20.03.2019 | 08:50h ► 14:41h Beograd

SNS, SPS i SRS neće glasati za predlog zakona o finansiranju Vojvodine

SNS, SPS i SRS neće glasati za predlog zakona o finansiranju Vojvodine Foto: Novi magazin/SA
Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Tomić izjavila je danas da je za tu stranku i Vladu Srbije neprihvatljiv Predlog zakona o finansiranju Vojvodine.

"Mi treba da razgovaramo o finansiranju Vojvodine, ali ovaj koncept je neprihvatljiv za nas poslanike, SNS i Vladu koja odgovorno vodi državu", rekla je Tomić u plenumu.

Ona je kazala da ne može da se "uzme nož i preseče budžet Srbije za trećinu".

"To mora da bude deo planske, sistemske ferome. Ovaj predlog ne može da suspendira zakon o budžetu za ovu godinu, zakon o poreskom sistemu i zakone koji se odnose na naknade za korišćenje javne svojine", navela je Tomić.

Ona je istakla da je za SNS potpuno neprihvatljiv deo u kome se predviđa formiranje posebne Poreske uprave i PIO fonda.

Prema njenim rečima, Vojvodina će mnogo više prihodovati od investicionih projekata poput izgradnje gasovoda Turski tok i pruge Beograd - Budimpešta, nego što se predviđa predlogom zakona.

Na njene reči reagovao je predlagač zakona, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak koji je kazao da Tomićeva pravda kršenja Ustava primenom zakona o budžetu.

"Valjda treba da bude obrnuto da se prvo sve uskladi sa Ustavom koji je i precizirao donošenje zakona o finansiranju Vojvodine", replicirao je Čanak.

Čanak je kazao i da nije poenta vraćati sredstva iz centralne kase Vojvodini, već da sredstava ostanu tamo gde su i zarađena.

"To onda demorališe lokalno preduzetništvo, a neguje ulizništvo prema centralnoj vlasti", kazao je Čanak.

Poslanik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj takođe je kazao da ta stranka ne može da podrži predlog zakona o finasiranju Vojvodine.

On je kazao i da je Čanakov predlog identičan predlogu poslanice Demokratske stranke Aleksandre Jerkov.

"Čanak mi deluje kao veoma pismen, pa mi nije jasno kako nije mogao sam da ga napiše nego je uzeo predlog narodnog poslanika Aleksandre Jerkov od reči do reči. Može li ovo i u jednoj parlamentarnoj demokratiji da se desi, to može samo kod nas", ocenio je Šešelj.

On je kazao da se radikali zalažu za ukidanje autonomije Vojvodine, a za jačanje lokalne uprave i da o tome treba da se izjasne građani na referendumu.

"Šta građani sada imaju od autonomije, imaju samo dve birokratije umesto jedne", kazao je Šešelj.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović zahvalio se predsednici parlamenta Maji Gojković što je na dnevni red stavila predlog zakona o finansiranju Vojvodine, iako je "očigledno da to pitanje neće biti uspešno rešeno".

On je kazao da se ne može pričati o nekom srednjem nivou vlasti i da se treba raditi na ekonomskom jačanju Srbije.

"Vojvodina je deo Republike Srbije i ono što je dobro je što ste odustali od ideje o nezavisnoj Vojvodini, ne zato što nećete, već zato što nemate podršku", poručio je Bajatoviću Čanku.

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side