Svim gostima Dnevnika postavljeno je pitanje da prokomentarišu presudu Radovanu Karadžiću.

Gosti "uličnog dnevnika" su poručili da "presuda mora da se poštuje", te da "svi zločinci treba da odgovaraju imenom i prezimenom", a pojedini građani su negodovali zbog ove teme iz publike, uz komentar da "nisu došli da protestuju protiv Karadžića, već protiv Vučića".

Organizatori protesta su ranije ove nedelje zatražili prijem kod rukovodstva RTV, kako bi im predali zahteve demonstranata, uz poruku da je "javni servis vlasništvo građana i da u skladu sa tim treba da izveštava i o građanskim protestima".

Rukovodstvo je prihvatilo poziv za sastanak i očekuje se da će on biti održan u ponedeljak 25. marta u jutarnjim satima.

Mihaljević je najavio da će svakog petka građani na istom mestu imati prilike da slušaju "slobodni Dnevnik".

 

Održan protest Jedan od pet miliona u Nišu, obratili se Lutovac i Rašković Ivić

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić pozvala je Nišlije okupljene na večerašnjem protestu "Jedan od pet miliona" da 13. aprila dođu u Beograd kako bi "svi zajedno otišli do Andrićevog venca i predsednika Srbije", a predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac kazao je da "to što nas čeka može biti trka na 100 metara, ali će pre biti maraton i da su potrebni maratonci".Rašković Ivić je kazala da je "diktator poljuljan i da treba samo izdržati".

Foto: Beta / Saša Đorđević

"Vi koji protestujete, vi ste prava budućnost, a ne ovaj putujući cirkus sa sendvičima", kazala je Rašković Ivić.

Ona je kazala da Vučićev "putujući cirkus" dolazi u nedelju u Niš na obeležavanje 20 godina od početka NATO bombardovanja.

"Vućić ima obraza da dođe u Niš koji je toliko razaran u vreme bombardovanja dok je on dobijao 'besne' stanove u Beogradu, koji je spasavao svoju majku, što je razumljivo, ali nije spasio druge ljude iz Radio-televizije Srbije", rekla je Rašković Ivić.

Kako je kazala, u toku je "popisivanje zaposlenih u preduzećima, opštinama, đaka u školama, kako bi u što većem broju došli u Niš da dočekaju 'velikog vođu'".

"Vučić dolazi u Niš da obeleži godišnjicu bombardovanja, a njegov prvi savetnik i čovek koji sve odlučuje u Vladi Srbije, i koji za njegov račun i u njegovo ime putuje po svetu i dogovara se o razgraničenju Kosova je Toni Bler 'bombarder'", rekla je Rašković Ivić.

Ona je kazala da je Srbija "sve siromašnija, zatvorenija i mračnija, industrijska proizvodnja opala je za 5,5 odsto, a penzioneri umiru bez lekova".

"Vučić je izgubio takt i počeo je da hapsi đake. Svaki režim koji hapsi đake osuđen je na propast", kazala je Rašković Ivić.

Predsednik DS Zoran Lutovac rekao je na protestu da je "nasilje u Srbiji sveopšte, kako prema građanima, tako i prema institucijama".

"Kada gledate njihove medije zapitate se gde je taj raj o kome pričaju, gde se nalazi? Zato su građani došli u Radio televiziju Srbije da vide gde je raj o kome taj medij priča, kada svi znaju da kod kuće imaju prazne džepove i frižidere", rekao je Lutovac i dodao da su "plate iz 2007. i 2008. godine i da su troškovi života porasli za 65 odsto".

On je kazao da je danas posetio Žitorađu, ali da "tamo odavno više ne rađa žito jer je mnogo kukolja, kao i celoj Srbiji".

"Ima kukolja u svakoj opštini zato što je u svakoj opštini kandidat bio mali Vučić iza koga je stajao veliki Vučić. On ih je birao po sopstvenoj meri. Nama ne treba takva Srbija, sa takvim lokalnim samoupravama. Nama treba Srbija u kojoj će građani sami odlučivati šta će da grade, a ne da im dolazi neko iz Beograda, otima aerodrom i odlučuje o sudbini", rekao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, organizator protesta u Žitorađi pretučen je jer je u opštinu odneo peticiju građana zbog najave rušenja stadiona, međutim, nasilnici su njega prijavili da je nasilan.

"To je pravilo koje šire po Srbiji. Nećemo dozvoliti da imamo novu Žitorađu, Grocku i Negotin", rekao je Lutovac.

