Srpski gimnazijalci na Međunarodnoj olimpijadi u robotici
21.10.2019 Beograd

Srpski gimnazijalci na Međunarodnoj olimpijadi u robotici

Srpski gimnazijalci na Međunarodnoj olimpijadi u robotici Foto: Gimnazija "Kreativno pero"
Na predlog Međunarodnog FIRST komiteta (FIRST Global), učenici/e Gimnazije „Kreativno pero”, zajedno sa jednom učenicom ETŠ „Mija Stanimirović” iz Niša i jednom iz srpske Gimnazije „Nikola Tesla” iz Budimpešte, kao i svojim mentorom nastavnikom informatike Vukom Vujovićem, predstavljaće našu zemlju na Međunarodnoj olimpijadi u robotici.

Olimpijada će se ove godine održati od 24. do 27. oktobra, u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Robot je u delovima dopremljen iz SAD-a i trenutno se nalazi u prostorijama Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji će nam pružati logističku i stručnu podršku u ovom procesu.

Osnovni cilj ovog projekta je jačanje svesti o važnosti STEM karijere, kao perspektive za razvoj mladih ljudi i pružanje podrške interkulturalnoj saradnji i razmeni. STEM je kurikulum utemeljen na ideji obrazovanja u četiri specifične discipline – nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika, koje su intergrisane koz interdisciplinarni pristup.

Svaki tim čini najviše pet učenika/ca i dva mentora, a našu zemlju će predstaviti Jelena Tomašević, Mina Matić, Sara Jašović, Jelena Zdravković i Tara Malović. Timovi će se takmičiti podeljeni u dva saveza od po tri reprezentacije, koji će rešavati različite zadatke usmerene na jedan od velikih problema današnjice. Ove godine timovi će učiti o stvarnim izazovima povezanim sa čišćenjem svetskih okeana. Okeani su sve zagađeniji, što negativno utiče na njihov živi svet i okolno stanovništvo.

Za rešavanje ovog globalnog problema sa zagađenjem okeana traži se mnogo više od najbolјih inženjerskih umova. Potrebne su potpuno nove tehnologije i budući lideri koji će ponuditi rešenje. Osim takmičenja u robotici, učenici i učenice uče da se neki izazovi mogu prevazići samo kada lјudi shvate da smo svi u istom timu i da zajedničkim radom, kroz primenu tehnologije i saradnju, mogu postati nosioci pozitivnih promena u svetu.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side