04.01.2012 Beograd

SPS protiv DS u Leposaviću

SPS protiv DS u Leposaviću
Socijalistička partija Srbije, koja sa demokratama ima vlast u Leposaviću, ipak je podržala referendum na severu Kosova i tako glasala protiv koalicionih partnera.

Sednici u Leposaviću u sredu nije prisustvovalo 12 odbornika DS i po jedan iz DSS, PUPS i naprednjaka. Za referendum su glasali predstavnici opozicije iz DSS, SNS, Nove Srbije i SRS, ali i SPS, koja sa demokratama drži vlast u Leposaviću.

DS u Leposaviću nije želela da podrži referendum koji je već raspisan za 14. i 15. februar u Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici jer smatra da je izlišan kada Srbija nije priznala kosovske institucije.

Narednih dana trebalo bi da se drži i zajednička sednica skupština četiri srpske opštine, a posle božićnih praznika očekuje se i početak priprema za održavanje referenduma na kojem će se građani izjasniti da li prihvataju institucije Kosova.

"Za odbornike DS referendum sa ovako formulisanim pitanjem, koje je u suprotnosti sa Ustavom Srbije i stavom države, neće doneti ništa dobro građanima ni u Leposaviću, niti na celom KiM. DS nije usamljena u ovakvom političkom stavu, niti će to uticati na jedinstvo Srba", rekao je za Danas predsednik opštine Leposavić Branko Ninić, iz DS.

Ninić negira da je iz centrale stranke vršen pritisak na odbornike i napominje da je ministar za KiM Goran Bogdanović proteklih dana "sa njima razgovarao kao stanovnik Leposavića“.

Međutim, ima i drugačijih stavova.

"Iz Beograda smo najpre čuli da je referendum na severu KiM neustavan, a sad se priča da nije u skladu sa državnim i nacionalnim interesima. Mi tvrdimo da održavanje referenduma samo jača pregovaračku poziciju Beograda. Pokušavamo da objasnimo građanima, međunarodnoj zajednici, kosovskim Albancima i Vladi Srbije da nismo protiv države, nego protiv nasilnog pokušaja Albanaca i dela međunarodne zajednice da nam nametnu rešenja koja su u suprotnosti sa Ustavom Srbije", rekao je Krstimir Pantić (SNS), predsednik opštine severna Mitrovica.

Državni sekretar Ministarstva za KiM i član Predsedništva SPS Zvonko Stević ocenio je da podrška socijalista referendumu u Leposaviću neće dovesti u pitanje vladajuću koaliciju sa DS u toj opštini, niti će uticati na saradnju u Vladi Srbije.

Stević kaže da stav SPS u Leposaviću održava mišljenje srpskog naroda na severu KiM, kojem bi trebalo da se prikloni i njihov koalicioni partner.

Na pitanje da li je referendum štetan po srpske nacionalne i državne interese, Stević odgovara da "narod ima pravo na izjašnjavanje na lokalnom nivou u vezi s pitanjima koja se tiču uslova života, ali da referendumsko pitanje prevazilazi te okvire i da imajući u vidu da se unapred zna opredeljenje naroda, referendum neće doprineti smirivanju situacije“.

autor: IJ izvor: Danas/Novi Magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 5.01.2012, 10:05h msi

  ALO - takav referendum moze da se raspise samo na teritoriji cele Srbije!!! Ne zelim da o mojoj sudbiji odlucuje jedan promil stanovnistava, koji cak sta vise nije ni u mojoj drzavi... Kosovari, pre 23 godine ste dosli u moj grad i sruslili vlast... od tada se redjaju sranja u drzavi - nemojte to ponovo da radite!

Pročitajte i...
 • Velika Morava od juče porasla za više od jedan metar Velika Morava od juče porasla za više od jedan metar

  Načelnik Štaba za vanredne situacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić, izjavio je danas Tanjugu, da se stanje na rekama i potocima u tom delu Srbije stabilizuje, a da raste vodstaj Velike Morave.

 • U sudaru kod Užica jedna osoba nastradala U sudaru kod Užica jedna osoba nastradala

  U sudaru dva automobila oko 16.20 sati, nedaleko od Užica, stradala je jedna osoba i uviđaj je u toku, rečeno je Tanjugu u Minsitarstvu unutrašnjih poslova.

 • Vučić: Odlažemo miting, ne želimo nemire Vučić: Odlažemo miting, ne želimo nemire

  SNS ne odustaje od najavljenog mitinga u Novom Sadu, ali se on neće održati istog dana kada i skup DS Bojana Pajtića, izjavio je premijer Srbije i predsednik SNS Aleksandar Vučić.

 • Marić: Oprez i stanje pripravnosti Marić: Oprez i stanje pripravnosti

  Sektor za vanredne situacije, kao i lokalne samouprave na jugu i u istočnoj Srbiji, moraće noćas i tokom sutrašnjeg dana zbog padavina i problema koje bi one mogle da prouzrokuju, da budu oprezni i u stanju pripravnosti, izjavio je večeras načelnik tog sektora Predrag Marić.

 • Ilić: Treba 11 milijardi evra za klizišta i vodotokove Ilić: Treba 11 milijardi evra za klizišta i vodotokove

  Srbiji je potrebno ukupno 11 milijardi evra za saniranje svih klizišta, bujičnih i otpadnih voda, izjavio je Tanjugu ministar za vanredne situacije, Velimir Ilić.

 • Balkan "pliva" u oružju iz 90-ih Balkan "pliva" u oružju iz 90-ih

  U zemljama Balkana milioni komada ilegalnog oružja i dalje se nalaze u rukama građana, a najčešće je u pitanju zaostavština iz ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, izveštavaju crnogorski mediji.

 • Vulin: Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova Vulin: Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je Kosovo i Metohija prostor pod upravom međunarodne zajednice i da Srbija nije i nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova.

 • EU Obzerver: Ne prepuštajte Srbiju Rusiji i Kini EU Obzerver: Ne prepuštajte Srbiju Rusiji i Kini

  Evropski lideri su zbog više dobrih razloga usmerili pažnju na rat u Ukrajini, ali je, istovremeno Zapadni Balkan, gde je vođen poslednji rat u Evropi, pao na dno evropske agende, baš kao i razgovori o proširenju EU, piše portal EU Obzerver.

 • Održana taktička vežba na "Pasuljanskim livadama" (FOTO) Održana taktička vežba na "Pasuljanskim livadama" (FOTO)

  Taktička vežba Druge brigade Kopnene vojske Srbije sa bojevim gađanjem "Ibar 2015", na temu "Mehanizovani bataljon u napadu", održana je danas na poligonu "Pasuljanske livade", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

 • Gračanica: Teški metali u zemljištu i podzemnim vodama Gračanica: Teški metali u zemljištu i podzemnim vodama

  Na teritoriji opštine Gračanica došlo je do velikog ekološkog akcidenta pošto je voda, koja se izlila iz korita reke Gračanke, pokupila mulj i jalovinu iz rudnika "Kišnica", pa su teški metali dospeli u zemljište i podzemne vode, upozorio je večeras "3E Institut", koji se bavi ekologijom.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Medija centar Tanjug
Android NM