20.03.2019 | 08:50h ► 14:41h Beograd

SNS, SPS i SRS neće glasati za predlog zakona o finansiranju Vojvodine

SNS, SPS i SRS neće glasati za predlog zakona o finansiranju Vojvodine Foto: Novi magazin/SA
Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Tomić izjavila je danas da je za tu stranku i Vladu Srbije neprihvatljiv Predlog zakona o finansiranju Vojvodine.

"Mi treba da razgovaramo o finansiranju Vojvodine, ali ovaj koncept je neprihvatljiv za nas poslanike, SNS i Vladu koja odgovorno vodi državu", rekla je Tomić u plenumu.

Ona je kazala da ne može da se "uzme nož i preseče budžet Srbije za trećinu".

"To mora da bude deo planske, sistemske ferome. Ovaj predlog ne može da suspendira zakon o budžetu za ovu godinu, zakon o poreskom sistemu i zakone koji se odnose na naknade za korišćenje javne svojine", navela je Tomić.

Ona je istakla da je za SNS potpuno neprihvatljiv deo u kome se predviđa formiranje posebne Poreske uprave i PIO fonda.

Prema njenim rečima, Vojvodina će mnogo više prihodovati od investicionih projekata poput izgradnje gasovoda Turski tok i pruge Beograd - Budimpešta, nego što se predviđa predlogom zakona.

Na njene reči reagovao je predlagač zakona, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak koji je kazao da Tomićeva pravda kršenja Ustava primenom zakona o budžetu.

"Valjda treba da bude obrnuto da se prvo sve uskladi sa Ustavom koji je i precizirao donošenje zakona o finansiranju Vojvodine", replicirao je Čanak.

Čanak je kazao i da nije poenta vraćati sredstva iz centralne kase Vojvodini, već da sredstava ostanu tamo gde su i zarađena.

"To onda demorališe lokalno preduzetništvo, a neguje ulizništvo prema centralnoj vlasti", kazao je Čanak.

Poslanik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj takođe je kazao da ta stranka ne može da podrži predlog zakona o finasiranju Vojvodine.

On je kazao i da je Čanakov predlog identičan predlogu poslanice Demokratske stranke Aleksandre Jerkov.

"Čanak mi deluje kao veoma pismen, pa mi nije jasno kako nije mogao sam da ga napiše nego je uzeo predlog narodnog poslanika Aleksandre Jerkov od reči do reči. Može li ovo i u jednoj parlamentarnoj demokratiji da se desi, to može samo kod nas", ocenio je Šešelj.

On je kazao da se radikali zalažu za ukidanje autonomije Vojvodine, a za jačanje lokalne uprave i da o tome treba da se izjasne građani na referendumu.

"Šta građani sada imaju od autonomije, imaju samo dve birokratije umesto jedne", kazao je Šešelj.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović zahvalio se predsednici parlamenta Maji Gojković što je na dnevni red stavila predlog zakona o finansiranju Vojvodine, iako je "očigledno da to pitanje neće biti uspešno rešeno".

On je kazao da se ne može pričati o nekom srednjem nivou vlasti i da se treba raditi na ekonomskom jačanju Srbije.

"Vojvodina je deo Republike Srbije i ono što je dobro je što ste odustali od ideje o nezavisnoj Vojvodini, ne zato što nećete, već zato što nemate podršku", poručio je Bajatoviću Čanku.

