18.09.2012 Beograd

Skupština danas počinje o rebalansu budžeta

Skupština danas počinje o rebalansu budžeta
Skupština Srbije počeće danas raspravu o rebalansu budžeta za ovu godinu sa pratećim finansijskim zakonima, među kojima su i nova rešenja kojima se ukida 138 parafiskalnih nameta, sedam agencija i drugih regulatornih tela.

Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta, koja je sazvana na zahtev 123 poslanika, a treba da počne u 15 sati, nalazi se ukupno 36 zakonskih predloga i drugih akata.

Pored rebalansa budžeta, koji predviđa prihode od 829,6 milijardi dinara, rashode od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP i predlozima odluka o davanju saglasnosti na odluke o izmenama i dopunama finansijskih planova za 2012. godinu, poslanici će razmatrati paket pratećih zakona iz oblasti finasija, čiji je cilj uvođenje reda u javne finansije i sprečavanje finasijskog kolapsa države.

Tako će se na dnevnom redu naći izmene zakona o porezu na dohodak građana, o porezu na dodatnu vrednost, o republičkim administrativnim taksama, o budžetskom sistemu, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o akcizama, o fiskalnim kasama, o duvanu, o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, o penzijsko i invalidskom osiguranju i o finansiranju lokalne samouprave.

Tim zakonskim rešenjima, između ostalog, predviđeno je ukidanje 130 parafiskalnih nameta, što treba da rastereti privredu Srbije, a predviđeno je i minimalno povećanje akciza na cigarete i dizel gorivo i poreza.

Opšta stopa PDV-a se od oktobra povećava sa 18 na 20 odsto, dok je na sve životne namirnice zadržana snižena stopa tog poreza od osam odsto.

Parlamentarci će debatovati i o izmenama zakona o turizmu, o privatizaciji, o obaveznom osiguranju u saobraćaju, o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, o prestanku važenja Zakona o Fondu za zaštitu životne sredine, o hemikalijama, o vodama, o šumama, o stočarstvu, o vinu, o veterinarstvu, o sudskim taksama, o vazdušnom saobraćaju, o javnim putevima, o vanrednim situacijama i o energetici.

Na dnevnom redu biće i izbor viceguvernera Narodne banke Srbije i Predlog odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, kao i izmena odluka o izboru članova i zamenika članova odbora parlamenta, koje su podnele poslanička grupa DS S, SDPS, SPS, URS i NS.

Od predviđenih 829,6 milijardi dinara prihoda rebalansom budžeta, poreski prihodi iznose 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto, dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi ili 15,4 odsto ukupnih primanja budžeta. Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti 1,6 milijardi dinara, što čini 0,2 odsto ukupnih prihoda.

Procenjuje se da će rast poreskih prihoda, u odnosu na prihode predviđene originalnim budžetom, biti 3,3 odsto, dok će neporeski prihodi biti manji za 16,5 odsto.
 

autor: IJ izvor: Tanjug/Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Šešelj zapalio zastavu Hrvatske ispred Palate pravde Šešelj zapalio zastavu Hrvatske ispred Palate pravde

  Lider SRS Vojislav Šešelj izjavio je danas da je dobio odluku Žalbenog veća Tribunala u Hagu, te je kao "jasnu poruku" Hrvatskoj zapalio zastavu te zemlje.

 • Hag objavio odluku o povratku Šešelja u Hag Hag objavio odluku o povratku Šešelja u Hag

  Tužilaštvo Haškog tribunala je objavilo odluku o žalbi Tužilaštva na odluku po zahtevu Tužilaštva da se povuče privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja.

 • Direktor BIA: Delujemo preventivno protiv islamskog ekstremizma Direktor BIA: Delujemo preventivno protiv islamskog ekstremizma

  Direktor BIA Aleksandar Ðorđević izjavio je danas da je Srbija u proteklom periodu uložila značajne napore u borbi protiv terorizma i islamskog ekstrmizma, istakavši da BIA konstantno radi na otkrivanju onih koji žele da odu na strana ratišta.

 • Oružane snage Kosova neće na sever bez saglasnosti Kfora Oružane snage Kosova neće na sever bez saglasnosti Kfora

  Premijer Kosova Isa Mustafa je danas izjavio da oružane snage Kosova, koje treba da budu formirane transformacijom Bezbednosnih snaga Kosova, neće odlaziti na sever bez prethodnog dogovora sa Kforom.

 • Lončar: U maju dovoljno petovalentnih vakcina za svu decu Lončar: U maju dovoljno petovalentnih vakcina za svu decu

  Ministar zdravlja Zlatobir Lončar, najavio je da će u naredne dve sedmice biti izmenjeni propisi po kojima pravo na besplatnu vakcinu imaju samo deca rođena posle 1. novembra 2014. i da će već u maju biti dovoljno petovalentnih vakcina za svu decu.

 • Direktor: Železara će vratiti stari sjaj Direktor: Železara će vratiti stari sjaj

  Železara Smederevo će pokretanjem druge visoke peći vratiti stari sjaj jer ima svoj deo tržišta, rekao je izvršni direktor Železare Smederevo Bojan Bojković.

 • Epidemija malih boginja u Nišu Epidemija malih boginja u Nišu

  Institut za javno zadravlje u Nišu prijavio je epidemiju malih boginja (morbila) u tom gradu i okolini sa 26 obolelih u tom trenutku i to je peta epidemija od januara, rekao je Tanjugu vršilac dužnosti direktora tog Instituta prof. dr Branislav Tiodorović.

 • Vučević: SNS se ne boje izlaska na birališta Vučević: SNS se ne boje izlaska na birališta

  Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da Srpska napredna stranka neće nikog sprečavati u nameri da se u Novom Sadu i ranije ide na birališta i da, za razliku od Demokratske stranke i Bojana Pajtića, SNS nema problem da sa tim da se izbori raspišu i pre predviđenog roka.

 • Beograd: Na desnoj obali Save pronađeno beživotno telo muškarca Beograd: Na desnoj obali Save pronađeno beživotno telo muškarca

  Na desnoj obali Dunava, između Batajnice i Zemuna, jutros je pronađeno beživotno telo muškarca, rečeno je Tanjugu u MUP-u Srbije.

 • Plenković: Šešelj mora u Hag, pre otvaranja poglavlja Plenković: Šešelj mora u Hag, pre otvaranja poglavlja

  Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu i član HDZ Andrej Plenković naveo je da bi vlasti Srbije trebalo da poštuju zahtev Apelacionog veća Haškog tribunala o povratku Vojislava Šešelja u Hag ukoliko žele da napreduju ka otvaranju pregovaračkih poglavlja o pristupanju Evropskoj uniji.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM