SOS Dečija sela Srbija: U Srbiji u toku 2019. godine 6.179 dece raslo u alternativnoj brizi
14.05.2020 Beograd

SOS Dečija sela Srbija: U Srbiji u toku 2019. godine 6.179 dece raslo u alternativnoj brizi

SOS Dečija sela Srbija: U Srbiji u toku 2019. godine 6.179 dece raslo u alternativnoj brizi Foto: pixabay.com
U Srbiji je u toku 2019. godine 6.179 dece raslo u alternativnoj brizi od čega 89 procenata u hraniteljskim porodicama, a 11 procenata u insitucijama, saopštila je organizacija SOS Dečija sela Srbija povodom Međunarodnog dana porodice.

Oni su naveli da je u domaćem sistemu alternativnog staranja na kraju 2018. godine ukupno bilo 5.740 dece  mladih i to 3.509 dece i mladih u okviru porodičnog smeštaja i 2.231 dete u okviru ustanova za smeštaj dece i mladih.
 
"Iz ovih brojeva može se videti tendencija povećanja broja dece koja odrastaju u sistemu alternativne brige. Podaci ukazuju na potrebu sistemskog odgovora u smislu razvoja rešenja koja su pogodnija za decu koja nemaju odgovarajuću podršku u svojim biološkim porodicama", navodi se u saopštenju.

Kako ističu, usluge podrške porodici samo su delimično priznate i nisu uključene u domaći zakonodavni okvir, nisu sistemski podržane i ne postoji stabilnost njihovog finansiranja.

"Najčešći razlog za izmeštanje mališana iz bioloških porodica jeste neadekvatna roditeljska briga. Kako ne bi došlo do razdvajanja porodica, jedna od mera prevencije jeste i njihovo osnaživanje", piše u saopštenju.

Jedan od primere dobre prakse, kažu oni, je usluga Jačanja porodice SOS Dečijih sela.

"Nekada porodice, koje su u teškoj situaciji ili krizi, ne mogu na adekvatan način da brinu o svojoj deci. U takvim porodicama, koje su prepoznate kao rizične, naša organizacija radi sa roditeljima na jačanju njihovih kapaciteta za brigu o deci i poboljšanju kvaliteta njihovog života", navode.

Nacionalna direktorka SOS Dečijih sela Srbija Vesna Mraković-Jokanović podsetila je da ta organizacija od 2014. godine pomaže porodice u Beogradu, Nišu i Obrenovcu, kroz edukativnu, savetodavnu, psiho-socijalnu i materijalnu podršku.

"Pored toga, radimo i na podizanju svesti javnosti o značaju odrastanja deteta u sigurnom porodičnom okruženju punom ljubavi" istakla je Mraković-Jokanović.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side