18.09.2012 Beograd

Skupština danas počinje o rebalansu budžeta

Skupština danas počinje o rebalansu budžeta
Skupština Srbije počeće danas raspravu o rebalansu budžeta za ovu godinu sa pratećim finansijskim zakonima, među kojima su i nova rešenja kojima se ukida 138 parafiskalnih nameta, sedam agencija i drugih regulatornih tela.

Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta, koja je sazvana na zahtev 123 poslanika, a treba da počne u 15 sati, nalazi se ukupno 36 zakonskih predloga i drugih akata.

Pored rebalansa budžeta, koji predviđa prihode od 829,6 milijardi dinara, rashode od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP i predlozima odluka o davanju saglasnosti na odluke o izmenama i dopunama finansijskih planova za 2012. godinu, poslanici će razmatrati paket pratećih zakona iz oblasti finasija, čiji je cilj uvođenje reda u javne finansije i sprečavanje finasijskog kolapsa države.

Tako će se na dnevnom redu naći izmene zakona o porezu na dohodak građana, o porezu na dodatnu vrednost, o republičkim administrativnim taksama, o budžetskom sistemu, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o akcizama, o fiskalnim kasama, o duvanu, o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, o penzijsko i invalidskom osiguranju i o finansiranju lokalne samouprave.

Tim zakonskim rešenjima, između ostalog, predviđeno je ukidanje 130 parafiskalnih nameta, što treba da rastereti privredu Srbije, a predviđeno je i minimalno povećanje akciza na cigarete i dizel gorivo i poreza.

Opšta stopa PDV-a se od oktobra povećava sa 18 na 20 odsto, dok je na sve životne namirnice zadržana snižena stopa tog poreza od osam odsto.

Parlamentarci će debatovati i o izmenama zakona o turizmu, o privatizaciji, o obaveznom osiguranju u saobraćaju, o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, o prestanku važenja Zakona o Fondu za zaštitu životne sredine, o hemikalijama, o vodama, o šumama, o stočarstvu, o vinu, o veterinarstvu, o sudskim taksama, o vazdušnom saobraćaju, o javnim putevima, o vanrednim situacijama i o energetici.

Na dnevnom redu biće i izbor viceguvernera Narodne banke Srbije i Predlog odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, kao i izmena odluka o izboru članova i zamenika članova odbora parlamenta, koje su podnele poslanička grupa DS S, SDPS, SPS, URS i NS.

Od predviđenih 829,6 milijardi dinara prihoda rebalansom budžeta, poreski prihodi iznose 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto, dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi ili 15,4 odsto ukupnih primanja budžeta. Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti 1,6 milijardi dinara, što čini 0,2 odsto ukupnih prihoda.

Procenjuje se da će rast poreskih prihoda, u odnosu na prihode predviđene originalnim budžetom, biti 3,3 odsto, dok će neporeski prihodi biti manji za 16,5 odsto.
 

autor: IJ izvor: Tanjug/Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Šestoro mladih sletelo u Dunav, policija izvukla tri beživotna tela Šestoro mladih sletelo u Dunav, policija izvukla tri beživotna tela

  Automobil marke BMW sleteo je noćas oko 3.40 časova u Dunav, kod restorana "Carska ohota" kod Ande Huje. Tri osobe su uspele da se spasu iz potopljenog vozila, dok su tri izgubile život.

 • Čović: Marko Ivković je ubijen sa leđa Čović: Marko Ivković je ubijen sa leđa

  Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović je demantovao izveštaj turske policije da je navijač crveno-belih poginuo u međusobnom sukobu pristalica beogradskog kluba u Istanbulu i ocenio da je to "spinovanje" turskih medija.

 • Dačić: Hrvatska ne može da deli lekcije Srbiji Dačić: Hrvatska ne može da deli lekcije Srbiji

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nije uticala na uslove po kojima će Vojislav Šešelj biti pušten iz pritvora Haškog tribunala i da Hrvatska po tom pitanju ne može da deli lekciji Srbiji.

 • Srbija u centru ozbiljnih klimatskih promena Srbija u centru ozbiljnih klimatskih promena

  Poslednji izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promene potvrđuje da je za promenu klime odgovoran čovek, a najveći uticaj klimatskih promena osetiće stanovnici jugoistočne Evrope, pa i Srbija koja značajno zaostaje za Evropom kada je reč o zakonskoj regulativi o tom pitanju.

 • Beko pušten na kućno lečenje Beko pušten na kućno lečenje

  Biznismen Milan Beko pušten je danas na kućno lečenje i kako je Tanjugu rekao zamenik direktora Urgentnog centra Dragan Jovanović, on je u dobrom stanju.

 • Turska policija: Mladić ubijen u međusobnom obračunu navijača Zvezde Turska policija: Mladić ubijen u međusobnom obračunu navijača Zvezde

  U izveštaju turske policije navodi se da je navijač Crvene zvezde ubijen nožem u međusobonom sukobu navijača crveno-belih, dok ih je policija udaljavala od mesta odigravanja utakmice.

 • Radnik poginuo u "Kolubari" Radnik poginuo u "Kolubari"

  Jedan radnik je poginuo kada je pao kran u Rudarskom basenu 'Kolubara', a od dvojice koji su prevezeni u Urgentni centar jedan je pušten kući, a drugi se nalazi u operacionoj sali.

 • Artman: Presuda Šešelju već napisana Artman: Presuda Šešelju već napisana

  Puštanje Vojislava Šešelja na slobodu je nedopustivo, posebno zato što je presuda protiv njega već napisana ali nije objavljena, izjavila je za ljubljansko Delo Florans Artman, bivša portparolka haškog tužilaštva.

 • DSS: Kirbi nedostojan funkcije DSS: Kirbi nedostojan funkcije

  Demokratska stranka Srbije saopštila je danas da je američki ambasador Majkl Kirbi napravio novi diplomatski gaf i 'ispoljio neznanje', izjavom da je ponuda američke kompanije 'Esmark' najbolja na tenderu za preuzimanje smederevske Železare.

 • Pronađena nestala devojčica u Subotici Pronađena nestala devojčica u Subotici

  Policija je pronašla petnaestogodišnju devojčicu u Subotici, čiji je nestanak prijavljen sinoć u 22 časa, saopštio je Biro za saradnju sa medijaima MUP-a Srbije.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Fonet web tv Tanjug
Android NM