18.09.2012 Beograd

Skupština danas počinje o rebalansu budžeta

Skupština danas počinje o rebalansu budžeta
Skupština Srbije počeće danas raspravu o rebalansu budžeta za ovu godinu sa pratećim finansijskim zakonima, među kojima su i nova rešenja kojima se ukida 138 parafiskalnih nameta, sedam agencija i drugih regulatornih tela.

Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta, koja je sazvana na zahtev 123 poslanika, a treba da počne u 15 sati, nalazi se ukupno 36 zakonskih predloga i drugih akata.

Pored rebalansa budžeta, koji predviđa prihode od 829,6 milijardi dinara, rashode od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP i predlozima odluka o davanju saglasnosti na odluke o izmenama i dopunama finansijskih planova za 2012. godinu, poslanici će razmatrati paket pratećih zakona iz oblasti finasija, čiji je cilj uvođenje reda u javne finansije i sprečavanje finasijskog kolapsa države.

Tako će se na dnevnom redu naći izmene zakona o porezu na dohodak građana, o porezu na dodatnu vrednost, o republičkim administrativnim taksama, o budžetskom sistemu, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o akcizama, o fiskalnim kasama, o duvanu, o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, o penzijsko i invalidskom osiguranju i o finansiranju lokalne samouprave.

Tim zakonskim rešenjima, između ostalog, predviđeno je ukidanje 130 parafiskalnih nameta, što treba da rastereti privredu Srbije, a predviđeno je i minimalno povećanje akciza na cigarete i dizel gorivo i poreza.

Opšta stopa PDV-a se od oktobra povećava sa 18 na 20 odsto, dok je na sve životne namirnice zadržana snižena stopa tog poreza od osam odsto.

Parlamentarci će debatovati i o izmenama zakona o turizmu, o privatizaciji, o obaveznom osiguranju u saobraćaju, o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, o prestanku važenja Zakona o Fondu za zaštitu životne sredine, o hemikalijama, o vodama, o šumama, o stočarstvu, o vinu, o veterinarstvu, o sudskim taksama, o vazdušnom saobraćaju, o javnim putevima, o vanrednim situacijama i o energetici.

Na dnevnom redu biće i izbor viceguvernera Narodne banke Srbije i Predlog odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, kao i izmena odluka o izboru članova i zamenika članova odbora parlamenta, koje su podnele poslanička grupa DS S, SDPS, SPS, URS i NS.

Od predviđenih 829,6 milijardi dinara prihoda rebalansom budžeta, poreski prihodi iznose 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto, dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi ili 15,4 odsto ukupnih primanja budžeta. Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti 1,6 milijardi dinara, što čini 0,2 odsto ukupnih prihoda.

Procenjuje se da će rast poreskih prihoda, u odnosu na prihode predviđene originalnim budžetom, biti 3,3 odsto, dok će neporeski prihodi biti manji za 16,5 odsto.
 

autor: IJ izvor: Tanjug/Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Rodić: AMG kupila prava i potraživanja koje je imao WAZ Rodić: AMG kupila prava i potraživanja koje je imao WAZ

  Predsednik Adria media grupe Aleksandar Rodić potvrdio je danas da je ta kompanija kupila sva prava i potraživanja od nemačke Funken Medien Gruppe, a prema i u vezi sa kompanijama Politika novine i magazini, Politika štamparija, Politika AD, Dnevnik Vojvodina Press i NID Novosti iz Beograda.

 • Vulin: Za Udovički imam istu poruku, ali Vučić odlučuje Vulin: Za Udovički imam istu poruku, ali Vučić odlučuje

  Ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je danas da ostaje pri svakoj reči izgovorenoj u vezi sa ministarkom državne uprave Kori Udovički, te da i dalje smatra da ona treba da podnese ostavku ili da, s druge strane, negira utemeljnost onoga o čemu se govorilo poslednjih dana.

 • Kosovska policija tvrdi: Privedeni krali šumu Kosovska policija tvrdi: Privedeni krali šumu

  Kosovska policija potvrdila je da je u zoni Brezovice uhapšeno 15 Srba zbog, kako tvrde, sumnje da su uništavali šumu, javili su prištinski mediji.

 • NUNS podnosi prijavu protiv TV Hepi NUNS podnosi prijavu protiv TV Hepi

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštila je danas da će protiv TV Hepi podneti prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) jer su grubo narušila Etički kodeks i Zakon o elektronskim medijima, optužujući bez predočavanja ikakvih dokaza, predsednicu Privednog sudu u Pančevu Sperancu Jančić da "kontinuirano sprovodi organizovane kriminalne radnje".

 • Ješić: Promenom pravilnika o nivou aflatoksina biće ugrožen domaći izvoz Ješić: Promenom pravilnika o nivou aflatoksina biće ugrožen domaći izvoz

  Bivši pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da ne razume predlog da se dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku promeni na 0,25 mikrograma po kilogramu, umesto sadašnjih 0,05 i dodao da za to ne postoje stručni razlozi, kao i da to može ozbiljno da ugrozi srpski izvoz.

 • Vučić zamolio Ciprasa da ne glasa za prijem Kosova u Unesko Vučić zamolio Ciprasa da ne glasa za prijem Kosova u Unesko

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je u telefonskom razgovoru zamolio premijera Grčke Aleksisa Ciprasa da Grčka ne glasa za prijem Kosova u Unesko.

 • Janković: Preporuka o razrešenju direktora VBA po zakonu Janković: Preporuka o razrešenju direktora VBA po zakonu

  Ombudsman Saša Janković izjavio je da je razrešenje direktora Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petra Cvetkovića tražio u skladu sa Zakonom o zaštitniku građana, jer je njegov posao da obavi kontrolu i preporuči mere.

 • Dosta je bilo: Utvrditi krivičnu odgovornost za Infostan Dosta je bilo: Utvrditi krivičnu odgovornost za Infostan

  Pokret "Dosta je bilo - Saša Radulović" zatražio je danas da se obavi inspekcijski nadzor javnog komunalnog preduzeća "Infostan" Beograd i utvrdi krivična odgovornosti zbog toga što je na septembarskom računu za komunalne usluge obračunato i osiguranje stana.

 • Čanak: Neonacisti ni posle osam godina nisu procesuirani Čanak: Neonacisti ni posle osam godina nisu procesuirani

  Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da ni osam godina od napada neonacista na mirnu antifašističku kolonu građana proces protiv počinilaca tog napada nije ni počeo.

 • Poginule dve osobe na pruzi kod Beogradskog sajma Poginule dve osobe na pruzi kod Beogradskog sajma

  Dva radnika preduzeća "Anker kop" (Coop) poginula su danas na pruzi između železničkih stanica Beograd centar i Novi Beograd, saopštila je Železnica Srbije.

 • Vlada: Udaljen direktor Agencije za privatizaciju Vlada: Udaljen direktor Agencije za privatizaciju

  Vlada Srbije smenila je Ljubomira Šubaru sa mesta direktora Agencije za privatizaciju, objavljeno je u poslednjem "Službenom glasniku".

 • SPC dodelila ordenje Gašiću i njegovom bratu SPC dodelila ordenje Gašiću i njegovom bratu

  Crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Kruševcu, čiji su ktitori Bratislav Gašić, ministar odbrane, i njegov brat, osveštao je srpski patrijarh Irinej.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending