20.10.2017 | 11:10h ► 20:31h Beograd

Šojgu doputovao u Beograd, dočekao ga ministar odbrane Srbije

Šojgu doputovao u Beograd, dočekao ga ministar odbrane Srbije Foto: prtscr ytb
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, koji će prisustvovati obeležavanju 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu na aerodromu Batajnica, doputovao je jutros u Srbiju gde je dočekan uz najviše državne i vojne počasti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Šojgua je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Pred ministrima Vulinom i Šojguom bio je postrojen počasni stroj Garde Vojske Srbije (VS) i intonirane himne Rusije i Srbije u izvedbi Reprezentativnog orkestra Garde.

Svečanom dočeku ministra Šojgua prisustvovali su i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

 

Vulin i Šojgu položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda

Ministri odbrane Srbije i Rusije, Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu, danas su povodom obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda položili vence na Groblje oslobodilaca Beograda i Spomenik sovjetskom vojniku, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Vulin je u Spomen-knjigu upisao da kultura sećanja obavezuje na večno klanjanje senama boraca za oslobođenje Beograda i poželeo budućnost bez ratova u celom miroljubivom svetu.

"Mir i sloboda bila su dobra i najveće dostojanstvo skromnih, znanih i neznanih boraca, kako srpskih tako i ruskih vojnika za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu. Oni su zajedno postigli velike ciljeve. Zahvaljujući njima održano je tradicionalno prijateljstvo između naša dva naroda. Njihovi ulozi bili su životi", napisao je Vulin.

Šojgu je u Spomen-knjigu upisao da su sovjetski i jugoslovenski vojnici dali svoje živote u borbi sa fašizmom.

"Izražavamo duboku zahvalnost bratskom srpskom narodu zbog pažljivog čuvanja naše zajedničke istorije. Uvek ćemo pamtiti pouke iz istorije i zajedno ćemo se boriti protiv pokušaja obnavljanja fašizma u Evropi", napisao je Šojgu.

Prethodno su na Groblje oslobodilaca Beograda vence su položili izaslanik predsednika Republike, predstavnici Ministarstva odbrane, grada Beograda, ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana, kao i predstavnici SUBNOR-a i drugih organizacija posvećenih negovanju tradicije.

Delegacija ruskih ratnih veterana, predvođena generalima Mihailom Aleksejevičem Mojsejevim i Viktorom Fedorovičem Ermakovim, položila je vence na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

 

Vulin i Šojgu obišli Hram Svetog Save, položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda

Ministri odbrane Srbije i Rusije Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu posetili su danas hram Svetog Save na Vračaru gde su razgovarali sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem.

Šojgu je simbolično postavio kamenčić u deo mozaičke kompozicije koja će krasiti mozaik na kupoli Hrama, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Posle obilaska kripte hrama Svetog Save i kratkog programa u izvođenju državnog Akademskog ruskog narodnog hora, patrijarh je ministre informisao o toku radova na izgradnji.

Patrijarh Irinej je kazao da mu je čast što je u prilici da lično i u ime Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda pozdravi visokog gosta iz Rusije.

"Ovim hramom srpski narod želi da se Svetom Savi zahvali i oduži za njegovo veliko delo. Izgradnja je delo našeg naroda ali ne samo njega, već i naših velikih prijatelja, pravoslavnih crkava, među kojima je i Ruska pravoslavna crkva i ruski pravoslavni narod na čelu sa predsednikom Putinom", rekao je patrijarh.

Patrijarh Irinej je rekao da u izgradnji hrama učestvuje i Grčka pravoslavna crkva i druge pravoslavne crkve, "pa će hram biti delo celog Pravoslavlja".

Zahvaljujući na dobrodošlici, Šojgu je rekao da se vidi da je u izgradnju hrama uloženo puno snage i puno duše i da bi želeo da tu bude dosta i ruskog srca i duše, i potvrdio da će se za to založiti.

Šojgu je srpskom patrijarhu za Hram Svetog Save poklonio rusku ikonu Presvete Bogorodice.

 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vulin sa grčkom ministarkom: Srbija svesna da Grčka trpi pritiske kako bi promenila stav o Kosovu Vulin sa grčkom ministarkom: Srbija svesna da Grčka trpi pritiske kako bi promenila stav o Kosovu

  Ministar odbrane i kopredsednik Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Grčke ;Aleksandar Vulin razgovarao je danas s ministarkom turizma Grčke Elenom Kundurom i zahvalio joj na stavu Grčke po pitanju Kosova.

 • Vučić: Srbija neće menjati politiku prema Rusiji Vučić: Srbija neće menjati politiku prema Rusiji

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Srbija neće menjati svoju politiku prema Rusiji bez obzira na eventualne pritiske, da joj neće uvoditi sankcije, i da neće menjati svoju poziciju vojne neutralnosti.

 • AMSS upozorava na moguću poledicu AMSS upozorava na moguću poledicu

  Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je večeras vozače na zimske uslove vožnje a zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima i na moguće stvaranje poledice.

 • Bastać: Napustio sam studio RTS jer ne želim da učestvujem u njihovom cirkusu Bastać: Napustio sam studio RTS jer ne želim da učestvujem u njihovom cirkusu

  Nosilac liste za beogradske izbore "Šta radite bre" Marko Bastać saopštio je danas da je napustio studio Radio televizije Srbije tokom predstavljanja te liste u emisiji "Beogradska hronika", jer "ne pristaje na uvrede i na njihove uslove".

 • Univerzitet i Inspektorat odbrane obeležili svoj Dan Univerzitet i Inspektorat odbrane obeležili svoj Dan

  Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas povodom dana Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane da je svrha te dve institucije da "stvore vojnika, bilo kroz kontrolu, bilo kroz obuku".

 • Lavrov doputovao u Beograd Lavrov doputovao u Beograd

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovao je danas popodne u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji na Zapadnom Balkanu i rešavanju pitanja Kosova.

 • Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde

  Sticajem okolnosti ovaj razgovor posvećen ustavnoj reformi odvijao se u gotovo dramatičnim okolnostima, tačnije nedugo nakon jednog dramatičnog skupa koji je okončan tako što su ga udruženja sudija, tužilaca i organizacije civilnog društva napustile.

 • Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za lečenje u Srbiji Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za lečenje u Srbiji

  Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu usprotivilo se danas zahtevu odbrane da general Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid u BiH, bude pušten na privremenu slobodu radi lečenja u Srbiji.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Tema Izbori 4. marta --- Izbori gradski, kampanja državna: Na beogradskim izborima vlast se nada ubedljivijoj pobedi nego pre četiri godine, a opozicija početku kraja Aleksandra Vučića. I obe strane su svesne toga, pa se Vučić ubacio u kampanju kao da je predsednička, a opozicija više govori o njemu nego o gradu. Piše: Jelka Jovanović

 • Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića

  Upravni sud poništio je listu Ljubiše Belog Preletačevića za predstojeće izbore u Beogradu, uz obrazloženje da ta lista ne sadrži naziv izborne liste, na način na koji to predviđa Uputstvo za proglašenje izborne liste.

 • Grаdonаčelnik u аkciji čišćenjа nа Lаbudovom brdu Grаdonаčelnik u аkciji čišćenjа nа Lаbudovom brdu

  Grаdonаčelnik Beogrаdа Sinišа Mаli pridružio se dаnаs akciji čišćenja na Labudovom brdu, koju su inicirаli grаđаni ovog delа Rаkovice i tom prilikom poručio da zajedničkim snagama Beograd može da bude lepši i uređeniji grad.

Preporuke prijatelja
FEST 2018
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw