14.07.2013 Beograd

SPS i URS ne ‘slede’ Vučića

SPS i URS ne ‘slede’ Vučića
SPS i URS zasad se oglušuju o poziv lidera naprednjaka za temeljnom rekonstrukcijom Vlade. Ukoliko Dačić i Dinkić ne smene loše ministre iz svojih stranaka izvesni izbori na jesen.

Ukoliko se te dve stranke do kraja nedelje jasno ne opredele za ozbiljnu seču svojih ministara, državnih sekretara i direktora javnih preduzeća koji su imali loše rezultate, Srbija gotovo izvesno ponovo ide na izbore već na jesen, prenose Večernje novosti.

Kako taj list nezvanično saznaje, ova opcija je sve realnija, pogotovo posle javnog oglušivanja prvaka SPS i URS na zvanični poziv Aleksandra Vučića da se pristupi temeljnoj rekonstrukciji Vlade.

Iako vrhovi Dačićeve i Dinkićeve partije još nisu formalno doneli odluku o svojim kadrovima u izvršnoj vlasti, u SNS su ovakvi istupi protumačeni kao nedostatak želje za krupnim promenama u Vladi, pa su porasle šanse za vanredne izbore.

Da li će se zaista i obistiniti ovaj scenario znaće se možda posle sastanka Aleksandra Vučića i Ivice Dačića u ponedeljak, koji bi u direktnom razgovoru, osim kandidata za šefa pregovaračkog tima sa EU, trebalo da razmotre i nedoumice oko kadrovskih rešenja.

Sve to je uvertira i za sednice rukovodstava SPS i URS do kraja nedelje, posle kojih će se biti prelomljeno: ili Dačićev kabinet u drugu godinu mandata korača osvežen novim licima ili će građani ponovo na birališta.

Na političkoj pozornici akteri su u nedelju iz svojih uglova predviđali buduće „scene“.

Nikola Selaković, ministar pravde, izjavio je da će predlog kako će biti obavljena rekonstrukcija Vlade biti definisan do sednice Glavnog odbora te stranke 20. jula.

“Na toj sednici videćemo da li će taj predlog biti podržan. Uveren sam da hoće”.

Na pitanje da li očekuje da mesto premijera pripadne SNS, Selaković je odgovorio da bi „naravno, to želeo“.

“Bile su otvorene sve opcije, o svemu se govorilo, postoje stvari koje su realne i koje nisu realne - naveo je on. Selaković očekuje da i drugi koalicioni partneri smene ministre koji nisu zadovoljili, a moguće je, kako je rekao, da će doći i do rotacije nekoliko ministarstava”, rekao je on.

Komentarišući rad svog ministarstva i saradnika, Selaković je rekao da je ono radilo prilično složno, a da će celokupni rad njegovog resora oceniti GO.

S druge strane, socijalisti se još ne izjašnjavaju da li će smeniti ministre i koliko njih.

Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja, za koga se često spekuliše da će biti „žrtva“ rekonstrukcije, u nedelju je izrazio očekivanje da će i u rekonstruisanoj vladi biti ministar. On je demantovao informacije prema kojima će postati direktor JP „Putevi Srbije“, ili preći u Predsedništvo Srbije. Mrkonjić je istakao da su svi članovi Vlade iz SPS - Ivica Dačić, Slavica Đukić Dejanović, Žarko Obradović i on sam, dobri stručnjaci i da su napravili karijere i priznati su i u partiji i van nje.

On je kazao da je predao izeštaj o svom radu i premijeru Dačiću i Aleksandru Vučiću, kao i da je on sam zadovoljan postignutim:

Na pitanje u kakvim je odnosima sa Vučićem, Mrkonjić je rekao da sa svima ima izvanredne odnose, ali da to nije bitno jer su, kako kaže, važni rezultati rada.

On je na pitanje šta će raditi ako bude smenjen, odgovorio da će ili otići u penziju ili raditi nešto drugo, ali nije želeo da kaže šta.

A treći partner u vlasti - URS, u četvrtak će na sednici Predsedništva razmotriti učinak svih svojih ministara i njihovih saradnika. Na sednici Glavnog odbora stranke u nedelju, 21. jula, biće doneta konačna odluka i stav te partije o rekonstrukciji.

“Predložićemo smenu svih onih koji se nisu snašli ili nisu odgovorili izazovima koji su bili pred njima, ali nećemo ni zarad puke političke forme menjati ljude koji su dobro radili”, rekao je Miroslav Aleksić, funkcioner URS.

On je naglasio da su svi ministri URS Mlađan Dinkić, Suzana Grubješić i Verica Kalanović radili dobro.

“Ova vlada je od početka mogla bez nas i ako želi moći će i nadalje, ukoliko smatraju da mi nismo dobro radili”, dodao je Aleksić. 

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side