04.01.2012 Beograd

SPS protiv DS u Leposaviću

SPS protiv DS u Leposaviću
Socijalistička partija Srbije, koja sa demokratama ima vlast u Leposaviću, ipak je podržala referendum na severu Kosova i tako glasala protiv koalicionih partnera.

Sednici u Leposaviću u sredu nije prisustvovalo 12 odbornika DS i po jedan iz DSS, PUPS i naprednjaka. Za referendum su glasali predstavnici opozicije iz DSS, SNS, Nove Srbije i SRS, ali i SPS, koja sa demokratama drži vlast u Leposaviću.

DS u Leposaviću nije želela da podrži referendum koji je već raspisan za 14. i 15. februar u Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici jer smatra da je izlišan kada Srbija nije priznala kosovske institucije.

Narednih dana trebalo bi da se drži i zajednička sednica skupština četiri srpske opštine, a posle božićnih praznika očekuje se i početak priprema za održavanje referenduma na kojem će se građani izjasniti da li prihvataju institucije Kosova.

"Za odbornike DS referendum sa ovako formulisanim pitanjem, koje je u suprotnosti sa Ustavom Srbije i stavom države, neće doneti ništa dobro građanima ni u Leposaviću, niti na celom KiM. DS nije usamljena u ovakvom političkom stavu, niti će to uticati na jedinstvo Srba", rekao je za Danas predsednik opštine Leposavić Branko Ninić, iz DS.

Ninić negira da je iz centrale stranke vršen pritisak na odbornike i napominje da je ministar za KiM Goran Bogdanović proteklih dana "sa njima razgovarao kao stanovnik Leposavića“.

Međutim, ima i drugačijih stavova.

"Iz Beograda smo najpre čuli da je referendum na severu KiM neustavan, a sad se priča da nije u skladu sa državnim i nacionalnim interesima. Mi tvrdimo da održavanje referenduma samo jača pregovaračku poziciju Beograda. Pokušavamo da objasnimo građanima, međunarodnoj zajednici, kosovskim Albancima i Vladi Srbije da nismo protiv države, nego protiv nasilnog pokušaja Albanaca i dela međunarodne zajednice da nam nametnu rešenja koja su u suprotnosti sa Ustavom Srbije", rekao je Krstimir Pantić (SNS), predsednik opštine severna Mitrovica.

Državni sekretar Ministarstva za KiM i član Predsedništva SPS Zvonko Stević ocenio je da podrška socijalista referendumu u Leposaviću neće dovesti u pitanje vladajuću koaliciju sa DS u toj opštini, niti će uticati na saradnju u Vladi Srbije.

Stević kaže da stav SPS u Leposaviću održava mišljenje srpskog naroda na severu KiM, kojem bi trebalo da se prikloni i njihov koalicioni partner.

Na pitanje da li je referendum štetan po srpske nacionalne i državne interese, Stević odgovara da "narod ima pravo na izjašnjavanje na lokalnom nivou u vezi s pitanjima koja se tiču uslova života, ali da referendumsko pitanje prevazilazi te okvire i da imajući u vidu da se unapred zna opredeljenje naroda, referendum neće doprineti smirivanju situacije“.

autor: IJ izvor: Danas/Novi Magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 5.01.2012, 10:05h msi

  ALO - takav referendum moze da se raspise samo na teritoriji cele Srbije!!! Ne zelim da o mojoj sudbiji odlucuje jedan promil stanovnistava, koji cak sta vise nije ni u mojoj drzavi... Kosovari, pre 23 godine ste dosli u moj grad i sruslili vlast... od tada se redjaju sranja u drzavi - nemojte to ponovo da radite!

Pročitajte i...
 • Vučić: Neophodno sveobuhvatno rešenje za migrante Vučić: Neophodno sveobuhvatno rešenje za migrante

  Premijer Aleksandar Vučić konstatovao je danas da sve zemlje EU na ovaj ili onaj način zatvaraju svoje granice za migrante, za razliku od Srbija koja to ne čini, te je poručioo da je neophodno da EU predloži sveobuhvatno rešenje za taj problem.