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje

  Proteklih nekoliko godina na konferencijama za štampu dolazilo je do agresivnog i neprimerenog ponašanja pojedinih novinara koji su, pokušajima da promene temu sastanka i napadima na članove Saveta, ometali održavanje prezentacije - kaže potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije u razgovoru za Novi magazin

 • Đilas: Svaka stranka će pojedinačno odlučivati o bojkotu Đilas: Svaka stranka će pojedinačno odlučivati o bojkotu

  Zajednički stav Saveza za Srbiju je identičan - nema smisla učestvovati na izborima pod ovakvim uslovima odnosno ako nisu fer i pošteni, ali svaka stranka pojedinačno će u narednih nekoliko dana doneti konačnu odluku o bojkotu, izjavio je danas predsedenik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

 • Mustafa: Ne odustajemo od funkcije premijera i u slučaju koalicije sa Samoopredeljenjem Mustafa: Ne odustajemo od funkcije premijera i u slučaju koalicije sa Samoopredeljenjem

  Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je večeras izjavio da stranka na čijem je čelu neće odustati od mandatara za premijera i u slučaju da postignu sporazum o predizbornoj koaliciji sa Samoopredeljenjem.

 • Kosovo: Kompletirana dokumentacija za međunarodnu poternicu za Radojičićem Kosovo: Kompletirana dokumentacija za međunarodnu poternicu za Radojičićem

  Kosovski ministar pravde u ostavci Abeljard Tahiri je danas saopštio da je kompletirana i poslata dokumentacija za raspisivanje međunarodne poternice za Milanom Radoičićem, osumnjičenim za umešanost u ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića, preneli su danas kosovski mediji.

 • Saobraćajna gužva na putu Beograd-Obrenovac Saobraćajna gužva na putu Beograd-Obrenovac

  Saobraćaj na putu Beograd-Obrenovac je danas više puta bio u kolapsu jer nepregledna kolona vozila pokušavala da se uključi na auto-put "Miloš Veliki" prema Preljini i Čačku.

 • Zaštitnik građana zbog pritužbi zatvorenika posetio zatvore u Nišu i Pirotu Zaštitnik građana zbog pritužbi zatvorenika posetio zatvore u Nišu i Pirotu

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas posetio kazneno-popravne zavode u Nišu i Pirotu zbog pritužbi zatvorenika na neadekvatne uslove. Saopšteno je da je Pašalić došao u nenajavljenu posetu jer se velik broj zatvorenika žalio, te želeći da se detaljnije upozna sa stanjem i s mogućnostima za poboljšanje i rešavanje problema i propusta u radu zavoda.

 • Šabac pomogao sedam srpskih porodica na Kosovu da zasade jagode Šabac pomogao sedam srpskih porodica na Kosovu da zasade jagode

  Spremni smo da ovakvu saradnju ostvarimo u svakom srpskom selu na Kosovu. I želimo da delimo svoja znanja sa albanskim porodicama u tim gradovima i opštinama. Ovo što radimo učiniće našu decu srećnijom. I što je najvažnije, otvoriće mogućnost da nam deca pronađu sreću u mestima gde žive i ne odlaze u svet tražeći bolju sreću. I, ako Bog da, da počnu da se vraćaju - poručio je gradonačelnik Šapca svojim domaćinima u Goraždevcu i Brestoviku

 • Uhapšeni zbog falsifikovanja dokumenta radi uzimanja kredita Uhapšeni zbog falsifikovanja dokumenta radi uzimanja kredita

  Policija u Rumi uhapsila je M. M. (42), V. S. (42) i P. S. (24), zbog prevare putem koje su jednu banku oštetili za 3,3 miliona dinara, saopštila je danas Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici.

 • Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Beogradu na odvojenim sastancima sa više ambasadora Srbije informisao srpske izaslanike o situaciji na Kosovu, jednostranim aktima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga, blokade Briselskog procesa i dolaženja do kompromisnog rešenja.

 • Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani

  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu "kao Skadar na Bojani" zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova i najavio novi tender.

 • Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane

  To nisu okrugli stolovi poznati u tranzicionom iskustvu kao oni za demoratizaciju i fer izbore s kraja osamedesetih, već simuliranje demokratije i pokušaj da buduće izbore u Srbiji slaba opozicija a priori predstavi kao falsifikovane, a vlast svoje učešće u pregovorima kao garanciju za slobodne, fer i demokratske izbore - kaže za Novi magazin politikolog i novinar Boris Varga

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side