SPC: Crkveno i civilizacijski neprihvatljiv postupak Hrvatske biskupske konferencije
09.02.2019 Beograd

SPC: Crkveno i civilizacijski neprihvatljiv postupak Hrvatske biskupske konferencije

SPC: Crkveno i civilizacijski neprihvatljiv postupak Hrvatske biskupske konferencije Foto: Novi magazin/SA
Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da će u "dogledno vreme" odgovoriti na pismo Hrvatske biskupske konferencije, u kojem se zamera na istupima iz vrha SPC, i napominje da "Sveti Sinod smatra crkveno i civilizacijski neprihvatljivom praksom da se službena prepiska iznosi u javnost, ali, pošto je HBK odlučila da postupi drugačije, i odgovor Svetog Sinoda će biti javan".

"Sveti Arhijerejski Sinod je navedeno pismo dobio u formi službenog akta jedne zvanične institucije, u ovom slučaju HBK, koji se, u crkvenom kontekstu, pa i u kulturnom svetu uopšte, ne može iznositi u javnost bez saglasnosti adresata", navedeno je u saopštenju SPC koje je potpisao episkop bački Irinej, njen portparol, koji se zajedno sa patrijarhom Irinejem pominje u pismu HBK.

U saopšenju se navodi da se "ovakvi službeni dopisi pripremaju mesecima unapred i da se isto tako odgovor na njih mora pripremiti pažljivo, uz prikupljanje neophodnog materijala", kao i da je "Sveti Sinod je ovo pismo dobio pred početak velikih praznika u našoj Crkvi i do sada nije bilo ni moguće ni potrebno hitno odgovoriti na njega".

Episkop Irinej je istakao da je nikada nije napadao bilo koga nego da su njegovi javni istupi i izjave bili reagovanje na prethodne napade na SPC.

Kako je naveo, on se "nikada nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno, niti HBKu celini, niti nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio primoran da u službi portparola SPC odgovara na napade ne malog broja gospode biskupa iz Hrvatske".

"Uostalom, neka ista gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški, proustaški i ustašoidno nastrojenih biskupa u HBK! Sudeći prema njihovim izjavama u hrvatskoj javnosti, nameće se zaključak da oni nisu manjina u okviru svoje Crkve u Hrvatskoj", naglasio je portparol SPC episkop bački Irinej.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.02.2019, 09:14h A najbolje bi bilo...

    ...A još njbolje bi bilo da popovi svih vera - gledaju svoja (verska) posla, a ne trpaju se u državnu politiku...

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side