 • Izabrano novo rukovodstvo SPS-a (FOTO) Izabrano novo rukovodstvo SPS-a (FOTO)

  Glavni odbor SPS izabrao je danas za potpredsednike stranke Branka Ružića, Aleksandra Antića, Slavicu Ðukić Dejanović, Žarka Obradovića i Predraga Markovića, a za počasnog predsednika stranke Milutina Mrkonjića.

 • Mijatović: Ko kaže da nema cenzure u medijima, nije u pravu Mijatović: Ko kaže da nema cenzure u medijima, nije u pravu

  Predstavnica OEBS-a zadužena za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas da je zabrinjavajuće stanje u medijima na celom zapadnom Balkanu, a ocenila je i da je prisutna cenzura.

 • Za slobodu medija neophodna bezbednost novinara Za slobodu medija neophodna bezbednost novinara

  Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja i podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković saglasili su se danas da je za slobodu informisanja neophodno da država obezbedi da novinari budu bezbedni.

 • Vučić: Proveravamo mešetarenje u Železari, paljenje druge peći do kraja septembra Vučić: Proveravamo mešetarenje u Železari, paljenje druge peći do kraja septembra

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Železara Smederevo dobro posluje, a da policija proverava "mešetarenje" ljudi iz te kompanije koji su ugovarali prevoz robe.

 • Gradonačelnik Vučitrna: Vrata grada su otvorena za Srbe Gradonačelnik Vučitrna: Vrata grada su otvorena za Srbe

  Gradonačelnik opštine Vučitrn Bajram Muljaku pozvao je danas Srbe da se vrate na Kosovo i da zajedno sa svojim sugrađanima grade budućnost.

 • Stradao nakon što je pucao na policajce Stradao nakon što je pucao na policajce

  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je večeras da je policija u okolini Gornjeg Milanovca usmrtila osobu osumnjičenu za uzgajanje marihuane koja je prilikom pokušaja hapšenja, pucala na pripadnike policije.

 • Uhapšen policijski inspektor zbog primanja mita Uhapšen policijski inspektor zbog primanja mita

  Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su u Novom Sadu inspektora kriminalističke policije Z.D. (38) zbog primanja mita, saopšteno je danas.Policija sumnja da je Z.D. primio od jednog građanina 3.000 evra, kako ne bi podneo krivičnu prijavu protiv njega.

 • Vasin: Vučić se kiti tuđim perjem Vasin: Vučić se kiti tuđim perjem

  Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin optužio je danas predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da se "kiti tuđim perjem" i sebi prisvaja zasluge za pojedine strane investicije, iako ih je realizovala vlada koju je predvodila Demokratska stranka.

 • Nikolić sledeće sedmice u Vatikanu Nikolić sledeće sedmice u Vatikanu

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo bi da otputuje u zvaničnu posetu poglavaru Rimokatoličke crkve papi Franju u Vatikan krajem sledeće nedelje, saznaje dnevni list Danas u kabinetu predsednika.

 • Kraljevačka nova Hala sportova samo za - mitinge Kraljevačka nova Hala sportova samo za - mitinge

  Iako su novu Halu sportova čekali decenijama, kraljevački klubovi još nisu odradili nijedan trening u novom, modernom sportskom objektu sagrađenom u prigradskom naselju Ribnica, čija izgradnja je koštala 900 miliona dinara, pišu Novosti.

 • Nikolić: Simbolika parade je protivljenje ratu Nikolić: Simbolika parade je protivljenje ratu

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da bi prisustvovao paradi u svakoj državi koja želi da na taj način simbolično pokaže kako ratova, a posebno rata takvih razmera kao što je bio Drugi svetski rat, više nikada ne treba da bude.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Carnex brending