04.01.2012 Beograd

SPS protiv DS u Leposaviću

SPS protiv DS u Leposaviću
Socijalistička partija Srbije, koja sa demokratama ima vlast u Leposaviću, ipak je podržala referendum na severu Kosova i tako glasala protiv koalicionih partnera.

Sednici u Leposaviću u sredu nije prisustvovalo 12 odbornika DS i po jedan iz DSS, PUPS i naprednjaka. Za referendum su glasali predstavnici opozicije iz DSS, SNS, Nove Srbije i SRS, ali i SPS, koja sa demokratama drži vlast u Leposaviću.

DS u Leposaviću nije želela da podrži referendum koji je već raspisan za 14. i 15. februar u Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici jer smatra da je izlišan kada Srbija nije priznala kosovske institucije.

Narednih dana trebalo bi da se drži i zajednička sednica skupština četiri srpske opštine, a posle božićnih praznika očekuje se i početak priprema za održavanje referenduma na kojem će se građani izjasniti da li prihvataju institucije Kosova.

"Za odbornike DS referendum sa ovako formulisanim pitanjem, koje je u suprotnosti sa Ustavom Srbije i stavom države, neće doneti ništa dobro građanima ni u Leposaviću, niti na celom KiM. DS nije usamljena u ovakvom političkom stavu, niti će to uticati na jedinstvo Srba", rekao je za Danas predsednik opštine Leposavić Branko Ninić, iz DS.

Ninić negira da je iz centrale stranke vršen pritisak na odbornike i napominje da je ministar za KiM Goran Bogdanović proteklih dana "sa njima razgovarao kao stanovnik Leposavića“.

Međutim, ima i drugačijih stavova.

"Iz Beograda smo najpre čuli da je referendum na severu KiM neustavan, a sad se priča da nije u skladu sa državnim i nacionalnim interesima. Mi tvrdimo da održavanje referenduma samo jača pregovaračku poziciju Beograda. Pokušavamo da objasnimo građanima, međunarodnoj zajednici, kosovskim Albancima i Vladi Srbije da nismo protiv države, nego protiv nasilnog pokušaja Albanaca i dela međunarodne zajednice da nam nametnu rešenja koja su u suprotnosti sa Ustavom Srbije", rekao je Krstimir Pantić (SNS), predsednik opštine severna Mitrovica.

Državni sekretar Ministarstva za KiM i član Predsedništva SPS Zvonko Stević ocenio je da podrška socijalista referendumu u Leposaviću neće dovesti u pitanje vladajuću koaliciju sa DS u toj opštini, niti će uticati na saradnju u Vladi Srbije.

Stević kaže da stav SPS u Leposaviću održava mišljenje srpskog naroda na severu KiM, kojem bi trebalo da se prikloni i njihov koalicioni partner.

Na pitanje da li je referendum štetan po srpske nacionalne i državne interese, Stević odgovara da "narod ima pravo na izjašnjavanje na lokalnom nivou u vezi s pitanjima koja se tiču uslova života, ali da referendumsko pitanje prevazilazi te okvire i da imajući u vidu da se unapred zna opredeljenje naroda, referendum neće doprineti smirivanju situacije“.

autor: IJ izvor: Danas/Novi Magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 5.01.2012, 03:05h msi

  ALO - takav referendum moze da se raspise samo na teritoriji cele Srbije!!! Ne zelim da o mojoj sudbiji odlucuje jedan promil stanovnistava, koji cak sta vise nije ni u mojoj drzavi... Kosovari, pre 23 godine ste dosli u moj grad i sruslili vlast... od tada se redjaju sranja u drzavi - nemojte to ponovo da radite!

Pročitajte i...
 • Narkobosovi ne praštaju Narkobosovi ne praštaju

  Južnoamerički narkobosovi ne praštaju greške, a naročito milionske gubitke. Peruanski mediji upravo u tome vide razlog nekoliko likvidacija srpskih državljana koje su se desile u prilično kratkom vremenskom periodu – nakon predaje Darka Šarića.

 • Izgoreo Depo, nema povređenih (FOTO, VIDEO) Izgoreo Depo, nema povređenih (FOTO, VIDEO)

  U požaru koji je izbio oko osam časova ujutro u Bulevaru kralja Aleksandra izgoreo je tržni centar "Depo". Krov ovog tržnog centa se urušio, ali su vatrogasci uspeli da ugase požar.

 • Stefanović: Nismo upozorili Marka Milićeva da pobegne Stefanović: Nismo upozorili Marka Milićeva da pobegne

  Besmislene su tvrdnje da smo mi Marka Milićeva, koji je osumnjičen da je "kantrimenom" usmrtio Luku Jovanovića, objavljivanjem informacije gda je, upozorili da pobegne, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

 • Policija uhapsila Lukinog ubicu, a da nije znala Policija uhapsila Lukinog ubicu, a da nije znala

  Beogradska saobraćajna policija uhapsila je Marka Milićeva desetak dana posle ubistva Luke Jovanovića, ali on tada još nije bio osumnjičen za to delo, pa je pušten, preneo je Blic.

 • Počela saslušanja u slučaju Ognjanović Počela saslušanja u slučaju Ognjanović

  Policija je počela saslušanja u vezi sa slučajem Ognjanović, potvrđeno je RTS-u u MUP-u. Ispituju se tokovi novca prikupljenog za Tijanino lečenje i osumnjičeni za zloupotrebe pri trošenju sredstava. Javnost će odgovore dobiti u septembru, kaže ministar Nebojša Stefanović.

 • Ješić: Razumna i racionalna odluka Vučića Ješić: Razumna i racionalna odluka Vučića

  Potpredsednik Demokratske stranke Goran Ješić podržao je danas stav premijera Aleksandra Vučića da Srbija ne daje subvencije na izvoz svojih proizvoda u Rusiju, navodeći da je to razumna i racionalna odluka.

 • Dačić: Srbija ne koristi situaciju između Moskve i Brisela Dačić: Srbija ne koristi situaciju između Moskve i Brisela

  Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ne koristi situaciju između Moskve i Brisela za promovisanje svojih preduzeća ili preuzimanje poslova evropskih kompanija u Rusiji, ali i da nije u poziciji da uvede sankcije Rusiji.

 • Nikolić: Ključevi za još sedam kuća (FOTO) Nikolić: Ključevi za još sedam kuća (FOTO)

  Porodicama Živković i Ðorđević iz Obreža, kod Varvarina danas su uručeni ključevi od kuća koje su obnovljene nakon poplava donacijama Fondacije 'Dragica Nikolić'.

 • Tadić se izvinio makedonskom narodu Tadić se izvinio makedonskom narodu

  Boris Tadić izjavio je da oseća krivicu zbog toga što se nije izvinio makedonskom narodu dok je bio predsednik Srbije zbog svojevremenog prisustva srpske žandarmerije u toj državi.

 • Vučić: Poštovaćemo volju EU, bez sankcija Rusiji Vučić: Poštovaćemo volju EU, bez sankcija Rusiji

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Srbija ponašati u skladu sa preporukama Evropske Unije ali da istovremeno neće uvoditi nikakve sankcije Ruskoj Federaciji.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM