SPC: Primenićemo preporuke Vlade Srbije, ali neće biti prekida pričešćivanja
28.03.2020 Beograd

SPC: Primenićemo preporuke Vlade Srbije, ali neće biti prekida pričešćivanja

SPC: Primenićemo preporuke Vlade Srbije, ali neće biti prekida pričešćivanja Foto: Beta / Milan Timotic
Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da neće biti prekida služenja liturgija i vršenja pričešća, jer, kako kažu, to je stvar oko koje se ne može raspravljati, "ona predstavlja osnovu naše vere u Boga".

Sinod je vernike pozvao da se sa svojim parohom blagovremeno dogovore o terminu pričešća u svom domu.

U saopštenju se navodi da će SPC primeniti preporuke Vlade Srbije da se u cilju suzbijanja širenja korona virusa "verski obredi u verskim objektima i na otvorenom prostoru vrše bez prisustva vernika".

SPC je pozvala sve vernike starije od 65 godina, kao i mlađe slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na bogosluženja.

"Ponavljamo: rizik nije sveto Pričešće (naprotiv, njega primamo, pored ostalog i 'na isceljenje duše i tela') već realno prisutna opasnost od virusa, nezavisno od svetog Pričešća, zbog njegove ekspanzije na svakom koraku u poslednje vreme, a predstojeći period i kineski i domaći stručnjaci ocenjuju kao najkritičniji i vide što veću izolaciju kao jedini način da se njegovo širenje zaustavi i da se izbegne tragično iskustvo Italije i nekih drugih zemalja", dodaje se u saopštenju.

Bogosluženja je moguće pratiti putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranica.

"Ostala činodejstva, naročito svetu Tajnu krštenja, treba odložiti do normalizacije stanja, a kada je ono ipak hitno potrebno, saobraziti ga merama vanrednog stanja. Sahrane treba vršiti sa što manjim brojem prisutnih", navodi se.

SPC je naglasila da odlazak u crkvu "nije dobro" koristiti kao izgovor "pred svojom savešću i pred bližnjima" za nepoštovanje mere samoizolacije.

"Zato još jednom pozivamo sve naše sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se u svemu pridržavaju propisa koje je donela država i uputstava o crkvenom životu koje je propisao Sveti Arhijerejski Sinod", navodi se u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 28.03.2020, 23:18h PREVENCIJA SPAŠAVA NAROD

    SPC mora propagirati da su najvažnije TRI preventivne mere lične zaštite : 1).INHALACIJA vrelom parom (sa kap divljeg origana); 2).ISPIRANjE grla i nosa sa slanom vodom i 3).Tri ČAJA dnevno sa malo meda i dosta limuna, (normalno, plus ostale mere lične higijene, zdrava ishrana, rekreacija,...). Još kada bi država vršila dezinfekciju prostora ispred prodavnica hrane, apoteka, bolnica,... Srbi bi pobedili Covid-19 za 19 dana.

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side