04.01.2012 Beograd

SPS protiv DS u Leposaviću

SPS protiv DS u Leposaviću
Socijalistička partija Srbije, koja sa demokratama ima vlast u Leposaviću, ipak je podržala referendum na severu Kosova i tako glasala protiv koalicionih partnera.

Sednici u Leposaviću u sredu nije prisustvovalo 12 odbornika DS i po jedan iz DSS, PUPS i naprednjaka. Za referendum su glasali predstavnici opozicije iz DSS, SNS, Nove Srbije i SRS, ali i SPS, koja sa demokratama drži vlast u Leposaviću.

DS u Leposaviću nije želela da podrži referendum koji je već raspisan za 14. i 15. februar u Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici jer smatra da je izlišan kada Srbija nije priznala kosovske institucije.

Narednih dana trebalo bi da se drži i zajednička sednica skupština četiri srpske opštine, a posle božićnih praznika očekuje se i početak priprema za održavanje referenduma na kojem će se građani izjasniti da li prihvataju institucije Kosova.

"Za odbornike DS referendum sa ovako formulisanim pitanjem, koje je u suprotnosti sa Ustavom Srbije i stavom države, neće doneti ništa dobro građanima ni u Leposaviću, niti na celom KiM. DS nije usamljena u ovakvom političkom stavu, niti će to uticati na jedinstvo Srba", rekao je za Danas predsednik opštine Leposavić Branko Ninić, iz DS.

Ninić negira da je iz centrale stranke vršen pritisak na odbornike i napominje da je ministar za KiM Goran Bogdanović proteklih dana "sa njima razgovarao kao stanovnik Leposavića“.

Međutim, ima i drugačijih stavova.

"Iz Beograda smo najpre čuli da je referendum na severu KiM neustavan, a sad se priča da nije u skladu sa državnim i nacionalnim interesima. Mi tvrdimo da održavanje referenduma samo jača pregovaračku poziciju Beograda. Pokušavamo da objasnimo građanima, međunarodnoj zajednici, kosovskim Albancima i Vladi Srbije da nismo protiv države, nego protiv nasilnog pokušaja Albanaca i dela međunarodne zajednice da nam nametnu rešenja koja su u suprotnosti sa Ustavom Srbije", rekao je Krstimir Pantić (SNS), predsednik opštine severna Mitrovica.

Državni sekretar Ministarstva za KiM i član Predsedništva SPS Zvonko Stević ocenio je da podrška socijalista referendumu u Leposaviću neće dovesti u pitanje vladajuću koaliciju sa DS u toj opštini, niti će uticati na saradnju u Vladi Srbije.

Stević kaže da stav SPS u Leposaviću održava mišljenje srpskog naroda na severu KiM, kojem bi trebalo da se prikloni i njihov koalicioni partner.

Na pitanje da li je referendum štetan po srpske nacionalne i državne interese, Stević odgovara da "narod ima pravo na izjašnjavanje na lokalnom nivou u vezi s pitanjima koja se tiču uslova života, ali da referendumsko pitanje prevazilazi te okvire i da imajući u vidu da se unapred zna opredeljenje naroda, referendum neće doprineti smirivanju situacije“.

autor: IJ izvor: Danas/Novi Magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 5.01.2012, 10:05h msi

  ALO - takav referendum moze da se raspise samo na teritoriji cele Srbije!!! Ne zelim da o mojoj sudbiji odlucuje jedan promil stanovnistava, koji cak sta vise nije ni u mojoj drzavi... Kosovari, pre 23 godine ste dosli u moj grad i sruslili vlast... od tada se redjaju sranja u drzavi - nemojte to ponovo da radite!

Pročitajte i...
 • Marš poreskih obveznika - Odbrani novčanik Marš poreskih obveznika - Odbrani novčanik

  Oko tri stotine pripadnika udruženja gradanja Libertarijanskog kluba LIBEK održalo je danas "Marš poreskih obveznika - Odbrani novčanik" ispred Ministarstva finansija sa zahtevima da država smanji poreze, javnu potrošnju i javni dug.

 • DSS: Nema promene programa, novi predsednik 12. oktobra DSS: Nema promene programa, novi predsednik 12. oktobra

  Demokratska stranka Srbije neće menjati program zasnovan na borbi za političku i vojnu neutralnost Srbije, a novi predsednik te stranke biće izabran na skupštini 12. oktobra.

 • Tadić: Dodik mi nije tražio podršku za otcepljenje RS Tadić: Dodik mi nije tražio podršku za otcepljenje RS

  Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je kako bi za njegovu zemlju bilo nezamislivo podupirati politiku koja bi vodila podeli Bosne i Hercegovine dodajući da u vreme dok je on bio predsednik, Milorad Dodik od njega nikada nije tražio podršku za otcepljenje Republike Srpske, prenosi Hina.

 • Kirbi i Devenport u volonterskoj akciji u Obrenovcu (FOTO) Kirbi i Devenport u volonterskoj akciji u Obrenovcu (FOTO)

  Ambasadori EU i SAD, Majkl Devenport i Majkl Kirbi, kao i brojni volonteri iz raznih kompanija učestvovali su danas u sanacija kuća i objekata pogođenih poplavama u Obrenovcu.

 • Dačić: Hrabra odluka u koju ulazimo jedinstveni Dačić: Hrabra odluka u koju ulazimo jedinstveni

  Lider Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je smanjenje plata u javnom sektoru i penzija hrabra odluka u koju vladajuća koalicija ulazi politički jedinstvena.

 • Kirbi i Čepurin - koliko je republika imao SSSR Kirbi i Čepurin - koliko je republika imao SSSR

  Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi pojasnio je danas, reagujući na izjavu ruskog kolege Aleksandra Čepurina da Kirbi ne zna broj republika bivšeg SSSR, da su SAD priznavale 12 od 15 republika.

 • Zajednička sednica Vlada Srbije i Republike Srpske Zajednička sednica Vlada Srbije i Republike Srpske

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je na današnoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske konstatovano da je postugnut napredak u saradnji u svim oblastima, kao i da je dogovoreno formiranje Koordinacionog tela koje bi se bavilo zajedničkim razvojem poljoprivredno- prehrambene i industrijske proizvodnje.

 • Velika matura: Iskorak ili eksperiment Velika matura: Iskorak ili eksperiment

  Srbija je među retkim zemljama bez velike mature, koncepta koji treba da zameni prijemne na fakultetima, ali kako ističu stručnjaci, univerzitetska javnost, ali i roditelji budućih brucoša tako velika promena u obrazovnom sistemu mora biti pažljivo planirana kako ne bi bila još jedan eksperiment na štetu dece.

 • DS, LSV i NDS predlažu Deklaraciju o izmeni Ustava DS, LSV i NDS predlažu Deklaraciju o izmeni Ustava

  Ukupno 64 poslanika Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke podnelo je Skupštini Vojvodine Predlog deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog Ustava, potvrđeno je danas agenciji Beta u pokrajinskom parlamentu.

 • Službena vozila koristi ko kako hoće Službena vozila koristi ko kako hoće

  Provera upotrebe službenih vozila budžetskih korisnika pokazala je da postoje zloupotrebe, izjavio je generalni državni revizor Radoslav Sretenović.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM