Slučaj Ćuruvija: Pritvor i naredba o poternici za Kurakom
22.01.2014 Beograd

Slučaj Ćuruvija: Pritvor i naredba o poternici za Kurakom

Slučaj Ćuruvija: Pritvor i naredba o poternici za Kurakom
Sudija Višeg suda u Beogradu doneo je naredbu o raspisivanju poternice za operativcem nekadašnje službe bezbednosti Miroslavom Kurakom, okrivljenim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, saopštio je danas taj sud.

Kuraku je rešenjem sudije za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu određen i pritvor zbog, kako se navodi, okolnosti koje ukazuju na bekstvo.

U saopštenju Višeg suda piše da poternica za sada važi na teritoriji Srbije, i da se jučerašnje rešenje o određivanju pritvora i naredba o poternici dostavljaju Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Ako MUP utvrdi da je lice protiv kojeg je doneto rešenje o određivanju pritvora i raspisana poternica van teritorije Srbije, u tom slučaju MUP uz saglasnost suda dostavlja Službi interpola podatke za to lice, koja potom raspisuje međunarodnu poternicu.

Dodaje se da je Kuraku određen pritvor i da ne bi ometao postupak uticanjem na svedoke, kao i zbog krivičnog dela koje mu se stavlja na teret i zaprećene zatvorske kazne koja je veća od deset godina.

Dodaje se da su način izvršenja i težina posledice krivičnog dela doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje tog krivičnog postupka.

Pored Kuraka, za ubistvo Ćuruvije 1999. godine osumnjičeni su tadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković, koji je u zatvoru u Požarevcu, Milan Radonjić i Ratko Romić.

Marković i Radonjić se terete kao nalogodavci, a Romić i Kurak kao izvršioci ubistva.

Ratku Romiću i Milanu Radonjiću je 15. januara određen pritvor do 30 dana, a ta odluka je doneta zbog opasnosti od bekstva i ometanja postupka uticanjem na svedoke, kao i činjenice da je za ubistvo koje im se stavlja na teret zaprećena zatvorska kazna veća od deset godina.

Ključni svedok u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije je nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek - Legija, koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora, kao i još dve osobe, čiji identitet nije saopšten.

Slavko Ćuruvija je ubijen je 11. aprila 1999, ispred zgrade u centru Beograd u kojoj je stanovao.

autor: RF izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side