18.09.2012 Beograd

Skupština danas počinje o rebalansu budžeta

Skupština danas počinje o rebalansu budžeta
Skupština Srbije počeće danas raspravu o rebalansu budžeta za ovu godinu sa pratećim finansijskim zakonima, među kojima su i nova rešenja kojima se ukida 138 parafiskalnih nameta, sedam agencija i drugih regulatornih tela.

Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta, koja je sazvana na zahtev 123 poslanika, a treba da počne u 15 sati, nalazi se ukupno 36 zakonskih predloga i drugih akata.

Pored rebalansa budžeta, koji predviđa prihode od 829,6 milijardi dinara, rashode od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP i predlozima odluka o davanju saglasnosti na odluke o izmenama i dopunama finansijskih planova za 2012. godinu, poslanici će razmatrati paket pratećih zakona iz oblasti finasija, čiji je cilj uvođenje reda u javne finansije i sprečavanje finasijskog kolapsa države.

Tako će se na dnevnom redu naći izmene zakona o porezu na dohodak građana, o porezu na dodatnu vrednost, o republičkim administrativnim taksama, o budžetskom sistemu, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o akcizama, o fiskalnim kasama, o duvanu, o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, o penzijsko i invalidskom osiguranju i o finansiranju lokalne samouprave.

Tim zakonskim rešenjima, između ostalog, predviđeno je ukidanje 130 parafiskalnih nameta, što treba da rastereti privredu Srbije, a predviđeno je i minimalno povećanje akciza na cigarete i dizel gorivo i poreza.

Opšta stopa PDV-a se od oktobra povećava sa 18 na 20 odsto, dok je na sve životne namirnice zadržana snižena stopa tog poreza od osam odsto.

Parlamentarci će debatovati i o izmenama zakona o turizmu, o privatizaciji, o obaveznom osiguranju u saobraćaju, o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, o prestanku važenja Zakona o Fondu za zaštitu životne sredine, o hemikalijama, o vodama, o šumama, o stočarstvu, o vinu, o veterinarstvu, o sudskim taksama, o vazdušnom saobraćaju, o javnim putevima, o vanrednim situacijama i o energetici.

Na dnevnom redu biće i izbor viceguvernera Narodne banke Srbije i Predlog odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, kao i izmena odluka o izboru članova i zamenika članova odbora parlamenta, koje su podnele poslanička grupa DS S, SDPS, SPS, URS i NS.

Od predviđenih 829,6 milijardi dinara prihoda rebalansom budžeta, poreski prihodi iznose 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto, dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi ili 15,4 odsto ukupnih primanja budžeta. Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti 1,6 milijardi dinara, što čini 0,2 odsto ukupnih prihoda.

Procenjuje se da će rast poreskih prihoda, u odnosu na prihode predviđene originalnim budžetom, biti 3,3 odsto, dok će neporeski prihodi biti manji za 16,5 odsto.
 

autor: IJ izvor: Tanjug/Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Neočekivano dobri rezultati, nema novih mera Vučić: Neočekivano dobri rezultati, nema novih mera

  Prvi rezultati mera fiskalne konsolidacije pokazuju neočekivano dobre rezultate, izjavio je večeras premijer Aleksandar Vučić i poručio da novih, bilo kakvih teških mera, neće biti.

 • Ognjanovići: Novac ide drugoj deci i u bolnice Ognjanovići: Novac ide drugoj deci i u bolnice

  U Višem tužilaštvu u Beogradu danas su saslušani Jelena i Nebojša Ognjanović, roditelji preminule devojčice za čiju su operaciju srca u Americi građani Srbije tokom 2013. godine prikupljali novac.

 • Građani Srbije priželjkuju novu snagu na političkoj sceni Građani Srbije priželjkuju novu snagu na političkoj sceni

  Više od trećine birača u Srbiji priželjkuje neku novu snagu na političkoj sceni, pokazuju istraživanja javnog mnjenja. Politički analitičari slažu se da to ostavlja dovoljno prostora da se i u Srbiji pojavi neki naš Sinčić ili Cerar, koji su u Hrvatskoj i Sloveniji bili izborno čudo.

 • Na set bankarskih zakona podneto 260 amadmana Na set bankarskih zakona podneto 260 amadmana

  Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras načelnu raspravu o setu bankarskih zakona, a pretres više od 260 amandmana počeće u ponedeljak.

 • Prosvetari napustili pregovore: Ucena ministra Prosvetari napustili pregovore: Ucena ministra

  Sindikati prosvete napustili su danas sastanak na kojem je trebalo da potpišu Poseban kolektivni ugovor, jer im je, kako su naveli, ministar Srđan Verbić postavio ultimatum da istovremeno sa potpisanim PKU okončaju štrajk koji traje treći mesec.

 • Protest protiv BusPlusa u nedelju Protest protiv BusPlusa u nedelju

  Neformalna grupa građana okupljena u kampanji Bus=Jednako najavila je danas za nedelju, 1. februar, protest ispred Gradske skupštine Beograda uz zahtev za hitno ukidanje gradskog sistema BusPlus za upravljanje javnim prevozom i naplatu.

 • Evropski pokret: Podrška Jankoviću Evropski pokret: Podrška Jankoviću

  Evropski pokret u Srbiji ocenio je danas da se pokušajima diskvalifikacije značaja institucije Zaštitnika građana i ličnosti Saše Jankovića skreće pažnja javnosti sa indicija o postojanju prekoračenja ovlašćenja službe vojne bezbednosti u istrazi incidenta na Paradi ponosa.

 • Vučević: Zašto da ne održimo miting podrške Vučiću? Vučević: Zašto da ne održimo miting podrške Vučiću?

  Predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Novom Sadu Miloš Vučević izjavio je danas da je tražio hitnu sednicu Predsedništva stranke, jer smatra da je prethodnih dana došlo do "kulminacije licemerja" i "neverovatnih napada" ne samo na Aleksandra Vučića kao premijera i predsednika Srpske napredne stranke, nego i na njegovu porodicu.

 • Advokat: Protiv Dikovića se ne vodi nikakav postupak Advokat: Protiv Dikovića se ne vodi nikakav postupak

  Tužilaštvo za ratne zločine je još 2012. godine potvrdilo da se protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića ne vodi nikakav postupak, niti da je on prijavljen kao učesnik nekog ratnog zločina, izjavio je danas advokat Đuro Čepić.

 • Olujni vetar lomi drveće, nosi krovove Olujni vetar lomi drveće, nosi krovove

  Snažan vetar, koji od noćas duva u Resavi, čupa i lomi drveće na području opštine Svilajnac, ali nema povređenih i veće materijalne štete, izjavila je Tanjugu porparol Skupštine opštine Svilajnac Ivana Todorov.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Fonet web tv Tanjug
Android NM