Učesnici protesta organizovali su protestnu šetnju do zgrade Osnovnog i Višeg suda i dopisništva RTS-a. Ispred dopisništva RTS-a predstavnici Pokreta mladih "Za Niš bez straha" zapalili su baklje, a na ulaznim vratima zalepili nalepnicu "Jedan od pet miliona".

Protestna šetnja je na tom mestu završena, nakon što su učesnici par minuta skandirali "lopovi, lopovi" i "gotov je".

 

Sa protestnog okupljanja u Kruševcu poručeno – svi u Beograd 13. aprila

 

Da su protesti "1 od 5 miliona" trenutno najveće javno dobro Srbije, da SNS vodi politiku zatvaranja Srbije u budžak, da Aleksandar Vučić, umesto da hapsi kriminalce hapsi đake i studente, te da svi treba da dođu u Beograd 13. aprila, poručeno je sa večerašnjeg protestnog okupljanja "Jedan od pet miliona" u Kruševcu.Književnik Saša Milenić kazao je da su protesti "1 od 5 miliona" u ovom trenutku najveće javno dobro Srbije zato što uspostavljaju perspektivu i zato što je to u ovom trenuku jedina nada u Srbiji.

On je kazao da Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka vode "politiku zatvaranja Srbije u budžak" stalnim podržavanjem i podgrevanjem konflikata, kao i da je to esencijalno oduzimanje spokoja i mira Srbiji i njenim građanima.

Predstavnica uhapšenih studenata prilikom nedavnog upada u zgradu RTS-a Ivana Vujičić, poručila je da je Kruševac grad u kome je počeo kraj režima Aleksandra Vučića kazavši i da će jednog dana kada se bude pisala istorija, u prvom redu pisati da se želja za slobodom rodila u Kruševcu.

Ona je upitala da li je morao da se desi upad u RTS da bi postala vest kako nezadovoljni građani širom Srbije protestuju, te da li je moguće da predsednik jedne države "umesto da hapsi kriminalce koji svakodnevno šetaju ulicama, koji pljačkaju, koji ubijaju, hapsi srednjoškolce u studente".

"Šta je ta budućnost u koju veruješ Aleksandre Vučiću? Da ti se ulicama šetaju kriminalci, lopovi, dok srednjoškolci koji se bore samo za slobodu govora, za zemlju bez cenzure, borave u zatvoru. Da li je to Srbija u kojoj će rijaliti zvezde biti na svakoj televiziji dok mladi u redovima odlaze odavde. Da li je to Srbija u kojoj će tvoji istaknuti funkcioneri zarađivati milione, a mladi su prinuđeni da odu jer neće da rade za 150 evra mesečno u bednim uslovima", pitala je Vujičić.

Ona je pozvala građane Kruševca da, zajedno sa građanima Srbije, dođu 13. aprila u Beograd i "pokažu da je Srbija naša, a ne Andreja i Aleksandra Vučića".

U ime organizatora, na zahteve učesnika protesta podsetio je Luka Đurić koji je rekao da tokom svih protestnih okupljanja ni jedna lokalna televizija nije došla da prenese taj događaj kao i da da se ni jedan gradski funkcioner nije udostojio da ih primi.

Okupljenima su se obratili i Nebojša Petković, agronom iz Ćićevca koji je poručio da građani ne žele da im narko dileri budu među decom i da država ne brine o populacionoj politici.

Potpredsednik Narodne stranke Lazar Đurović rekao je da, prema statistici, iz Srbije dnevno odlazi stotinu ljudi te da su omladina i studenti koji su privedeni u Beogradu najbolji među nama, jer su to, kako je kazao, deca koja žele da se čuje njihov stav i koja žele da ostanu u Srbiji.

Protestanti su prošetali glavnim gradskim ulicama, a na ulazu u zgradu Gradske uprave ostavili su šahovsku tablu i poruku "Vaša partija je završena".

 

Deseti protest Jedan od pet miliona u Šapcu

U Šapcu je večeras održan po deseti put protest "Jedan od pet miliona", okupljenima su se obratili potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović i predsednik Učeničkog parlamenta Medicinske škole Uroš Rakić.Uroš Rakić okupljenim građanima rekao je da "mladi danas nemaju devet godina da promene nešto u svojoj zemlji, kao što je to bio slučaj devedesetih godina" i pozvao sve građane da dođu 13. aprila na protest u Beogradu.

Nikola Jovanović kazao je da je 13. aprila važan miting u Beogradu koji bi "mogao da bude pobeda koja bi dovela do smenjivanja režima i kako bi se napravio jedan bolji, pravedniji i efikasniji sistem u Srbiji".

