Sputnjik: Da li Srbija može da remontuje ruske helikoptere?
30.03.2017 Beograd

Sputnjik: Da li Srbija može da remontuje ruske helikoptere?

Sputnjik: Da li Srbija može da remontuje ruske helikoptere? Foto: pixabay
Srbija ima potencijal za formiranje regionalnog centra za remont ruskih helikoptera. Ono što nema je stručni kadar i tržište, piše Sputnjik.

O otvaranju remontnog centra za ruske helikoptere u Srbiji govori se više od godinu dana. Poslednja vest o tome glasi da je srpski ministar odbrane Zoran Đorđević najavio da su Rusi zainteresovani da dođu u Srbiju, kako bi se otvorio novi centar za modernizaciju i remontovanje helikoptera "Mi“, ističući da je i Srbija zainteresovana za to.

"Sve ide u pravcu da to vrlo brzo zaživi. Prvo će to biti jedan mali regionalni centar, koji bi trebalo da izraste kasnije u veliki moderan centar za celu Jugoistočnu Evropu“, rekao je Đorđević.

Srbija ima dobro poznate kapacitete, jer su još u vreme SFRJ naši zavodi bili ovlašćeni za remontovanje svih tipova ruskih helikoptera, kaže vojni analitičar Andrija Mlakar.

Ministrova izjava samo je potvrda našeg znanja i iskustva, dodaje Mlakar, ali i on napominje da danas Srbiji nedostaje odgovarajući profesionalni stručni kadar.

"To je ono što u početku može usloviti probleme, jer je za školovanje mehaničara potrebno dve do tri godine. Ali što se tiče regionalnog centra, to je značajan pomak, jer u regionu imamo veliki broj zemalja koje, iako su članice NATO-a, i dalje koriste ruske helikoptere u svom naoružanju“, objašnjava Mlakar.

Tržište za regionalni remontni centar, kaže Mlakar, postoji.

"Tri članice NATO-a poseduju ruske helikoptere — Bugarska, Hrvatska i Češka. Hrvatska ima osam neoperativnih helikoptera. Priča da će uskoro stići američki transportni helikopteri izgleda da je na mnogo dalekom štapu i već se polemiše gde bi ruski helikopteri mogli da se održavaju. S obzirom da smo mi u tom segmentu najbolji, mislim da bi bilo najbolje da se to ovde obavi. Da li će to Hrvati prihvatiti, ostaje da se vidi“, kaže Mlakar.

I analitičar Aleksandar Radić podseća da je u doba SFRJ zavod "Moma Stanojlović“ remontovao ruske helikoptere, a poslednji ciklus remonta helikoptera u tom zavodu završen je prošle dekade. Otvoreno je pitanje šta dalje, kaže Radić, ima li osnove za nastavak remonta zato što su dva helikoptera Mi-17, od kojih je jedan uništen u nesreći, remontovani delom kod nas, a delom u Rusiji.

autor: JU izvor: Sputnik
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side