04.11.2011 Beograd

Skupština o Kosovu 12. novembra?

Skupština o Kosovu 12. novembra?
Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o Izveštaju o situaciji na severu Kosova i Metohije i novom aktu, odnosno deklaraciji, koju Vlada tek treba da dostavi, najverovatnije će biti održana u subotu, 12. novembra.

Prema izvorima lista Danas, tekst nove kosovske deklaracije još nije potpuno uobličen, ali da postoji nacrt teksta.

U dokumentu, koji će biti ponuđen poslanicima na usvajanje, najverovatnije će pisati da „Narodna skupština podržava dijalog koji se vodi pod pokroviteljstvom EU i poziva državne organe da u nastavku pregovaračkog procesa s privremenim institucijama u Prištini i međunarodnom zajednicom traga za konkretnim rešenjima, koja su u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije, Rezolucijom 1244 i planom generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u šest tačaka”.

Deklaracijom će se najverovatnije podržati svaki oblik mirnog protesta građana na severu Kosova ali će oni istovremeno biti pozvani da u svim aktivnostima sarađuju s predstavnicima Vlade i Skupštine Srbije, kao i s predstavnicima međunarodne zajednice.

Novim aktom biće osuđen svaki vid nasilja i biti zatraženo od Euleksa i Kfora da se uzdrže od upotrebe sile i da svoje aktivnosti obavljaju u okviru mandata i statusno neutralno.

Vlada bi bila obavezana da nastavi „svaku diplomatsku i političku aktivnost u pravcu rešavanja problema na severu KiM u cilju obezbeđivanja prava, sigurnosti i opstanka Srba koji žive i u ostalim delovima KiM.

Bogdanović: Nećemo otkrivati planove drugoj strani 

Komentarišući to što u izveštaju nisu navedeni planovi i naredni koraci Vlade, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da bi "zaista bilo neozbiljno i neodgovorno javno iznositi konkretne poteze i planove i na taj način drugoj strani davati prednost". 

"Ponavljam, realna slika je u izveštaju, a sve ostalo su bile spekulacije", dodao je ministar u intervju za Novosti. 

Bogdanović je kazao da postoji jedinstvena državna politika i da nema raskola između Srba sa severa i Beograda i da je "normalno da pod pritiskom svakodnevnih događaja prorade emocije, na koje oni koji vode politiku nemaju pravo". 

"Ima, da budem realan, na različitim stranama političkog spektra i u međunarodnoj zajednici onih koji žele da se ove razlike prodube. Jedni tvrde da je sve gotovo, a drugi, da je sve ovo ''predstava i izdaja''. Kada sve ovo uzmete u obzir, onda s vremena na vreme dođe do nesporazuma, ali oni nisu nepremostivi", rekao je Bogdanović. 

On je istakao da bi se "povlačenjem institucija sa severa i iz ostalih delova pokrajine, faktički izvršilo tiho, etničko čišćenje sopstvenog naroda". 

"Tamo gde u pokrajini postoje institucije države Srbije, tamo su Srbi opstali. Zato je sasvim jasno zašto je za nas to neprihvatljivo", dodao je on. 

Bogdanović je kazao da očekuje da će dijalog sa Prištinom uskoro biti obnovljen. 

"Sa taktikom odugovlačenja i sa opstrukcijama Prištine smo imali iskustva, verujem da je njoj cilj da nas uspori na evropskom putu. Oni, međutim, treba da shvate da, ako Srbija ne napreduje, ni njima neće biti bolje. Što se tiče EU, tu je situacija drugačija, evidentno je da se Briselu žuri, da u dijalogu o tehničkim pitanjima, Beograd i Priština postignu kompromis", rekao je Bogdanović. 

autor: AM izvor: Danas/Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side