18.09.2012 Beograd

Skupština danas počinje o rebalansu budžeta

Skupština danas počinje o rebalansu budžeta
Skupština Srbije počeće danas raspravu o rebalansu budžeta za ovu godinu sa pratećim finansijskim zakonima, među kojima su i nova rešenja kojima se ukida 138 parafiskalnih nameta, sedam agencija i drugih regulatornih tela.

Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta, koja je sazvana na zahtev 123 poslanika, a treba da počne u 15 sati, nalazi se ukupno 36 zakonskih predloga i drugih akata.

Pored rebalansa budžeta, koji predviđa prihode od 829,6 milijardi dinara, rashode od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP i predlozima odluka o davanju saglasnosti na odluke o izmenama i dopunama finansijskih planova za 2012. godinu, poslanici će razmatrati paket pratećih zakona iz oblasti finasija, čiji je cilj uvođenje reda u javne finansije i sprečavanje finasijskog kolapsa države.

Tako će se na dnevnom redu naći izmene zakona o porezu na dohodak građana, o porezu na dodatnu vrednost, o republičkim administrativnim taksama, o budžetskom sistemu, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o akcizama, o fiskalnim kasama, o duvanu, o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, o penzijsko i invalidskom osiguranju i o finansiranju lokalne samouprave.

Tim zakonskim rešenjima, između ostalog, predviđeno je ukidanje 130 parafiskalnih nameta, što treba da rastereti privredu Srbije, a predviđeno je i minimalno povećanje akciza na cigarete i dizel gorivo i poreza.

Opšta stopa PDV-a se od oktobra povećava sa 18 na 20 odsto, dok je na sve životne namirnice zadržana snižena stopa tog poreza od osam odsto.

Parlamentarci će debatovati i o izmenama zakona o turizmu, o privatizaciji, o obaveznom osiguranju u saobraćaju, o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, o prestanku važenja Zakona o Fondu za zaštitu životne sredine, o hemikalijama, o vodama, o šumama, o stočarstvu, o vinu, o veterinarstvu, o sudskim taksama, o vazdušnom saobraćaju, o javnim putevima, o vanrednim situacijama i o energetici.

Na dnevnom redu biće i izbor viceguvernera Narodne banke Srbije i Predlog odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, kao i izmena odluka o izboru članova i zamenika članova odbora parlamenta, koje su podnele poslanička grupa DS S, SDPS, SPS, URS i NS.

Od predviđenih 829,6 milijardi dinara prihoda rebalansom budžeta, poreski prihodi iznose 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto, dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi ili 15,4 odsto ukupnih primanja budžeta. Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti 1,6 milijardi dinara, što čini 0,2 odsto ukupnih prihoda.

Procenjuje se da će rast poreskih prihoda, u odnosu na prihode predviđene originalnim budžetom, biti 3,3 odsto, dok će neporeski prihodi biti manji za 16,5 odsto.
 

autor: IJ izvor: Tanjug/Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sertić: Za dva meseca strategija za ulaganje na KiM Sertić: Za dva meseca strategija za ulaganje na KiM

  Vlada Srbije namerava da u naredna dva meseca definiše strategiju za pospešivanja investicija srpskih privrednika na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić i dodao da je vlada spremna da u tom smislu menja zakone i pravilnike.

 • Antić: Važno je obezbedimo energetsku stabilnost na KiM Antić: Važno je obezbedimo energetsku stabilnost na KiM

  Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je za uspešno dovođenje privrednika na Kosovo i Metohiju (KiM), pored ostalog izuzetno značajna i energetska stabilnost i bezbednost, te da će Vlada Srbije raditi i na njenom obezbeđenju.

 • Vilhelm: Nikada bolji bilateralni odnosi Srbije i Nemačke Vilhelm: Nikada bolji bilateralni odnosi Srbije i Nemačke

  Bilateralni odnosi Srbije i Nemačke nikada nisu bili tako dobri kao sada, uključujući i privrednu saradnju, izjavio je večeras nemački ambasador Hajnc Vilhelm, navodeći da je za Nemačku Srbija ključna zemlja zapadnog Balkana koja ima njenu podršku na putu ka EU.

 • SPC trajno izopštila vladiku Artemija i igumana Nikolaja SPC trajno izopštila vladiku Artemija i igumana Nikolaja

  Sveti arhijerejski Sabor SPC ekskomunicirao je bivšeg vladiku raško-prizrenskog Artemija i bivšeg igumana manastira Crna Reka Nikolaja.

 • Dačić: Želimo jaku i poštovanu Srbiju u Evropi (FOTO) Dačić: Želimo jaku i poštovanu Srbiju u Evropi (FOTO)

  Krajnji cilj srpske vlade i diplomatije je Evropa u Srbiji i Srbija u Evropi - Srbija koja neće morati nikoga ni za šta da moli i koja rešava probleme, poručio je danas ministar spoljnih poslova Iviča Dačić.

 • Popović: Srbija se ne odriče gasnog partnerstva s Rusijom Popović: Srbija se ne odriče gasnog partnerstva s Rusijom

  Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović ocenio je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavu o želji vlade da poveća broj izvora za snabdevanje gasom dao pred posetu SAD želeći da se relaksiraju odnosi s Amerikom, kao i da to ne znači prekid "strateškog gasnog partnerstva sa Rusijom".

 • Mićunović: Kada kritička javnost zaćuti Mićunović: Kada kritička javnost zaćuti

  Najviši cilj javne delatnosti je da se unapredi opšte dobro, ali kada se privatizuje veliki deo javnog života, kritička javnost zaćuti, rekao je danas predsednik Upravnog odbora Centra za demokratiju Dragoljub Mićinović.

 • Stamatović: Aktivisti SNS napali članove SNP Stamatović: Aktivisti SNS napali članove SNP

  Predsedniku Turističkog udruženja Gostilje Miroslavu Tucoviću i predsedniku Mesne zajednice Gostilje Ljubiši Todosijeviću, koji su obojica članovi Srpske narodne partije, naneli su večeras lakše telesne povrede aktivisti SNS u jednom lokalu u Gostilju, rekao je Tanjugu član Predsedništva SNP-a i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

 • Patrijarhu Pavlu bulevar u Novom Sadu Patrijarhu Pavlu bulevar u Novom Sadu

  Odbornici Skupštine Grada Novog Sada na sednici gradskog parlamenta večeras su doneli odluku da jedan on novih bulevara u Novom Sadu dobije ime Patrijarha Pavla.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Nedstor
Zlatiborac
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM