22.11.2017 Beograd

Sloga: Kontrola ombudsmana potvrdila da su policajci u slučaju Potočari nezakonito uhapšeni

Sloga: Kontrola ombudsmana potvrdila da su policajci u slučaju Potočari nezakonito uhapšeni
Sindikat Sloga saopštio je danas da je kontrola koju je zaštitnik građana sproveo u slučaju "Potočari", u kome su bivši policajci Milan Dumanović i Mladen Trbović osumnjičeni za odavanje službene tajne, potvrdila da su ti pripadnici MUP-a Srbije uhapšeni "nezakonito i bez obrazloženja" .

Sindikat je u saopštenju ocenio da je posle kontrole ombudsmana "nedvosmisleno potvrđena sumnja da se na komemoraciji u Potočarima 2015. godine radilo o takozvanoj 'crnoj operaciji' naređenoj iz vrha srpske policije i političkom pritisku na rad pravosuđa".

"Na tako nešto je u samom startu ukazivalo i to da je nakon njihovog hapšenja 31. decembra 2016. godine, tužiteljka sa upaljačem SNS u ruci odredila pritvor i ceo postupak označila službenom tajnom, zbog čega je na zahtev advokata (Vladimira) Todorića tužiteljka kasnije i zamenjena", navela je Sloga.

Sindikat je naveo i da su posle "zvanične potvrde BiH" da su Dumanović i Trbović bili u pravu kada su podneli krivičnu prijavu protiv sadašnje državne sekretarke MUP-a Srbije Dijane Hrkalović "zbog nezakonite policijske akcije u Srebrenici", strukture MUP-a "nastavile krivično-pravni progon" dvojice policajaca osumnjičenih za odavanje službene tajne.

"Umesto da ih država nagradi za hrabrost i dodeli im status uzbunjivača jer su javno progovorili o 'nelegalnom boravku' na tlu BiH, doživeli smo paradoks da budu izbačeni sa posla i da im se nastavlja suđenje pod pretnjom zatvora od osam godina u tajnom postupku", stoji u saopštenju.

Dumanović i Trbović su uhapšeni i određen im je pritvor jer su medijima u oktobru prošle godine dali intervju u kojem navode da su bili, kao pripadnici MUP-a, u Potočarima 2015. godine tokom fizičkog napada na tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Oni su rekli da su tamo boravili bez službenih legitimacija i oružja, po usmenom nalogu pretpostavljenih. Tvrdili su da su imali naredbu da tajno snimaju komemorativni skup.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side