29.10.2012 Beograd

Srpski jezik u opasnosti od digitalnog izumiranja

Srpski jezik u opasnosti od digitalnog izumiranja
Najmanje 21 evropski jezik u opasnosti je od digitalnog izumiranja, a među njima je i srpski jezik, pokazala su istraživanja međunarodne mreže Meta-net.

"Stvar još nije tako dramatična, ali treba dugoročno gledati na problem. Mi imamo utisak da koristimo naš jezik, ali one velike primene kao što je pronalaženje informacija, automatsko rezimiranje dokumentacije nisu prisutni", rekao je profesor Matematičkog fakulteta Duško Vitas na skupu u hotelu "Hajat" povodom Međunarodnog dana jezičkih tehnologija.

On dodaje da opasnost od izumiranja jezika postoji, ali da još nije dramatična i da se moraju razvijati informatički alati koji pomažu opstanku jezika u novom dobu.

Profesor Vitas je istakao da ima oblasti gde je dosta urađeno kao što je, recimo, prepoznavanje govora gde je značajan doprinos dala grupa sa Tehničkog fakulteta u Novom Sadu.

"Kada su pisani tekstovi u pitanju grupa okupljena oko Matematičkog i Filološkog fakulteta u Beogradu je razvila razne alate, a to su elektronski rečnik srpskog, paralelni testovi srpskog sa drugim jezicima i razne aplikacije", istakao je profesor Vitas.

Matematički fakultet i Institut "Mihajlo Pupin" predstavili su na današnjem skupu projekat "Cezar" čija je uloga da se spreči izumiranje srpskog jezika u digitalnom dobu i poboljša njegova upotreba.

Profesor i rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević naglasio je da ovaj univerzitet osim obrazovne uloge i naučnoistraživačkog rada ima ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta.

"Pred nama je veliki izazov da se iskoriste sve prednosti koje savremene tehnologije pružaju, ali da se očuva nacionalni identitet i da se mali jezici ne izgube", zaključio je Bumbaširević.

Sa skupa je poručeno da osim malog broja jezika kao što su engleski, nemački, španski i francuski većina drugih jezika ima problem, a da je Srbija u rangu sa Bugarskom, Slovenijom i Grčkom koje su nepripremljene za digitalnu budućnost.

Meta-net je mreža koju čini 60 istraživačkih centara iz 34 zemlje i posvećena je izgradnji tehnološke osnove za višejezično evropsko informaciono društvo.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side