Građani su, predvođeni bubnjarima i uz zvuke pištaljki, prošetali glavnom gradskom ulicom. Nosili su parole "Jedan od pet miliona", "Stop SNS iživljavanju nad decom" i "Vučić je najveći lažov".

 

Protestna šetnja 1 od 5 miliona u Vranju večeras novim ulicama

Više stotina građana Vranja učestvovalo je danas na protestnoj šetnji "1 od 5 miliona - Za Vranje bez straha", koja je po prvi put od kraja januara od kada se protesti održavaju, krenula iz pešačke zone u centru prema donjem delu grada.

Protestnu šetnju obezbeđivala je saobraćajna policija koja je u tom trenutku zaustavila saobraćaj.

Građanima se pre početka protestne šetnje na uobičajenom mestu za okupljanje u pešačkoj zoni obratio vranjski advokat Slobodan Pavlović koji je rekao da je "Srbija okupirana i zarobljena država koja je pretvorena u feud jednog čoveka, sa Vladom koja kao da je formirana po uzoru na dela Radoja Domanovića".

Pravnik Konstantin Samofilov je rekao da je "Vranje jedan od najsiromašnijih gradova u Srbiji u kome radna mesta postoje samo za one sa odgovarajućom partijskom knjižicom, dok većina mladih planira da napusti i Vranje i Srbiju".

On je rekao da se više od tri meseca protesti održavaju, sada već u 99 gradova u Srbiji, i pozvao je Vranjance da se zajedno sa građanima iz drugih gradova pridruže velikom protestu u Beogradu 13. aprila.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić je pitao okupljene Vranjance "da li bilo ko može da poveruje da ljudi koji su 90-tih godina prošlog veka donosili samo nesreću danas u 21. veku mogu da donesu rešenje za Srbiju".

Govornici su u svojim obraćanjima podsetili građane Vranja na hapšenja na protestima u Beogradu navodeći da su "hapšeni maloletnici kojima je ekspresno izricana kazna zatvora".

 

Deseti protest Jedan od pet miliona u Čačku, osuđena hapšenja studenata i đaka

U Čačku je večaras održan deseti protest "Jedan od pet miliona" na kome su osuđena hapšenja studenata i srednjoškolaca koji su na beogradskom protestu u subotu "upali" na RTS i najavljen miting protiv aktuelne vlasti 13. aprila u Beogradu.

Na protestu u Čačku, na kome je bilo okupljeno nekoliko stotina građana, govorili su jedan od organizatora protesta student Radiša Ćeriman, profesor čačanske Gimnazije Slobodan Nikolić, potpredsednica Demokratske stranke (DS) i član Asocijacije slobodnih odbornika Dragana Rakić i studentkinja doktorskih studija na beogradskom Fakultetu političkih nauka Jelena Vujanović.

Čeriman je pozvao okupljene građane da pozdrave policiju, koja je, kako je rekao "po ko zna koji put" snimala proteste sa prozora Pošte ispred koje se protest održavao.

"Valjda je policija uspela da zapamti ko je sve na ovom protestu", rekao je Ćeriman, što su okupljeni propratili višeminutnim negodovanjem uz zvižduke i zvuke pištaljki i truba.

Profesor čačanske Gimnazije Slobodan Nikolić citirao je na početku govora portugalskog pesnika Fedinanda Pesou koji je rekao "zar je naša jedina raskoš potpuno odsustvo svake nade" i ocenio da te reči opisuju i stvarnost u Srbiji.

"Još uvek postoje ljudi koji misle, koji nisu otpad i fašisti, kako vlast naziva sve one koji nisu poniženi u onoj meri u kojoj bi ona to htela. Red je da se oslušne za korist svih nas glas razboritosti istinske učenosti i toplih i čestitih i plemenitih ljudi, a ne samo bedna paranoja podsmevača, neobrazovnaih, ružičastih udvorica i duševne sirotinje sa kupljenom diplomom ili poreklom", rekao je Nikolić.

Njegov govor često je prekidan aplauzima i uzvicima odboravnaja, a on je obrazložio zašto govori na protestu "Jedan od pet miliona".

"Danas nam je ukinuto tri, čast i ugled, pamet i znanje, poštenje i dostojanstvo, a uspostavljeno četiri para stvari - dugo pripremana i savršeno izvedena laž i krađa, bezakonje i izopačenost, licemerje i prljavština, nemoral i očajanje", rekao je Nikolić.

