05.04.2015 | 10:04h ► 10:20h Beograd

Srbijavode: Složena hidrološka situacija u Srbiji

Srbijavode: Složena hidrološka situacija u Srbiji Foto: Beta
Direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović izjavio je danas da je hidrološka situacija u Srbiji složena i da će najavljene padavine usloviti porast reka, ali da nema razloga za paniku.

MUP Srbije je juče izdao saopštenje u kome se upozorava da se u narednim danima očekuju obilne padavine na teritoriji Srbije.

RHMZ je ranije saopštio da se u nedelju u zapadnim i jugozapadnim, tokom noći, i u ponedeljak pre podne, u jugoistočnim i istočnim krajevima Srbije, očekuju obilnije padavine.

Direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović je za televiziju Pink rekao da je hidrološka situacija složena iz više razloga, ali da nema razloga za paniku.

"Hidrološka situacija je složena prvo jer je tokom marta bilo 80 milimetara padavina po kvadratnom metru, što je za 50 odsto više od višegodišnjeg proseka. S druge strane, iza sebe imamo jedan poplavni talas koji je prošlog vikenda zahvatio našu zemlju", kazao je on.

Puzović je rekao da se nivo podzemnih voda poslednjih godina konstantno povećava, kao i da je došlo i do spajanja podzemnih sa površinskim i podpovršinskim vodama.

"To su razlozi zašto se poplavni talas brzo formira i zato smo svi oprezni i dižemo stepen bezbednosti za ove kiše koji će biti 20 do 40 milimetara (po kvadratnom metru), jer je zemljište zasićeno i ponaša se kao sunđer", rekao je on.

Puzović je kazao da je u skladu sa saopštenjem RHMZ uvedeno dežurstvo tokom 24 časa u preduzeću Srbijavode i da je izdat nalog da se oprema i ljudstvo rasporede na kritičnim tačkama, kao i da postoji koordinacija sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a i lokalnim štabovima za odbranu od poplava.

 

Jagodina: Štabovi u pripravnosti u iščekivanju obilne kiše

Načelnik Štaba za vanredne situacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić izjavio je jutros Tanjugu da su opštinski štabovi za vanredne situacije u Pomoravlju, Resavi i Levču u punoj pripravnosti u išcekivanju prognozirane obilne kiše i eventualnog izlivanja reka.

On je napomenuo da je sada sitacija na rekama u ovom delu Srbije, uključujući i Veliku Moravu, stabilna.

Vodostaj Velike Morave je u stalnom opadanju i jutros je kod Varvarina 197 centimatara, 47 manje nego juče, kod Ćuprije 307 centimetara, kod Bagrdana (Jagodina) je 489, tri centimetra manji, i kod Ljubičevskog mosta (Paraćin) 242 centimatra, 38 manje nego juče.

Stanovnicima sela Trešnjevica, Raševica i Sinjeg Vira u opštini Paraćin, prave probleme potoci sa planine Juhor.

Lokalna samouprava u Jagodini je delimično sanirala i osposabila put za autobuski
saobraćaj kroz centar sela Šuljkovac koga je oštetilo klizište, napomenuo je Kušić.

Štab za vanredne sitaucije Paraćina, upozoren na obilne kiše danas i sutra i mogućnost izlivanja reka Crnice i Grže, koje su u maju prošle gdine izavale katastrofalne poplave, naložio je pripravnost preduzeća, mehanizacije i ljudstva a u Davidovcu odredio mesta evakuacije stanovništva.

To su prostorije Osnovne škole i Sportskog kluba, a u pripravnosti je stavljen i minibus u slučaju evakuacije, stoji u saopštenju Štaba.

autor: SA izvor: Beta/Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side