18.09.2012 Beograd

Skupština danas počinje o rebalansu budžeta

Skupština danas počinje o rebalansu budžeta
Skupština Srbije počeće danas raspravu o rebalansu budžeta za ovu godinu sa pratećim finansijskim zakonima, među kojima su i nova rešenja kojima se ukida 138 parafiskalnih nameta, sedam agencija i drugih regulatornih tela.

Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta, koja je sazvana na zahtev 123 poslanika, a treba da počne u 15 sati, nalazi se ukupno 36 zakonskih predloga i drugih akata.

Pored rebalansa budžeta, koji predviđa prihode od 829,6 milijardi dinara, rashode od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP i predlozima odluka o davanju saglasnosti na odluke o izmenama i dopunama finansijskih planova za 2012. godinu, poslanici će razmatrati paket pratećih zakona iz oblasti finasija, čiji je cilj uvođenje reda u javne finansije i sprečavanje finasijskog kolapsa države.

Tako će se na dnevnom redu naći izmene zakona o porezu na dohodak građana, o porezu na dodatnu vrednost, o republičkim administrativnim taksama, o budžetskom sistemu, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o akcizama, o fiskalnim kasama, o duvanu, o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, o penzijsko i invalidskom osiguranju i o finansiranju lokalne samouprave.

Tim zakonskim rešenjima, između ostalog, predviđeno je ukidanje 130 parafiskalnih nameta, što treba da rastereti privredu Srbije, a predviđeno je i minimalno povećanje akciza na cigarete i dizel gorivo i poreza.

Opšta stopa PDV-a se od oktobra povećava sa 18 na 20 odsto, dok je na sve životne namirnice zadržana snižena stopa tog poreza od osam odsto.

Parlamentarci će debatovati i o izmenama zakona o turizmu, o privatizaciji, o obaveznom osiguranju u saobraćaju, o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, o prestanku važenja Zakona o Fondu za zaštitu životne sredine, o hemikalijama, o vodama, o šumama, o stočarstvu, o vinu, o veterinarstvu, o sudskim taksama, o vazdušnom saobraćaju, o javnim putevima, o vanrednim situacijama i o energetici.

Na dnevnom redu biće i izbor viceguvernera Narodne banke Srbije i Predlog odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, kao i izmena odluka o izboru članova i zamenika članova odbora parlamenta, koje su podnele poslanička grupa DS S, SDPS, SPS, URS i NS.

Od predviđenih 829,6 milijardi dinara prihoda rebalansom budžeta, poreski prihodi iznose 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto, dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi ili 15,4 odsto ukupnih primanja budžeta. Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti 1,6 milijardi dinara, što čini 0,2 odsto ukupnih prihoda.

Procenjuje se da će rast poreskih prihoda, u odnosu na prihode predviđene originalnim budžetom, biti 3,3 odsto, dok će neporeski prihodi biti manji za 16,5 odsto.
 

autor: IJ izvor: Tanjug/Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Počeli zvanični razgovori Misije MMF i Vlade Srbije Počeli zvanični razgovori Misije MMF i Vlade Srbije

  Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS), jutros su počeli zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije i Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja boravi u Beogradu od 29. aprila do 12. maja, saopštila je NBS.

 • Han: Uskoro otvaranje prvih poglavlja Han: Uskoro otvaranje prvih poglavlja

  Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han dolazi ove sedmice u zvaničnu posetu Beogradu sa najavom skorog otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja u procesu pridruživanja.

 • Obradović: Većina medija pod uticajem Vučića Obradović: Većina medija pod uticajem Vučića

  Većina medija je pod direktnim uticajem Aleksandra Vučića i SNS, a pritisci se danas vrše na jedan prefinjeniji način, preko ekonomskog aspekta - guše se oni mediji koji nisu na fonu onog što zagovara aktuelna vlast, kaže predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

 • SSSS bira predsednika, kandiduje se i Orbović SSSS bira predsednika, kandiduje se i Orbović

  Kandidature za predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji će biti izabran na Kongresu 28. maja, do sada su podneli Dragan Zarubica i Jugoslav Ristić, a za tu funkciju ponovo će se kandidovati i aktuelni predsednik SSSS Ljubisav Orbović, potvrđeno je Tanjugu u tom sindikatu.

 • Mihajlović: Vlada je radila odvažno, nismo pričali bajke Mihajlović: Vlada je radila odvažno, nismo pričali bajke

  Vlada Srbije radila je odvažno, štedela i delila manje, ali nije pričala bajke, izjavila je danas potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

 • Na Evropsko prvenstvo u robotici, ako prikupe novac Na Evropsko prvenstvo u robotici, ako prikupe novac

  Ekipa studenata Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Mašinskog fakulteta iz Niša pod nazivom “Memristor” plasirala se na Evropsko takmičenje u robotici koje se održava od 21. do 24. maja u Švajcarskoj, ali njihovo učešće nije sasvim izvesno jer još nisu uspeli da prikupe novac za put.

 • Udovičić: Ne menjajte indekse za pasoše Udovičić: Ne menjajte indekse za pasoše

  Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić uručio je danas u Kragujevcu ugovore o stipendiranju najboljim studentima i pozvao ih da indekse ne menjaju za pasoše.

 • Sutra pretežno sunčano, temperatura do 32 stepena Sutra pretežno sunčano, temperatura do 32 stepena

  U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom od 28 do 32 stepena, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Istraživanje: Mladi u Srbiji nisu skloni ekstremizmu Istraživanje: Mladi u Srbiji nisu skloni ekstremizmu

  Mladi ljudi u Srbiji nemaju bitno drugačije stavove prema političkim partijama i najkrupnijim političkim temama u odnosu na starije građane i nisu skloniji esktremima u političkim stavovima, posebno desničarskim, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus koje prenosi Politika.

 • Memorandum o saradnji Srbije i Mađarske u oblasti pravosuđa Memorandum o saradnji Srbije i Mađarske u oblasti pravosuđa

  Ministri pravde Srbije i Mađarske Nikola Selaković i Laslo Tročanji potpisali su danas Memorandum o saradnji u cilju unapređenja u oblasti pravosuđa između dve zemlje, a posebno u oblasti evropskih integracija Srbije.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Medija centar Tanjug
Android NM