On je ocenio da su Srbi sada podeljeni i "produbljeni" u mržnji.

"Srbi ne podnose jedni druge i, što je još gore, čini mi se da misle da neće moći na bilo koji drugi način da se živi osim na ovaj. Takvo nam je seme ova vlast predala od svojih partijskih otaca", rekao je Nikolić.

Potpredsednica DS i član Asocijacije slobdnih odbornika Dragana Rakić rekla je da dolazi iz Vršca koji je, prema njenoj oceni, "okupiran grad koji se danas može pohvaliti samo time da ima jedan od najboljih timova Srpske napredne stranke (SNS) za botove".

"SNS je ljude pretvorila u robote i robove, ljude čiji je život nedostojan čoveka. SNS plaća ljude da botuju, odnosno da pišu najveće uvrede, da šire mržnju preko društvenih mreža. Dok obični botovi, a njih ima 3.500 širom Srbije, imaju jedan lažni profil, napredni vršački botovi imaju po tri lažna profila. Takva fabrika laži i mržnje jeste jdina Vučičeva fabrika u Vršcu koja radi u tri smene", rekla je Rakić.

Ona je dodala da pretpostavlja da armija botova prati i protest u Čačku.

"Mi im poručujemo da se borimo i za njhovu slobodu i za njihovo dostojanstvo i za bolju budućnost njihove dece. Kada smenimo ovaj diktatorski režim Aleksandra Vučiča biće nezamislivo da ljudi rade tako mizeran i odvratan posao kao što je botovanje i širenje mržnje među narodom", rekla je Rakić.

Ona je dodala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "najniže pao" ove nedelje kad je pred srednjoškolce i studente izveo "do zuba naoružane kordone policije" i da je spreman na sve da bi ostao na vlasti.

"Pre nekoliko dana jedan je beogradski profesor, Nebojša Maksimović, rekao 'Pavle je uhapšen i ja ne mogu da držim čas' i taj profesor je ušao u istoriju, jer je hrabro stao uz svog učenika", rekla je Rakić i poručila da taj profesor i Pavle nisu sami, da u Srbiji ima slobodnih građana.

Okupljeni građani su i večeras na protestu u Čačku potpisivali Sporazum sa narodom.

Nakon govora demonstranti su prošetali centralnim gradskim ulicama, uz zvuke pištaljki i truba.

Na početku kolone građani su nosil veliki transparent "Čačak bez straha, jedan od pet miliona".

Sa razglasa je puštana rok muzika.

Sledeći protest zakazan je za petak, 22. marta, u 18 časova ispred spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću u centru grada.

 

U Ivanjici održan šesti protest Jedan od pet miliona, zatražene ostavke rukovodstva Srbije i RTS-a

U Ivanjici je večeras održan šesti protest "Jedan od pet miliona", sa koga su zatražene ostavke rukovodstva Srbije i RTS-a.Okupljenim građanima obratio se predsednik Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović koji je istakao da građani protestuju već četiri meseca, a da se za to vreme niko od vlasti niti nacionalniih medija "nije udostojio da ih pozove na razgovor".

"Građani su za četiri meseca protesta pokazali da su oni lideri protesta jer su se oslobodili straha od kriminalne i lopovske vlasti. To je najznačajniji dobitak od protesta, u više od sto gradova u Srbiji", rekao je Obradović.

On je dodao da ako do 12. aprila vlast ne ispuni tri glavna zahteva opozicije, 13. aprila će svi otići u Beograd i suočiti se "oči u oči" sa aktulenom vlasti.

Obradović je rekao da opozicija zahteva ostavke predednika Srbije, republičke vlade i Skupštine, ministra policije i rukovodstva RTS-a, Aleksandra Vučiča, Ane Brnabić, Maje Gojković, Nebojše Stefanovića, Dragana Bujoševića i Nenada Stefanovića.

On je dodao da su zahtevi opozicije i slobodni mediji, minimum šest meseci debate između vlasti i opozicije i fer i pošteni izbori na svim nivoima.

"Protesti su ozbiljno uzdrmali režim i pokazali da je RTS vlasništvo svih građana Srbije. Vlast je pokazala da je nervozna. Narednih dana posetićemo TV Pink i Željka Mitrovića koji je ovih dana uvredio sve nas iz unutrašnjosti Srbije", rekao je Obradović.

Nakon govora, nekoliko stotina okupljenih građana prošetalo je centralnim gradskim ulicama, sa transparentom "Ivanjica bez straha, jedan od pet miliona".

Sledeći protest u Ivanjici najavljen je u petak 29. marta.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side