24.01.2020 | 11:17h ► 11:30h Beograd

Skupština usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja

Skupština usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja Foto: Novi magazin/SA
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije, Predlog zakona o žigovima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju.

Zakon o nacionalnom okviru o kvalifikacijama propisao je da će modeli neformalnih i formalnih vidova obrazovanja biti izjednačeni, a učenici će moći da studiraju i posle završene srednje škole po dualnom modelu obrazovanja.

U nadležnost državne Agencije za kvalifikacije preći će i priznanje stranih visokoškolskih diploma, a procedure nostrifikacije diploma će biti ubrzane.

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je u raspravi da će Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kao krovni zakon, biti usklađen sa odredbama novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, pre svega zbog početka primene Jedinstvenog informacionog sistema u kojem učenici još u predškolskom uzrastu dobijaju poseban broj koji ih prati do kraja školovanja.

Govoreći o izmenama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ministar je rekao da se on usaglašava sa dva zakona koja je skupština već donela - o dualnom srednjem obrazovanju koji se već primenjuje, kao i o dualnim studijama koji još nije u primeni.

Šarčević je pohvalio sistem dualnog obrazovanja kao onaj koji nudi više prakse učenicima i rekao da poslodavci shvataju da što pre treba da potpišu ugovore sa školama.

U raspravi o zakonima opoziciona Srpska radikalna stranke zamerila je da se dualno obrazovanje uvodi kako bi se izašlo u susret stranim investitorima i da se takvim načinom školovanja Srbija pretvara u zemlju jeftine radne snage.

Radikali su poručili vladajućoj većini da treba vratiti stari sistem školovanja i da je bolje za Srbiju da uvozi radnike nego inženjere.

Poslanici su potvrdili sporazume sa Francuskom i Severnom Makedonijom u oblasti obrazovanja, kao i Marakeški ugovor koji će omogućiti slepim i slabovidim licima iz više zemalja da pristupe materijalima štampanim Brajevim pismom.

 

Usvojeni zakoni o kulturi i arhivskoj građi, stranica Miroslavljevog jevanđelja biće vraćena Srbiji

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi i Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o kulturi propisuje se način izbora direktora ustanova kulture, u oblasti na koje se zakon odnosi dodaje se delatnost umetničke fotografije, a posebno je uređen položaj igrača.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da se u izbor direktora ustanova kulture na javnim konkursima uvode nova ograničenja koja bi trebalo da onemoguće zloupotrebu v.d. stanja, da će se Direktor ustanove kulture birati na konkursu koji se raspisuje najkasnije 60 dana pre isteka mandata direktora .

Kako stoji u tekstu izmene zakona, kandidati za direktore moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u kulturi, a jedna osoba može biti vršilac dužnosti najduže godinu dana.

Umetnička igra je, kako je istakao Vukosavljević, jedna je od najtežih profesija i bilo je neophodno urediti specifičnost položaja igrača.

U Izmenama zakona o kulturi navedeno je da u kulturne delatnosti pored književnosti, muzike, likovne umetnosti, umetničke fotogradija ili pozorišta, spadaju i multimedija, mjuzikl, cirkus, pantomima, ulična umetnost ili delatnost u oblasti nepokretnih kulturnih dobara.

Kada je reč o Zakonu o arhivskoj građi, on će definisati položaj i nadležnosti arhiva u Srbiji.

Državni arhiv Srbije biće dužan da vodi elektronski arhiv u Državnom centru za čuvanje i upravljanje podacima, a propisuje se i da arhivi moraju imati planove zaštite u vanrednim situacijama.

Kao javni arhivi navedeni su Državni arhiv Srbije, Arhiv Jugoslavije, Vojni arhiv, pokrajinski arhivi Vojvodine i Kosova i Metohije, međuopštinski arhivi i arhivi jedinica lokalne samouprave - koji, osim Vojnog arhiva, čine mrežu arhiva Srbije.

Poslanici su usvojili i Sporazum između vlada Srbije i Ruske Federacije o predaji peterburškog lista Miroslavljevog jevanđelja Srbiji i slika Nikolaja Кonstantinoviča Reriha Rusiji.

Glasanjem je završena devetnaesta vanredna sednica Skupštine, a nova vanredna sednica sa 20 tačaka dnevog reda zakazana je za ponedeljak, 27. januar.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side