17.12.2015 Beograd

Šoder: Srbija pozitivno reagovala na izbegličku krizu

Šoder: Srbija pozitivno reagovala na izbegličku krizu Foto: prtscr ytb
Šef predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice u Beogradu (UNHCR) Hans Fridrih Šoder ocenio je danas da je Srbija pozitivno reagovala na migrantsku krizu i na human način pomogla izbeglicama sa Bliskog istoka.

"Građani Srbije humano su primili izbeglice, jer dobro razumeju kroz šta prolaze ti ljudi. Civilno društvo je dobro reagovalo, a Vlada Srbije je bila postojana, ona je na najvišem nivou odmah reagovala i govorila u odbranu izbeglica", rekao je Šoder na konferenciji britanskog časopisa Ekonomist "Svet u 2016" u beogradskom hotelu Metropol.

On je naveo da nisu sve zemlje dobro reagovale kao Srbija i da se cela Evropa nije ponela kako joj priliči.

Prema njegovim rečima, neophodan je jedinstven odgovor Evrope, uređen sistem pomoći tražiocima azila, a posebno pomoć Grčkoj.

"Mi smo tražili da se organizuje dolazak izbeglica iz Sirije. To se nije dogodilo i zato imamo krizu. Oni se sada kreću po blatu, neorganizovano i to nije slika EU 21. veka", rekao je Šoder.

On je istakao i da su najave pojedinih zemalja da će pomoći povezivanje razdvojenih porodica populistička mera koja će "izazvati više problema, nego rešenja".

"Situacija na proleće zavisiće od toga kako se postupalo na lokalnom i regionalnom nivou, ali odgovor mora da bude human i u skladu s vrednostima UN", rekao je Šoder.

Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lot upozorio je da se broj dece koja sa Bliskog istoka dolaze u Evropu udvostručio tokom krize.

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja izbeglica 16 odsto su deca do pet godina starosti, a pet odsto su deca mlađa od dve godine.

"Ta deca moraju da jedu, neophodne su im zimske jakne, to sve košta i mi se trudimo da pomognemo", rekao je Sen Lot, koji je takođe pohvalio postupanje Srbije.

"Sve zemlje treba da urade više. Zašto se registacija izbeglica po prvi put obavi u Srbiji, a ne u Grčkoj", upitao je San Lot.

Na skupu je govorila i ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko koja je kazala da dnevno u proseku kroz tu zemlju prođe 4.000 izbeglica, a da je od početka krize prošlo pola miliona migranata.

Prema njenim rečima, to je četvrtina makedonskog stanovništva, zbog čega je "Makedonija jedna od zemalja koja je najteže pogođena krizom".

"Mi smo morali da podignemo ogradu i zaustavimo ekonomske migrante kako bi rešili probleme, poboljšali kontrolu, ali i pružili pomoći", rekla je ambasadorka.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić rekao je da je kroz Hrvatsku od 16. setembra prošlo 510.000 izbeglica prema kojima vlasti organizovano postupaju.

"Sada je aktivan prihvatni centar u Slavonskom Brodu, u koji migranti dolaze vozovima iz Šida i tu dobijaju svu neophodnu negu kako bi mogli da nastave put", rekao je Markotić i istakao da je sada postoji odlična saradnja Srbije i Hrvatske po ovom pitanju.

"Između Srbije i Hrvatske nema ograda. Dakle, vidite da je moguća uspešna saradnja zemalja na ruti migranata", rekao je Markotić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side