14.09.2018 | 20:13h ► 20:25h Priština

Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 12 osoba zbog statusa veterana OVK

Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 12 osoba zbog statusa veterana OVK Foto: Freeimges
Državno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu protiv 12 osoba osumnjičenih za zloupotrebe službenog položaja u procesu utvrđivanja statusa veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

U saopštenju je navedeno da je u optužnici predložena mera zabrane isplate penzija onima koje optužnica tereti da su na nezakonit način stekli pravo na penziju.

Utvrđeno je da je do sada od nezakonitih isplata budžet Kosova oštećen za više od 68 miliona evra.

Predmet je dospeo u javnost kada je bivši specijalni tužilac Kosova Eljez Bljakaj objavio da je 11. jula ove godine podigao optužnicu protiv visokih zvaničnika bivše OVK koji su bili deo vladine komisije za utvrđivanje statusa veterana bivše OVK.

Sudija Milaku je u odgovoru jednoj nevladinoj organizaciji naveo da i dalje traje istraga o manipulacijama sa spiskovima veterana, iako je tužilac Bljakaj već pripremio i predao optužnicu.

Na čelu optužnice se nalazi bivši glavni komandant OVK, bivši premijer Kosova i aktuelni zamenik ministra Bezbednosnih snaga Kosova Agim Čeku.

Optuženi su i Nuredin Ljuštaku, bivši poslanik Skupštine Kosova i jedan od najpoznatijih ratnih komandanata OVK, Sadik Haljitjaha koji je bio komandant Operativne zone OVK Paštrik i član vladine komisije za priznanje statusa veterana OVK.

Optuženi su i poslanik Skupštine Kosova iz ABK i jedan od komandanata operativne zone Dukađini, Škumbin Demalijaj.

Optuženi su i bivši komandanti operativnih zona Lapa - Ćel Gaši, Nerodime - Šukri Buja koji je bio i gradonačelnik opštine Lipljan i poslanik Skupštine Kosova i Ahmet Daku iz operativne zone Karadak.

Optužen je i aktuelni ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša koji je tokom rata bio komandant brigade "Agim Ramadani".

Među optuženima je i Faik Fazljiu, koji je od 2007. godine u kabinetu premijera Kosova bio zadužen za pitanja veterana i bio sekretar vladine komisije za utvrđivanje statusa veterana.

Među optuženima su i bivši predsednik organizacije veterana OVK Smajl Eljezaj i Džavit Jašari koji je sada predsednik Udruženja porodica palih pripadnika OVK.

 

Delavi pozdravio podizanje optužnice protiv 12 osoba umešanih u slučaj veterana

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi pozdravio je danas podizanje optužnice protiv 12 osoba osumnjičenih za zloupotrebe službenog položaja u procesu utvrđivanja statusa veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

"Podignuta je optužnica za prevaru sa penzijama, ponosan sam za Kosovo za preduzimanje ovog značajnog koraka u borbi protiv korupcije", napisao je Delavi na Tviteru.

Državno tužilaštvo Kosova danas je podiglo optužnicu protiv 12 osoba osumnjičenih za zolupotrebe službenog položaja u procesu utvrđivanja statusa veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Kako je saopšteno, u optužnici predložena mera zabrane isplate penzija onima koji se optužnicom terete da su na nezakonit način stekli pravo na penziju.

Ovakvim odlukama je utvrđeno je da je do sada od nezakonitih isplata budžet Kosova oštećen za više od 68 miliona evra.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side